UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-06-20 17:56

Nagy számok örvénye

Alig négy év alatt a világ egyik legjelentősebb korosztályos ringeseményévé nőtte ki magát egy szlovákiai falu, Klin vasárnap zárult nemzetközi ökölvívó tornája, amelyet az idén már 18 ország jóval több mint háromszáz kesztyűs leányának és legényének részvételével bonyolítottak le.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.huSzlovákia Boksz Kupája címen írták ki 2018-ban is északi szomszédunk ökölvívásért rajongó illetékesei a kezdettől fogva rendkívül nagy mezőnyt felvonultató versenyt, amelyen az egyik legtekintélyesebb kontingens a magyar volt. A tizenöt felnőtt mellett  nem kevesebb mint hetvenöten alkották a mi csapatunkat, miután a legkülönbözőbb hazai régiók, klubok éltek azzal a lehetőséggel, amit a színhely közelsége biztosított. Volt, aki egyszerű próbának, afféle állapotfelmérőnek szánta indulását, akadt, aki sportos túrának fogta fel az egészet, de nem kis számban utaztak ki Szlovákiába olyanok, akik az augusztusi budapesti ifjúsági világbajnokságig vezető út egyik jeles állomásának tekintették az elmúlt heti klini tornát.

Lőczi Roland egyike volt a tizenkét aranyérmesnek
Lőczi Roland egyike volt a tizenkét aranyérmesnek
Utóbbiak közé értelemszerűen azok a 17-18 évesek tartoztak, akik a nyári, hazai korosztályos csúcsvetélkedőn nem nézőként, hanem valódi ringszereplőként szeretnének ott lenni, de odatette magát a magyar bokszutánpótlás ifjabb évjáratait képviselő jó néhány fiatalúr és ifjú hölgy is, aki az év további részében sorra kerülő világversenyek résztvevőjévé akar válni. Az igyekezetre már önmagában azért is nagy szükség volt, mert félelmetes nagyságú mezőny sereglett össze a kiváltképpen a serdülő, a junior és az ifjúsági korosztályokat mozgósító tornán, amelyen egyszerre három (!) ringben zajlottak nem pusztán a selejtezők, de még a döntők is. A nagy számok valóságos örvényével szembesülhetett az, aki a viadal honlapján keresgélt, merthogy a kigyűjtött adatok szerint együttesen 59 kategóriában 328 bokszoló lépett a kötelek közé, ahol összesen 269 mérkőzést bonyolítottak le a négy nap alatt. A kalkulusok világában megragadva: 19 magyar bronzérmest avattak, ezüsttel 11-en gazdagodtak, míg a döntőbe magát beverekedő 22 honfitársunk közül éppen egytucatnyian állhattak fel a dobogó tetejére. Ehelyütt nyilván nincs mód valamennyiük „tételes” felsorolására, nevesíteni a 12 győztest tudjuk, akik között minden korosztály képviseltette magát: a serdülők korcsoportjaiban, vagyis a 2004 és 2008 között születettek mezőnyében győzött Frank Dániel (35 kg), Oláh Levente (46 kg), Buza Rafael (48 kg), Horváth Máté (60 kg),  a junioroknál (2002-2003) Szabó Szabina (54 kg), Pesti Gabriella (60 kg),  Horváth Krisztián (52 kg), Barbosu Alex (60 kg), Lőczi Roland (63 kg), Sztojka Ferdinánd (66 kg) és Jónás Dominik (80 kg), az ifjúságiaknál  (2000-2001) pedig Egervári Richárd (81 kg). Meglepő lenne, ha nagy többségükkel – mint újfent eredményes magyar – nem találkoznánk az év még hátralévő kiemelt korosztályos viadalain, újabb alkalmat teremtve ezzel, hogy gratulálhassunk nekik. Ahogy azt most is örömmel tesszük. További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.