UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-07-02 12:31

Első és egyetlen

Semmi túlzás nincs a minősítésben: sporttörténeti súlyú és egyedülálló sikert aratott a 16 éves Baranyi Zsófia azzal, hogy a fiatal karatésok hétvégi horvátországi világkvalifikációján döntős lett az 59 kilósok kategóriájában, s ezzel kijutott az őszi argentínai ifjúsági olimpiára. A küzdősport históriájában első és egyetlen magyarként hajtotta végre a bravúrt. Az már csak a nagyszerű plusz az egészben, hogy meg is nyerte a szombat esti finálét.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A karatésok umagi viadala kínálta az utolsó lehetőséget az ifi olimpiai kvóta kiharcolására, és bár Baranyi Zsófinak azzal, hogy a világranglistán súlycsoportjában a negyedik pozíciót foglalta el, „helyből” megvolt az esélye a Buenos Aires-i szereplésre, ő a küzdőtéren akarta és – amint a példa mutatja - tudta is szó szerint kiverekedni magának a részvétel jogát.

Baranyi Zsófia a horvátországi Umagban váltotta meg a repülőjegyét Buenos Airesbe
Baranyi Zsófia a horvátországi Umagban váltotta meg a repülőjegyét Buenos Airesbe
Diadalában nagy szerepet játszott egyéniségének egyik fő jellemzője: az akaraterő. Továbbá a szorgalom, a kitartás, az eredményességet megalapozó és hosszabb távon is biztosító töretlen harci szellem, a nagyfokú fegyelmezettség. „Ötéves korától nálam karatézik, s az elmúlt tizenegy esztendőt rendíthetetlen céltudatossággal dolgozta végig. Soha nem volt nála hullámvölgy, kihagyás, megtorpanás, ideális versenyző, olyan, amilyet egy edző álmodhat magának” -  mondta róla mestere, Fischer Mihály, aki az MTK Budapestben pallérozza Zsófit, s nem tagadja: nagy reményeket fűz tanítványához, aki már kellő rangot vívott ki magának a karatésok világában. A legkisebbek, a kadétok között nyert már Európa-bajnoki ezüstöt, juniorként pedig világbajnoki ötödik helyig jutott, de ettől a korosztálytól sem szeretne világversenyes érem nélkül búcsúzni. A lehetőség legközelebb a jövő év elején jön el, amikor is Dániában rendezik a junior Európa-bajnokságot. Előtte azonban még ott az októberi argentínai ifjúsági olimpia, amelyre kategóriája egyik legjobbjaként utazhat ki. „Van realitása, hogy ott is érmes legyen” – mondta lakonikusan az edző. Zsófia határozottabban fogalmazott: „Én nyerni akarok, úgy utazom ki Buenos Airesbe is, ahogy Umagba: az első hely a cél, de mindenképpen valamilyen érem.” Előtte azonban ráfér egy is kikapcsolódás. Július végéig Svájcban, édesapjánál fog pihenni a Kölcsey Ferenc Gimnázium sporttagozatos diákja, aztán augusztustól – új energiákkal felvértezve - visszatér a karatéhoz, jönnek az edzőtáborok, az újabb versenyek, majd néhány nappal 17. születésnapja után kezdődik az ifi olimpia. Ő is tudja, mi is, mi lenne az igazi ajándék… További korosztályos KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.