UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-05-02 19:46

Megfutotta

Az áprilisban iskolai mezeifutó-világbajnoki címet nyerő Palkovits István a tízezer méteres országos bajokságon szerette volna megfutni a nyári, finnországi junior-világbajnokság részvételéhez szükséges szintidőt. Megfutotta.

K. N. utanpotlassport.huEgyre inkább érdemes figyelemmel követni a KARC (Kecskeméti Atlétika és Rögbi Klub) atlétáját, Palkovits Istvánt. A 17 éves sportoló áprilisban azzal keltett feltűnést, hogy Párizsban megnyerte az iskolai mezeifutó-világbajnokságot, ráadásul óriási, 13 másodperces előnnyel. Edzője, Németh Gyula szerint Pisti rendkívül jó atlétaalkat, imád futni, szinte mosolyogva kapkodja a lábait verseny közben, és mentálisan is egyre összeszedettebb. Ez a kompozíció pedig aranyat érhet. Mármint junior-világbajnoki aranyat. „Tavaly kezdett el foglalkoztatni a tízezer méteres futás. Ekkor néztem végig életemben először ennek a távnak a versenyét, és nagyon megtetszett. Eldöntöttem, meg akarom mutatni, mit is tudok ezen a távon. ”

Palkovits a magyar mezőny előtt. Vajon a junior vb-n is ez lesz jellemző?
Palkovits a magyar mezőny előtt. Vajon a junior vb-n is ez lesz jellemző?
A tízezer méteres országos bajnokság férfi mezőnyében összesen huszonnyolcan álltak rajthoz, ebből öt junior korosztályú versenyző adta le a nevezését. István is ebben a korosztályban volt érdekelt, ám mint honlapunknak elmondta, a verseny nem sikerült túl jól. „Semmi más nem lebegett a szemem előtt, csak az, hogy megfussam a vb-szintidőt. Ez sikerült is, de a versenyen sajnos nem tudtam a legjobbamat nyújtani. Edzőmmel, Németh Gyulával viszont azon leszünk, hogy a vb-re újra topformába kerüljek” ‒ értékelte az ob-futamot Palkovits. A párizsi megmérettetés előtt Németh Gyula azt kérte Pisitől, hogy mutassa meg a mezőnynek, merre van Kecskemét. Az ott rajthoz álltak már tudják, de vajon junior vb mezőnye is megtudja? Erre még egy picit várni kell:az U20-as világbajnokságot július 10-15. között rendezik Tamperében. „A célom, hogy Finnországban egyéni csúcsot fussak. Hogy ez mire lesz elég, az majd ott kiderül.” Palkovits 10 kilométeren elért egyéni legjobb ideje 30 perc 38 másodperc. Ez tehát a mérce számára. Megfutja? További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.