UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-04-07 14:42

Európa a Balatonon

Tizennégy magyar száll vízre a Laser Radial hajóosztály ifjúsági Európa-bajnokságán Balatonföldváron: a vasárnap délutáni próbafutamot követően hétfőtől már élesben zajlik a kontinensviadal, amely a jövő szombaton ér véget.

G. G. – utanpotlassport.hu  A vitorlázás egyszemélyes olimpiai hajóosztályának legjelentősebb utánpótlásversenyét tartják Balatonföldváron: a 15–19 éves korosztály Eb-jére 31 országból 214 sportoló érkezik Földvárra. Érdekesség, hogy az európai országok fiataljai mellett dél-afrikai, kanadai és bermudai vitorlások is indulnak a futamokon, bár az ő eredményeik természetesen nem számítanak bele a kontinensbajnoki címért zajló versengésbe.

Vasárnap próbafutam, hétfőtől ifjúsági Európa-bajnokság helyszíne lesz a Balaton Forrás: hajozas.hu
Vasárnap próbafutam, hétfőtől ifjúsági Európa-bajnokság helyszíne lesz a Balaton Forrás: hajozas.hu
A legnagyobb csapatot az olaszok küldik, összesen 53 hajóval a mezőny negyedét teszik ki, míg a lengyelek 25, míg a horvátok és a házigazda magyarok egyaránt 14 versenyzővel képviseltetik magukat. Gémesi Jóka, a Magyar Vitorlás Szövetség sajtóreferense elmondta: ebben a korosztályban még nincsenek igazi klasszisok, akiket igazán az esélyeseknek lehetne nevezni, hiszen a legtöbb versenyző most találkozik egymással először a nemzetközi mezőnyben. Hozzátetette, ez az esemény a vitorlássportnak amolyan tehetségkutatója is egyben, s a mieinktől az első tízbe kerülést már komoly eredménynek lehetne tekinteni. A verseny a vasárnap délután három órakor startoló próbafutamot követően, hétfőn kezdődik. Naponta két futam lebonyolítását írta ki az Európai Laser Osztályszövetség, ezek részletes programját, rajtjának idejét az időjárás-előrejelzések alapján pontosítják a szervezők. Ebben a hajóosztályban általában háromnegyed órán át tart egy-egy futam: az 54 lányból álló mezőny rajtol elsőként, egy csoportban, majd a két csoportra osztott fiúk következnek, akik összesen 160-an állnak rajthoz. További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.