UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-05-02 14:43

Nyári remények

Lassan a végéhez ér a 2017/18-as klubszezon, ezzel együtt pedig közelednek a nyári utánpótlás-világversenyek. Vérmesebb reményeik a tavalyi szereplés után a lányoknak lehetnek, pláne, hogy az U20-as társaság júliusban hazai pályán játszik a világbajnokságon.

B. V. – utanpotlassport.huBár a májusi döntők még hátra vannak, utána már egyértelműen a nyári világversenyekre koncentrálnak az utánpótlás kézilabda-válogatottak. A tavalyi hárommal szemben az idén öt tornán is érdekeltek lesznek a magyarok, és a 2017-es eredmények alapján több helyszínen is éremeséllyel szállnak harcba.

Imre Vilmos csapata elsőként a továbbjutást célozza meg Szlovéniában Forrás: MKSZ
Imre Vilmos csapata elsőként a továbbjutást célozza meg Szlovéniában Forrás: MKSZ
A fiúválogatottak élén történtek változások, kivéve a juniorokat. Továbbra is Imre Vilmos vezeti az U20-as gárdát, amely a szlovéniai Európa-bajnokságra készül. A sorsolás nem alakult éppen a legkedvezőbben, hiszen a mieink a francia, a dán és a portugál együttessel kerültek egy csoportba. Az első kettő jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A szövetségi edző korábban honlapunknak elmondta, a céljuk, így sem lehet más, mint a továbbjutás. A fiatalok egyébként jól szerepelnek a felkészülési mérkőzéseken az élvonalbeli együttesek ellen, a legutóbbi két meccsen döntetlent játszottak az egyre jobb formába lendülő Váccal és legyőzték a középmezőny elejéhez tartozó Budakalászt. Az ifiket szeptembertől a tavaly kiöregedő juniorválogatott trénere, Gyurka János irányítja. A mostani évadban megnyerték a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyét, majd a negyedik helyen végeztek a balatonboglári Négy Nemzet-tornán. Egyébként az U18-asok sem kerültek könnyű csoportba, miután a német, a spanyol és az orosz válogatottal is meg kell majd küzdeniük Horvátországban. A serdülőket, akiknek az idén még nincs világversenyük, Kopornyik Zsolt irányítja a mostani évadtól a korábbi magyar válogatott játékos, Ivo Díaz segítségével. A leánycsapatok környékén a tavaly nyári világversenyek után nem történt változás, az idén viszont igen. Egészségügyi okok miatt leköszönt a junioregyüttes éléről Hajdu János, így az MTK Budapest felnőttcsapatának vezetőedzője, Golovin Vlagyimir vette át a társaságot. Az U20-as csapat legközelebb a budapesti BL Final Fouron lép fel, aztán pedig gőzerővel készülhet a hazai rendezésű, debreceni világbajnokságra. A sorsolást a múlt héten tartották, a szakmai stáb a rendező jogán az A csoportot választotta, amelyben a norvég, a montenegrói, a brazil, a portugál és az elefántcsontparti alakulattal küzdhet meg. A tavaly EYOF-aranyat és Eb-bronzérmet szerző ifjúságiak is világbajnokságra hangolnak. A lengyelországi tornára is hasonló célokkal utazhatnak, mint a 2017-es kontinensviadalra. A lányok nemrégiben fölényesen megnyerték a dabasi Négy Nemzet-tornát, így jó formában vannak. Az U18-as vb-re is elkészült a sorsolás, a mieink csoportkiemeltként a dán, egyiptomi, svéd, chilei, horvát hatosba kerültek. A csoportból, csak úgy, mint a juniorok között, az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe. A serdülők a nemhivatalos, vagyis nyílt U16-os göteborgi Európa-bajnokságra készülnek. Ifj. Kiss Szilárd  társulata egyébként kitűnő szezont fut, hiszen győzött a lengyelországi ORV-n és megnyerte a balatonboglári Négy Nemzet-tornát is. A szövetségi edző korábban honlapunknak elmondta, a svédországi tornán a rutinszerzés lesz a legfontosabb. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.