UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2018-06-20 10:24

Az utánpótlás ötven éve

Az utánpótlás-nevelés hazai történetét feldolgozó, tudományos igényű könyvet jelentetett meg a Magyar Edzők Társasága (MET). Az Öt évtized az utánpótlás-nevelés nyomában című kötet szerzője dr. Mezőszentgyörgyi László, aki annak idején doktori értekezését is hasonló témakörben írta. A majdnem száz oldalas kiadványról Köpf Károly, a MET titkára írt recenziót.

 UP-info – utanpotlassport.hu A szerző, dr. Mezőszentgyörgyi László az érettségi után bányász és sorkatona is volt, de végül testnevelő tanári és szakedzői diplomát is szerzett. Elvégezte a filozófia kiegészítő szakot, és ő lett Fejér megye első „sport doktora” az utánpótlás-nevelés és az iskolai testnevelés témájában írt disszertációjával. Hosszú évekig dolgozott az utánpótlás-nevelés területén és Fejér megye versenysportjának irányításában.

Dr. Mezőszentgörgyi László
Dr. Mezőszentgörgyi László
Nyugdíjas korában fogott hozzá élettapasztalatainak összegzéséhez, papírra vetéséhez. Az Öt évtized az utánpótlás-nevelés nyomában című könyvében részletesen ismerteti az utánpótlás-nevelés egységes rendszerét, amely 1963-tól 1980-ig a magyar sport egyik legeredményesebben működő „projektje”  volt, s amely hosszú évtizedekre biztosította a magyar sport nemzetközi eredményességét. Rengeteg, ebből az időszakból származó dokumentumot, szakmai anyagokat, rendeleteket, határozatokat dolgoz fel. Megemlékezik azokról a vezetőkről, akik ezt a rendszert létrehozták és eredményesen működtették. Kitér a rendszer szétesésére, amely már a rendszerváltozás előtt elkezdődött, és 1990 után teljesedett ki. Könyve második felében ismerteti azokat a kezdeményezéseket, amelyek a rendszerváltozás után születtek, és amelyek a megváltozott politikai, társadalmi és gazdasági körülmények között a magyar sport hagyományos eredményességének megőrzését és helyreállítását kívánták szolgálni. Tárgyalja többek között a mindennapos testnevelés, a testnevelési felmérési rendszerek, az edzőképzés, az iskola, család, sporttevékenység viszonyának kérdéseit. ot_evtized_az_up-1Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik vallják, hogy a múlt ismerete nélkül nem lehet eredményes jövőt építeni. A könyvet Köpf Károly lektorálta és dr. Szabó Tamás egyetemi magántanár írt hozzá előszót. A kiadvány megvásárolható vagy megrendelhető 2000 forintért a Magyar Edzők Társasága irodájában (Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.).