UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-06-01 17:02

Kemény munka Jászberényben

A Jászberényi SE Gör- és gyorskorcsolya-szakosztály vezetőedzőjével, Belovai Józseffel beszélgettünk az egyesület rendszeréről, arról, hogy változott-e a sportág iránti érdeklődés Jászberényben a férfi 5000 méteres rövid pályás váltó történelmi, téli olimpiai aranyérme után, valamint szóba kerültek a klub tervei is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Jászberényi SE Gör- és gyorskorcsolya-szakosztály hosszú múltra tekint vissza, leginkább a rövid pályás gyorskorcsolyában. Több korábbi olimpikon is itt nevelkedett, például az Európa-bajnok Huszár Erika és Darázs Rózsa, valamint az Eb-ezüstérmes Darázs Péter is. Az egyesület sportiskolai rendszerben működik. Első osztályostól egészen végzős gimnazista korig foglalkoznak a sportolókkal. Belovai József vezetőedző szerint, aki a korcsolyasportok közül választ, igencsak fel kell kötnie a gatyáját: „Ez egy gyilkos sportág. Azoknak a versenyzőknek, akik nálunk vannak, évente 20 nap pihenőjük van. Az edzések hétfőtől szombatig tartanak, kőkemény munkával. Lehet pihenni meg lazsálni, de akkor senki se akarjon Európa-, világ-, netán olimpiai bajnok lenni. Mert ez itt így működik, mélyen le kell menni a bányába, ha valaki eredményes szeretne lenni...”

A Jászberényi SE gyorskorcsolya szakosztályának ifjú versenyzői és edzőjük, Belovai József (középen)
A Jászberényi SE gyorskorcsolya szakosztályának ifjú versenyzői és edzőjük, Belovai József (középen)
Belovai elmondta, jelenleg 30 sportolóval foglalkoznak, javarészük még gyermek, akiket természetesen még kisebb terhelésnek vetnek alá. A harmincas létszámból öten tagjai az utánpótlás-, vagy a felnőttválogattnak. Kíváncsiak voltunk rá, hogy Jászberényben változott-e a sportág iránti érdeklődés a férfi 5000 méteres váltó történelmi, téli olimpiai aranyérme után: „Minimális változás észlelhető. Azt veszem észre, hogy rengeteget beszélnek róla az emberek, ennek ellenére továbbra is viszonylag kevés gyerek dönt a korcsolyázás mellett. Országosan kell gondolkozni a toborzásban, s szerencsére a szövetség nagyon pozitívan áll a dologhoz. Gyakorlatilag ez az egyik fő célja, mindenkinek szüksége van a létszámnövelésre.” A mester egyébként elmondta, hogy több programot is ennek érdekében értelmezett újra, vagy talált ki a szövetség (MOKSZ). Ilyen például a diákolimpia, amelynek befogadóképességét jelentősen bővíteni kívánják. Minél több iskolát szeretnének rávenni, hogy járjanak korcsolyázni a diákokkal. Az MOKSZ Belovait bízta meg a diákolimpia szisztémájának újratervezésével. A szakember arról is beszélt, hogy legfőbb feladatuk korisokat nevelni az utánpótlás és felnőtt válogatott számára. Tudja, hogy minden tanítványánál eljön az a pillanat, amikor úgy kell döntenie, hogy elköltözik Budapestre, ott ugyanis sokkal könnyebben fejlődhet. Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.