UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-06-02 13:40

Értékes tinédzser

A győztes Soproni Sportiskola KA csapatában szereplő Csendes Péter lett a serdülő fiú kosárlabda-bajnokság döntőjének legértékesebb játékosa. A 14 éves irányító nyolc éve pattogtatja a labdát versenyszerűen, részt vett már korosztályos fináléban, azonban az idei volt az első bajnoki sikere együttesével.

Sz. M.utanpotlassport.hu „Igazi vezéregyéniség, nagyon jó csapatember ‒ így jellemezte a 14 éves Csendes Pétert a Soproni Sportiskola serdülőegyüttesének vezetőedzője, Csátaljay Gábor. ‒ Amellett hogy sok pontot dob, remekül szervezi a játékot, és folyton azt lesi, hogyan tudja helyzetbe hozni a társait. Ez többször is szült már vitát köztünk, mert mindig mondom neki, hogy ne csak a passzolási lehetőséget keresse, hanem több dobást vállaljon el. Megérdemelten került hozzá a legértékesebb játékos címe, nemcsak a döntőben, hanem az egész szezon során kiváló teljesítményt nyújtott.”

Már nyolc éve él-hal a kosárlabdáért Csendes Péter
Már nyolc éve él-hal a kosárlabdáért Csendes Péter
A soproni fiú nyolc éve kezdett el kosárlabdázni, amikor az általános iskola első osztályának padjait koptatta. Testnevelő tanára javaslatára vágott bele a sportágba, korábban futballozott és hobbiszerűen úszott. „Könnyű volt a váltás, mert már a kezdetektől fogva nagyon jó közegben kosarazhattam. Az úszást pedig végképp nem volt nehéz otthagyni, mert őszintén szólva, nem is szerettem” ‒ meséli mosolyogva Csendes, és hozzáteszi: harmadikos korában kötelezte el magát végleg a népszerű labdajáték iránt, amikor a Soproni Sportiskolához került, és azóta csak a kosarazásnak él. „Mivel az idősebbek között kezdtem el játszani, és alacsonyabb voltam náluk, az egyes és a kettes poszton számított rám az edző. Emiatt sokat gyakoroltam a labdavezetést, a távoli dobásokat, és már az elejétől fogva jól átláttam a pályát. Így alakult ki igazából, hogy irányító leszek. Aztán később ‒ amikor hirtelen megnőttem ‒ bevetettek más pozícióban is, de az annyira nem állt közel hozzám, inkább szervezni szeretem a játékot.” Péter 2015-ben, az U11-es korosztályban már játszott bajnoki döntőt a csapatával, ám akkor a soproniak két ponttal alulmaradtak a Vasas Akadémiával szemben. Az idén ugyanúgy a pasaréti együttes volt az ellenfél a fináléban, s most már sikerült a bravúr: 70‒69-re diadalmaskodott a nyugati gárda. A fiatal irányító 28 ponttal, 9 lepattanó labdaszerzéssel és 2 gólpasszal járult hozzá a győzelemhez. „Nagyon jól éreztem magamat a döntőben, és remek volt a hangulat is. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a soproniak megtöltötték a csarnokot és buzdítottak minket, olyan volt, mintha hatan lennénk a pályán. Az utolsó két perc kezdete előtt vezettünk hét-nyolc ponttal, de a véghajrában nem sikerült növelni a különbséget, miközben a Vasas folyamatosan zárkózott fel. A krízishelyzet a mérkőzés vége előtti harminc másodpercben tetőzött, amikor mi próbálkoztunk hárompontos dobással. Tudtuk, ha kimarad, az ellenfélnek még lesz legalább tíz másodperce visszatámadni, ha bemegy, akkor megnyertük a párharcot. Sajnos nem sikerült a dobás, de rosszul sem végződött a meccs, ugyanis mi szereztük meg a lepattanót, így le tudtuk pörgetni az órát” ‒ eleveníti fel a finálé legizgalmasabb pillanatait a legértékesebb játékosnak választott fiú, akit arról is megkérdeztünk, hogyan érzi magát bajnokként.
A Soproni Sportiskola KA bajnok serdülőcsapata Forrás: Soproni Sportiskola
A Soproni Sportiskola KA bajnok serdülőcsapata Forrás: Soproni Sportiskola
„Először nehéz volt felfogni azt a tényt, hogy mi vagyunk Magyarországon a korosztály legjobb csapata. Ez mégis csak az első komolyabb sikerünk, erre készültünk már három-négy éve. Próbáltam én is minél többet vállalni a szezonban, amire az edzőm kért, de soha nem helyeztem a saját statisztikámat a csapaté elé. Nagyon jólesett, hogy engem választottak a legértékesebb játékosnak, de semmivel sem lennék szomorúbb akkor sem, ha nem én kapom a címet. A gárda eredményessége a legfontosabb számomra.” S hogy mi volt Péter szerint a siker kulcsa? „Elsősorban a csapatmunka, az, hogy támadásban és védekezésben is egyaránt összehangoltak voltunk az egész évadban. Nagyon  összeszokott együttes a miénk, motiváljuk és segítjük egymást, ráadásul még barátok is vagyunk. Ezen túl sokat segített az is, hogy nemzetközi mérkőzések sokaságát játszhattuk, olyan csapatok ellen készülhettünk, mint a Barcelona vagy a Bayern München.” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.