UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-04-28 13:09

Szerencse, fel!

Ki is lehetne más egy fiatal magyar mellúszólány példaképe, mint Kovács Ágnes. Noha a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott, 15 esztendős Vécsei Réka még messze van azoktól a sikerektől, amelyeket olimpiai bajnok idolja elért, a miskolci ígéret mindent a sportágnak alárendelve készül napról napra. Legutóbb a debreceni felnőtt országos bajnokságon remekelt, amikor is 200 méteren harmadik lett.

G. G. „Édesanyám úszott, apu pedig kajakozott, így szüleim mindketten közel voltak a vízhez.  Ennek is köszönhetően engem az első adandó alkalommal vittekúszásoktatásra. Akkor még nem létezett Miskolcon a Kemény Dénes Sportuszoda, ezért Diósgyőrben kezdtem, ahol azt mondták, tehetséges vagyok, és mi lenne, ha folyamatosan járnék edzésekre…” – eleveníti fel az egészen korai éveket Vécsei Réka, aki ötéves korától rója a kilométereket a medencében. Eleinte még csak heti három alkalommal tréningezett, majd ez az adag bővült további reggel és délutáni edzésekkel.

Vécsei Réka
Vécsei Réka
„Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hiszen reggel és délután is ők visznek edzésre. Szerencsére éppen jól jön ki minden, mert édesapám korán reggelre jár dolgozni, így előtte el tud fuvarozni az uszodába. Ilyenkor az iskolában kihagyom az első két órát, és amikor a többieknek testnevelés órájuk van, én akkor pótolom az elmulasztott tantárgyakat” – magyarázza a fiatal úszó, aki az iskolapadban is kiválóan teljesít. Hozzáteszi, az első pillanattól kezdve beleszeretett az úszásba, így soha nem fordult meg a fejében, hogy más sportágat válasszon. „Az úszóknak általában nincs jó labdaérzékük, így a csapatsportágak nagyjából azonnal kiestek. Én rövid ideig tornáztam, valamint kiegészítésként nyáron néha kerékpározom meg lovagolok” – mondja Réka, akinek jelenleg nagyjából 14 kilométer és „egy kis erősítés” a napi penzuma. „Már egészen kicsi koromban nagyon szerettem nézni az úszóversenyeket, és szurkoltam a magyaroknak, különösen Kovács Ági volt a kedvencem” – emlékszik vissza a karrierjét gyorsúszóként kezdő lány, ám azóta – noha korosztályos csúcstartó – elsősorban mellúszó. „Azt gondolom, mozgásban ez a legösszetettebb úszásnem. Szerencsére mostanában jobban megy a hát is, így a vegyes szintén.” Vécsei legutóbb a debreceni felnőtt országos bajnokságon remekelt: 200 méter mellen hatalmas csatában szerzett bronzérmet. Persze nincs megállás, hiszen az év legfontosabb eseményei számára is még csak ezután következnek. Réka nagyon bízik benne, hogy ott lehet októberben, Buenos Airesben az ifjúsági olimpián, illetve előtte, júliusban, a helsinki junior Európa-bajnokságon. „Jó lenne, ha ebben a szezonban szerencsésebb lennék, mert mostanában minden nagy verseny előtt vagy kisebb sérüléssel küszködtem, vagy összeszedtem valamilyen betegséget, ami hátráltatott abban, hogy a maximumot legyek képes kihozni magamból. Természetesen szeretnék javítani az eddigi legjobb időmön, és aztán ott lenni az ifjúsági olimpián. De jól tudom, hogy addig még nagyon sok kilométer vár rám...” S hogy a külső tényezőkön a legkevesebb múljék, arról a MOL Új Európa Alapítvány támogatása gondoskodik. Az elnyert összegből Réka különféle, az élsportot segítő felszerelést, illetve versenyruházatot vásárolt.