UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2018-05-25 16:54

Elér Argentínáig a lapát?

Szombaton kezdődik az ifjúsági evezősök Európa-bajnoksága a franciaországi Gravelinesben, amelyen Magyarország hat fővel képviseli magát. Az utánpótlás szövetségi kapitány, Lőrincz Attila beszélt oldalunknak az esélyekről, és arról, hogy a célkeresztben az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia áll.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Szombaton rajtol a franciaországi Gravelinesben az ifjúsági evezősök Európa-bajnoksága, amely egyben kvalifikációs versenyként is szolgál az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A magyar küldöttség hat fővel érkezett meg Franciaországba csütörtökön. Fiú egypárban Szklenka Bence, leány egypárban Siska Bettina, leány kormányos nélküli kettesben Tremmel Flóra és Elek Boróka, míg fiú kormányos nélküli kettesben László Péter, valamint Papp Benedek képviseli Magyarországot.

Szklenka Bence képviseli Magyarországot fiú egypárban a franciaországi ifjúsági Európa-bajnokságon
Szklenka Bence képviseli Magyarországot fiú egypárban a franciaországi ifjúsági Európa-bajnokságon
Lőrincz Attila, utánpótlás szövetségi kapitány beszélt a fiatalok esélyeiről: „Őszintén szólva dobogós helyezésben nem igazán bízhatunk, ifjúsági olimpiai kvótában annál inkább. Éppen ezért erre koncentrálunk. Erre a legnagyobb esélye talán Siska Bettinának van, akinek ehhez a huszonkettő fős mezőnyben hetedikként kellene végeznie. A dolog érdekessége, hogy ő az elsőszámú magyar versenyző ebben a számban, az országot azonban mégsem képviselhetné Argentínában, ugyanis még serdülőkorú. Abban az esetben, ha kvalifikálná magát, a második számú leány utazhatna Buenos Airesbe.” Lőrincz arról is beszélt, hogy fiú egypárban ötödikként kellene végeznie Szklenka Bencének a 25 fős mezőnyben, a fiú kormányos nélküli kettesnek tizenkettő indulóból minimum negyedikként kell célba érnie, míg a leány kormányos nélküli kettesnek az ötödik hely lenne elegendő a kvalifikációhoz a tizennégy fős versenyben. „Ebben a korosztályban a németek a legerősebbek – vélekedik a kapitány, - azonban náluk már tradícióvá vált, hogy nem vesznek részt a kontinensviadalon, ők inkább a világbajnokságra helyezik a hangsúlyt. Ilyenkor Németországban még sem a válogató, sem a bajnokság nem ért véget. Ha erről az oldalról nézzük, akkor azért szerencsés az Eb mezőnye.” A szakember kitért arra is, hogy időszakosan mindig van magyar sikercsapat az utánpótlásban, ám ezt az állapotot nem sikerült még stabilizálni. Elmondta, hogy nagy csapategységekre van szükség a lemorzsolódás visszaszorítása érdekében. Hozzátette: nem szabad megfeledkezni a létszámnövelésről sem. Elmondása szerint két-három évre van szüksége a válogatottnak ahhoz, hogy a rendszer igazán eredményes legyen. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.