UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-05-16 18:52

Leküzdeni a kishitűséget!

Hétvégén rendezték a leány serdülő kosárlabdázók országos bajnokságának döntőjét, amelyben ezüstérmet szerzett a korosztály fináléjában újoncnak számító Zsíros Akadémia Kőbánya. A játékosoknak azonban nem ez volt az első dobogós helyezésük, hiszen tavaly, a tinibajnokságban is a második helyen végeztek, ahol csakúgy, mint idén, a Csata DSE diadalmaskodott. A szezonról, a csapat sikereiről és a sportág hazai helyzetéről Tatár István szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Győrött  rendezték a hétvégén a leány serdülő kosárlabdázók országos fináléját. Az elsőségért a kőbányai Zsíros Akadémia játszott a Csata DSE csapatával, ahol 78−54-s végeredménnyel utóbbiak bizonyultak jobbnak. A bronzérmet a Soproni Darazsak játékosai szerezték meg. A Zsíros Tiborról elnevezett akadémia első dobogós sikerét könyvelhette el a korosztályban, nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen az évad során csak a Csata DSE alakulatától szenvedtek vereséget.

A Zsíros Akadémia Kőbánya ezüstérmes serdülő leánycsapata Forrás: darazsak.hu
A Zsíros Akadémia Kőbánya ezüstérmes serdülő leánycsapata Forrás: darazsak.hu
„A szezon elején kitűzött céljaink megvalósultak, büszkék vagyunk a csapatra. A játékosok keményen dolgoztak egész évben, hiszen heti öt edzésen vettek részt, a korosztályos bajnokságokban játszottak, valamint nemzetközi szerepléseik is voltak, szám szerint huszonkettő. Serdülőink rendkívül ígéretesek, ez abból is jól látható, hogy a kadétok között is pályára lépett az együttes nagy része” ‒ mesélt az idei szezonról Tatár István, a Zsíros Akadémia szakosztályvezetője és a serdülő leányok vezetőedzője.  ‒ A Csata DSE elleni harc régóta zajló történet, hiszen tavaly a tinibajnokságban ugyanúgy, mint idén a döntőben kaptunk ki tőlük. Nagyszerű csapatuk van remekül kiválasztott játékosokkal, ami hosszú évek sikeres munkájának eredménye. Próbálunk mi is ezen az úton haladni. Sajnos, elég rossz állapotban érkeztünk meg a fináléba, komoly sérülések tizedelték meg a társaságot, valamint a téli fordulók után szerintem beletörődtünk, hogy a Csata jobb nálunk. Mostantól az a cél, hogy ezt a kishitűséget levetkőzzük.” A klub 1997 óta működik, és a híres kosárlabda-válogatott center nevét viseli. Az öt évvel ezelőtt elhunyt Zsíros Tibor az 1955-ös aranycsapat tagja volt, majd szövetségi kapitány, játék- és sportvezető lett. Rendszeresen látogatta az utánpótlás-mérkőzéseket, és 2005-ben beválasztották a magyar kosárlabdázás halhatatlan játékosai, illetve edzői közé. Amit pedig kevesen tudnak róla: Kőbányán töltötte a fiatalkorát. Tatár István is ott volt az alapítók között, valamint „régi motorosnak” számít a sportágban, ezért arról is megkérdeztük, hogy mi a véleménye a jelenlegi hazai utánpótlásról. „Szerintem a korosztályos válogatottak sikerességét nem lehet megkérdőjelezni, hiszen csupa kiemelkedő eredmény született az Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon, elsősorban a lányok körében. A problémát az átmenet jelenti az utánpótlás és a felnőtt korosztály között, mivel ott már sok a külföldi játékos, így nehéz megtalálni az itthon nevelt kosarasok helyét. Ez visszaveti a juniorkorúak lelkesedését is, mert azt látják, hogy kilátástalan helyzetben vannak. Arra kellene törekedniünk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és a saját nevelésű sportolóinkat helyezzük előtérbe.” A szakosztályvezető kitért a Zsíros Akadémia utánpótláshelyzetére is. „Nem egy olyan játékost látok, akiből sztár lehet. Szisztematikus munka folyik itt Kőbányán, s ennek eredményeképpen sokat bővült az állomány. Tele van az akadémia vérbeli versenyző típusú fiatalokkal, olyanokkal, akik küzdelemre születtek, és ez messzire eljuttathatja őket. Ezek az ifjú kosarasok napról-napra jobban bizonyítják, hogy már most is ott van, és lesz a helyük az élvonalban.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.