UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2018-05-26 21:01

Szerény remény

A fiú és a leány kormányos nélküli kettes is egyetlen hellyel maradt le az ifjúsági olimpiai kvótáról a junior evezős Európa-bajnokságon. Szklenka Bence egyéniben még kiharcolhatja a Buenos Aires-i indulást, de ehhez nagy bravúr kell.

K. T. I. - utanpotlassport.hu - „Határeset. Majdnem” – ezzel a két szóval kezdte értékelését Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány a franciaországi, junior evezős Európa-bajnokság első napja után.

Hat versenyző indult a franciaországi Eb-n Fotó: Lőrincz Attila
Hat versenyző indult a franciaországi Eb-n Fotó: Lőrincz Attila
A hatfős magyar csapatból Szklenka Bence fiú egypárban rögvest futamgyőzelemmel indította az Eb-t, majd a délutáni negyeddöntőből szintén tovább tudott jutni, így vasárnap már a legjobb hat közé kerülésért lapátolhat. Leány egypárban Siska Bettina délelőtti selejtezőfutamában a harmadik helyet szerezte meg, ezzel szintén továbblépett a negyeddöntőbe, ám itt jó 20 másodperccel rosszabb időt evezett, így pedig legjobb esetben is a C-döntőben küzdhet majd a zárónapon. Leány kormányos nélküli kettesben Tremmel Flóra és Elek Boróka egyetlen hellyel maradt le a döntőről, miután a második előfutamban Litvánia és Szlovákia előttük ért célba. Ugyanígy járt a fiú páros is: Papp Benedek és László Péter a legjobb idővel várhatja majd a B-döntő holnap délelőtti rajtját, az aranycsatába azonban nem lesz beleszólásuk, miután kikaptak a csehektől és az olaszoktól. „Már csak matematikai esélyünk maradt az olimpiára, de bizakodunk – elemezte a látottakat Lőrincz Attila. –  Ha a lányok vasárnap megnyerik a B-döntőt, akkor még az is kvótát érhet. Ehhez azonban az kell, hogy a szlovákok egyéniben is bekerüljenek a döntőbe, és harcolják ki a kvalifikációt Buenos Airesbe. A másik esély, ahol ráadásul saját kezünkben a sorsunk, Szklenka Bencéé. Mostani idejével a 8-10. hely lehet a realitás, de ha holnapra megfordulna a szél, az nagy segítséget jelentene. Úgy érzem, még javíthat az idején, és akkor nagy-nagy bravúrral az A-döntőbe is bekerülhet” A szakvezető hozzátette, bár kicsi az esély az olimpiai részvételre, szakmailag elégedett. „Megtettek mindent, és mindkét párosunk igazán közel volt a döntőhöz. Női egypárban is óriási az előrelépés, tavaly indulónk sem volt a hazai selejtezőn. Most meg itt vagyunk stabilan az európai középmezőnyben. Az egész csapat nagyon fiatal, többségüknek ez az első éve a juniorok között, vagyis van még lehetőségük és idejük előrébb lépni” – tette hozzá a válogatott edzője. Szklenka Bence elődöntője vasárnap 9 óra 32 perckor indul az előzetes program szerint. A váci versenyző számára a finálé kiharcolása és ott legalább az ötödik hely megszerzése érne biztos olimpiai indulást. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.