UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-04-15 12:10

Az olaszoké a végszó

Véget ért Balatonföldváron a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokság, amelyen 31 ország 207 versenyzője küzdött hat napon át. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy olasz dominancia uralkodott a megméretésen.

UP-info utanpotlassport.hu Szombati szélcsendes nappal zárult a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokság Balatonföldváron. Változatos szelekben, hat napon át zajlott le a viadal, amelyen 31 ország 207 versenyzője vett részt. Az 53 fővel érkezett olasz csapat tarolt a kontinensviadalon. A leányok mezőnyében az olasz Matilda Talluri lett az aranyérmes, a második pedig honfitára, Federica Cattarozzi. A dobogó harmadik fokára az orosz Valeriya Lomatchenko állhatott fel. A holland Annabelle Westerhof sokáig vezette a hölgyek versenyét, de a záróetap utáni hosszas óvástárgyalást követően korai rajt miatt kizárták az egyik futamból, s így három helyet visszaesett, s végül a negyedik helyen zárt.

Matilda Talluri Fotó: Cserta Gábor
Matilda Talluri Fotó: Cserta Gábor
A fiúk között nem történt nagy meglepetés, ugyanis az olasz Guido Gallinaro szerzett Európa-bajnoki címet, s ő végig magabiztosan dominálta a viadalt. Kiegyensúlyozott eredménye ellenére szerényen értékelte teljesítményét Gallinaro: „Sose becsülöm le a mezőnyt, hiszen nagyon kell figyelnünk minden egyes apró mozzanatunkra. Szorosak voltak a párharcok, és nehezek a rajtok. A technikai felkészültségem adott magabiztosságot. Sűrű volt a mezőny, és nagyon kellett fókuszálni, mivel pár perc alatt átmennek a hatvan fős csoportok a bójáknál, és a legkisebb hiba is nehezen korrigálható helyre dob vissza. Nagyszerű páros meccseken vagyok túl, igazi bajtársi hangulat alakult ki. Végig mellettem volt a csapatom, amely mindenben segített, s ezúton is köszönöm neki.” A spanyol Marcelo Cairo Assenza nyerte az ezüstérmet, a bronzérmet az orosz Kirill Tereshkin vehette át, míg a bermudai Campbell Patton különdíjat kapott. Az U17-es korcsoportban, a leányok versenyében a lengyel Marcelina Korszon aratott diadalt. Második lett az izraeli Shai Kakon, harmadik pedig az orosz Elizaveta Borovkova. A tizenhét év alatti fiúk mezőnyében a lengyel Michal Krasodomski győzött, míg a holland Thomas Westerhof nyakába ezüstérem került. Ugyanebben a kategóriában a bronzérmet az orosz Nikita Melnikov vihette haza. Érdi Mária, Magyarország legeredményesebb női vitorlázója szintén a Laser Radial osztályban érte el első eredményeit, s Balatonföldváron a díjkiosztó díszvendége volt. Érdi egyébként azt mondta a fiataloknak, hogy nagyon változó és trükkös szelek fújnak a Balatonon és ezt most ők is megtapasztalhatták: „aki itt nyerni tud, az bárhol első lehet”.

LASER RADIAL IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BALATONFÖLDVÁR A magyarok eredményei Fiúk: 55. Bednár András, 77. Szűcs Ábel. U17-es fiúk: 13. Zink Leon, 16. Papp Péter, 17. Virág Balázs, 19. Aklan György, 24. Mike Obiekwe, 31. Vőneky Ákos.

További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.