UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-06-08 16:56

Párizs, az álmok városa

Kadét birkózóként mindent megnyert, amit csak lehetett, az idén májusban pedig a juniorválogatón biztosította helyét a római korosztályos Európa-bajnoki csapatba. Szőke Alex szerencsés alkatnak tartja magát, a sokszor kritikus fogyasztás nem viseli meg, és az állandó szabályváltoztatásokhoz is jól alkalmazkodik. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző meg sem állna az olimpiai részvételig.

Kocsmár-Tóth István - utánpótlássport.hu „Állok az iskolai évzárón, hallgatom a Himnuszt, és újra meg újra eszembe jut, milyen érzés is volt a dobogó tetején. Nagyon motivál, hogy mihamarabb újra hallhassam, ahogyan nekem szól egy világeseményen.” A most 18 esztendős Szőke Alex kisgyerekként nem volt kiemelkedő tehetség. Saját elmondása szerint többször is ott akarta hagyni a birkózószőnyeget. Sokáig csábította a labdarúgás, de végül édesapja tanácsára kitartott a küzdősport mellett. A döntés 2016 őszén hozta meg az eddigi legszebb gyümölcsét: a tbiliszi kadét-világbajnokságon aranyérmes lett a kötöttfogásúak 85 kilogrammos mezőnyében.

A birkózó Szőke Alex első juniorévében még beérné valamilyen értékesebb Európa-bajnoki helyezéssel is Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
A birkózó Szőke Alex első juniorévében még beérné valamilyen értékesebb Európa-bajnoki helyezéssel is Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
„Meglepetés volt. Elsőévesként rögtön ötből öt meccset nyerni nem túl gyakori egy utánpótlás vébén. Annál is inkább, mert előtte az Eb-n az első fordulóban kiestem. Az ellenfeleim talán nem is számítottak rám. Olyan élmény volt Tbiliszi, amely egy életen át elkísér.” Az ESMTK neveltje egy évvel később a kontinensviadalon is javított. Szarajevóban újfent a dobogó legtetejére állhatott fel, hogy aztán kadétpályafutását újabb vb-éremmel, egy bronzzal zárja le. Alex hétről-hétre olyan klasszisokkal készülhet együtt, mint az Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktor vagy a vb- és Eb-győztes Bácsi Péter. „Rengetegszer kérem ki a véleményüket és nagyon sokat segítenek. Nemcsak a szőnyegen, hanem abban is, hogy a felkészülés melyik szakaszában milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőket érdemes fogyasztani. Vagy, hogy miképpen építsem fel a napomat az ideális regenerálódás érdekében” – mesél a „nagyokkal” való kapcsolatáról. Ezzel együtt az első számú példaképe nem a birkózótársak közül, hanem otthonról kerül ki. Fivére, Szőke Márk többszörös magyar bajnok motokrosszversenyző. „Nagyon tisztelem a kitartását, azt, ahogyan akkor is küzd, amikor nem akarnak összeállni a dolgok. Rengeteg munkát ölt abba, hogy motorversenyzőként helyt tudjon állni. Hiába egészen más a két sportág, ha nehézségem akad, bármikor fordulhatok hozzá, és sokat segít.” Az erzsébeti sportoló elsőéves juniorként nem akar abba a hibába esni, mint kadétként tette. „Az első Európa-bajnokságomat még elizgultam. Szokatlan volt a környezet és talán túl sokat is akartam egyszerre. Azt mondom, az idén, Rómában jó lenne egy ötödik helyet elcsípni, vagy esetleg a dobogó alsó fokát. Azt hiszem, győzelemről és Eb-címről még korai volna beszélni.” A 2024-es párizsi olimpiára készülő fiú szerencsés alkatnak tartja magát. Jelenlegi versenysúlyához csupán három-négy kilót kell fogyasztania, így ez nem viseli meg különösebben. Ráadásul a birkózásban oly gyakori szabályváltoztatásokra is gyorsan reagál. „Annak például kifejezetten örülök, hogy visszahozták a parter helyzetet, mert lentről mindig is erős voltam. Ami valamivel kellemetlenebb, hogy ebben az évben már a verseny napján mérlegelünk, nem pedig eggyel előtte, mint korábban. Ha az ember nagyobb fogyasztásból jön, még nehezebb jó formát mutatni a szőnyegen. Vannak versenyzők, akiket ez jobban érint, mint engem, de azért így sem kényelmes.” Alex 2017-ben került be a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott fiatalok közé. „Nagy segítség volt. Sokan csak legyintenek a birkózásra, s bár valóban vannak felszerelésigényesebb sportágak, azért a miénk sem olcsó. Sportruházatra, vagy táplálékkiegészítőkre rengeteget kell áldozni, úgyhogy minden támogatás jól jön.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.