UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-06-21 12:00

Világbajnokságra készen

Ma kezdi meg szereplését a minszki U12-es rapid- és a villámsakk világbajnokságon az ajkaiak tehetsége, Gaál Zsóka. A 11 éves lány két évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett korosztálya hagyományos sakk vb-jén, most elsőévesként gyarapíthatja érmei számát a tizenkét évesek gyorsított játékidejű rapidversenyében. Édesapja szerint Zsóka nagyon motivált és rengeteget készült a megméretésre.

Sz. M.utanpotlassport.hu Egyetlen magyar versenyző ‒ Gaál Zsóka ‒ részvételével rendezik meg a ma kezdődő U8-as, az U10-es és az U12-es rapid- és villámsakk-világbajnokságot a fehéroroszországi Minszkben, ahol a résztvevők kilencfordulós, svájci rendszerű versenyen döntik el a világbajnoki cím sorsát. A viadal egészen vasárnapig tart.

Holnap kezdi meg világbajnoki szereplését Gaál Zsóka
Holnap kezdi meg világbajnoki szereplését Gaál Zsóka
A 11 éves tehetség, Gaál Zsóka nevét már nem csak a hazai sakkvilágban, hanem nemzetközi szinten is mindenki jól ismeri; az ajkai lány elképesztő gyorsasággal robbant be a sportág világába, s ‒ fiatal kora ellenére ‒ már kétszer hódította el a korosztályos világbajnoki ezüstérmet, valamint ugyanennyiszer az U10-esek között a hagyományos és rapid Európa-bajnoki aranyat. A kislány a fehéroroszországi fővárosban az U12-es lányok között ül asztalhoz a gyorsított játékidejű rapidversenyben. A célkitűzésekről és a felkészülésről édesapja, Gaál Sándor beszélt honlapunknak. „Zsóka a tizenkét évesek között elsőévesként fog versenyezni, ezért a reális célkitűzésünk a legjobb tízbe kerülés. A rapid értékszám szerint a hatodik kiemelt a verseny során, így nagy esélye van ezt megvalósítani ‒ mondja az édesapa. ‒ Előreláthatólag a volt szovjet utódállamok játékosai jelentenek majd nagy kihívást számára, de végig lesz segítsége, ugyanis tartani fogjuk a kapcsolatot Kustár Sándor nagymesterrel Skype-on. Zsóka napi öt-hat órát edzett a felkészülés alatt, és számos elismert sakkozóval játszott villámpartikat, ráadásul fizikai tréningekkel is erősített: atletizált, teniszezett, pingpongozott. Mindent megtett azért, hogy szép eredményt tudjon elérni!” További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.