UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-04-11 16:30

Felhőtlen futamok reménye

Csütörtökön rajtol a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye Barcelonában. A nyolc magyar versenyzőnek 64 ország 294 sportolója között kell kívívnia helyét a Buenos Aires-i játékokon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A magyar ifjúsági kajak-kenu válogatott már megérkezett Barcelonába, az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre. Amint arról korábban már ITT írtunk, szakáganként kettő, szóval összesen nyolc fiatal küzd meg a kvótákért. A viadalon óriási mezőny gyűlt össze: 64 ország 294 sportolója érkezett a katalán fővárosba. Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány ironikusan megjegyezte, hogy olyan országok versenyzői is rajthoz állnak, amelyekről azt sem tudta, hogy ott űzik ezt a sportot. Ezek közé tartozik például Kenya, Marokkó, Szudán, Mozambik, vagy éppen Sao Tomé és Principe.

Rendessy Eszter is küzd az olimpiai kvótáért
Rendessy Eszter is küzd az olimpiai kvótáért
A szövetségi kapitány egyébként elárulta, hogy nem a legkedvezőbb az időjárás, ugyanis folyamatosan esik az eső. De  kiemelte, hogy a pálya tökéletes, és szerdán már várhatóan remek feltételek mellett mérethetik meg magukat a fiatalok, hiszen az időjárás-jelentés szerint felhőtlen lesz az ég az első versenynapon. Makrai beszámolt a magyar válogatott programjáról a rajtig: „Délután még tudunk edzeni és gyakorolni az indulást a három méter magas rámpáról; ez a szlalomhoz szükséges. Este gyülekező lesz, és megbeszéljük a verseny minden apró részletét. Egyébként volt némi probléma a hajókkal – amelyek szinte teljesen újak –  a lábtámasz ugyanis belül nagyon nehezen mozgatható. Azonban ezt a problémát is sikerült megoldani, így minden adott a remek szerepléshez.” A mester végül elmondta véleményét a csapat tagjainak formájáról is. „Ügyesek a fiatalok, de ezt már eddig is tudtuk. Úgy vélem, hogy teljesen megfelelő volt a hazai válogatási rendszer ahhoz, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb versenyzőket. A mezőny erejét még nem tudtuk felmérni, hiszen nem ismerjük a vetélytársakat, az edzéseiket látva azonban azt kell mondjam, hogy nem lesz egyszerű a dolgunk. Vannak például olyan országok, amelyek kimondottan a szlalomra specializálódott fiatalokat küldtek, s egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mennyire nehezíti meg majd a helyzetünket. Egy biztos: szeretném, hogy a legjobb versenyzőink kvótát szerezzenek Argentínába.” A feladat nem könnyű, mivel az egész sportágat figyelembe véve Európa összesen huszonnégy sportolót delegálhat az ötkarikás játékokra, s ebből egy ország, így Magyarország is legfeljebb négyet. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.