UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-06-01 11:47

Felnőtt

Az idén már a felnőttek között kell bizonyítania az Egri Úszó Klub 18 esztendős gyorsspecialistájának. Németh Nándor a budapesti vizes vb-n – pályafutása utolsó juniorévében – a 4x100-as váltóbronz részese volt, és ezzel berobbant a köztudatba. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző ebben a szezonban szeretné megdönteni a 100 méteres gyorsúszás országos csúcsát. No meg akkor sem lenne szomorú, ha a glasgow-i Európa-bajnokságról éremmel a nyakában térhetne haza.

Kocsmár-Tóth István - utánpótlássport.hu 2017. július huszonharmadika: nagyszerű úszással világbajnoki bronzérmes a 4x100-as férfi gyorsváltó Budapesten. 2017. augusztus huszonnegyedike: sporttörténelmi jelentőségű világbajnoki aranyérmet nyer a 4x100-as gyorsváltó az indianapolisi junior-vébén. A közös pont a még mindig csak 18 esztendős Németh Nándor. „Egy év távlatából sem tudnék választani, melyik volt a nagyobb siker. Talán picit a felnőttbronzhoz húz a szívem, mert még mindig kiráz a hideg és libabőrös leszek attól, ha eszembe jut a Duna Aréna hangulata” – idézte fel a budapesti vizes-vb miliőjét az Egri Úszó Klub színeiben, de Törökbálinton készülő sprinter.

Németh Nándor szerint a rajtjai rendben vannak, a fordulókon lenne mit csiszolni Forrás: Derencsényi István MÚSZ
Németh Nándor szerint a rajtjai rendben vannak, a fordulókon lenne mit csiszolni Forrás: Derencsényi István MÚSZ
Utolsó junior szezonjában kilenc érmet nyert a korosztályos világeseményeken. Indianapolisban a 4x200-as váltóval elért második vb-aranyát már nem is tudta a társakkal ünnepelni: úgy kimerült úszás közben, hogy az eredményhirdetéskor képtelen volt felállni a dobogóra. „Ha öt méterrel tovább tart, lehet, hogy sosem érem el a célt, és úgy kell kihalászni. Nagyon hosszú és fárasztó év volt a tavalyi, de a váltóért mindent meg akartam tenni. Szó szerint kiúsztam magamat. Ami az egyéni teljesítményemet illeti, maradt bennem némi hiányérzet, miután száz és kétszáz méter gyorson is ezüstérmes lettem a vébén, nem voltam elég friss, nem jutott rá elég erő, de a csapat prioritást jelentett számomra. Egészen más élmény, amikor a váltóban a társaimért úszok, a közös győzelmek mindenért kárpótolnak.” Plagányi Zsolt tanítványa Siófokon kezdett úszni. Az edzői sokáig a hátúszást erőltették. Arra saját bevallása szerint nem is emlékszik, honnan jött a gondolat, hogy inkább a gyorsúszásra helyezze a hangsúlyt. Akárhogy is: a váltás bejött. „Öt század hiányzott az idei országos bajnokságon, hogy új magyar rekordot ússzak száz gyorson. Nem számítottunk ilyen jó időre az év első harmadában. Büszke vagyok az aranyérmemre, főleg mert nagyon erős mezőnyben, éppen a csúcstartó Kozma Dominik előtt sikerült megszereznem azt.” Nándor a múlt év végén kinőtte a juniorkorosztályt. Ez egyszerre könnyebbség és plusz teher is neki. „Nem kell annyi versenyre járni, és ez jó. Másfelől nincs kibúvó, a felnőttek között kell bizonyítani. Azt hiszem, a tavalyi évemmel letettem a névjegyemet ebben a mezőnyben. Érzem, hogy sokkal jobban figyelnek rám. A versenyeken a külföldi riválisok is odajönnek, elismerően beszélnek az eredményeimről, ami jólesik. Ugyanakkor nem kényelmesedhetek el, sok munka áll még előttem.” A jó példa is adott az utánpótlás-világbajnok számára. Törökbálinton napról-napra a sportág ikonikus alakjával, Cseh Lászlóval készülhet együtt. „Emberileg és szakmailag egyaránt nagyra tartom Lacit, nyugodtan mondhatom: ő a példaképem. Nagyon sokat tanulok tőle. Harminckét évesen már benne van a szakmában egy ideje, sok mindent látott. Az edzésmunkája még mindig kimagasló; persze van, amit már nem bír úgy, mint mi. Ilyenkor kiül, és például a fordulóinkat figyeli. Edzés végén megesik, hogy nem is az edző, hanem ő elemzi a látottakat, és ad tippet, hogyan lehetne javítani.” Nándor úgy érzi, ha valamiben még bőven van fejlődnivalója, akkor azok a fordulói. A tinédzser klasszis a mai napig ingázik Törökbálint és szülővárosa, Siófok között. Óriási segítséget jelent számára a MOL Új Európa Alapítvány támogatása. Mint mondja, az edzésre járás útiköltsége olyan teher éves szinten, amely sok fiatal sportolónak okoz komoly gondot. Az idei felnőtt Európa-bajnokságra már úgy utazhat Glasgow-ba, hogy tudja: a közönség dobogós eredményt vár tőle. A lelke mélyén ő maga is. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.