UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-07-02 22:58

Mámor a salakon

Pattanásig feszült idegekkel figyelték a magyar csapatot mind a hazai szurkolók, mind az odasereglő vetélytársak az Óbudai Baseball Arénában dübörgő U12-es Európa-bajnokság hétfői játéknapján. Első sikerét aratta a magyar válogatott: hatalmas küzdelemben kerekedett felül az ukrán válogatotton. Morua Roberto és fia Martin hatalmas erőbedobással küzdenek a csapatért és a magyar baseballért. Kint jártunk, „beleszagoltunk az életérzésbe”, a porba és elbeszélgettünk a magyar baseball egyik leghíresebb családjának tagjaival: a két Moruával.

Rácz K. Bence - utanpotlassport.hu Tűz a nap. A verejték párájával keveredik a salakos pályáról felverődő por, sajátos elegy. A helyszínek között nyüzsgő tömeg tizennégy nyelven skandálja a saját országát buzdító sorokat. A pályákon napbarnított bőrű fiatalok küzdenek: nem csalás, nem ámítás, Óbudán vagyunk, az U12-es baseball Európa-bajnokság színhelyén. Az itteni baseball arénában fellelhető három pályán lankadatlan a játékosok figyelme. Ez elvárás már ebben a korosztályban is. Égett bőr szaga árad a lelátó felé, ahol néhány cseh, belga és ukrán szurkoló között szemlélhetem a baseball rejtelmeit. Most éppen Belgium és Németország csapatai feszülnek egymásnak. A magyar válogatott edzőjét, Morua Robertot várom. Kiválok a tömegből, hogy kivehessem alakját, ha közeledik. Hirtelen, egy játékosokat szállító kisbusz mögül bukkan elő. Közli, hogy siet, hiszen a magyar válogatott fél óra múlva játszik. Ennek ellenére kényelmesen válaszol kérdéseimre. Laza, úriember, baseballos.

Első győzelmét aratta a magyar U12-es baseball válogatott Forrás: MOBSSz
Első győzelmét aratta a magyar U12-es baseball válogatott Forrás: MOBSSz

Kiemeli, hogy Hollandiában vagy Olaszországban több tehetséges gyerekből van lehetősége a szövetségnek jobb játékosokat nevelni. Ezeknek a játékosoknak, akiket úgy gondolja, hogy érdemes kiemelni az átlagból, szerinte más a mentalitásuk, másként viszonyulnak a játékhoz, és a pályán megfigyelhető koncentráltságuk, így más eredmények is születnek.

„Kint nagyobb gyerekseregből tudják kiválasztani azokat a srácokat, aki végig ott tud lenni fejben a meccseken. A baseball olyan sport, amelyben ha valaki egy pillanatra is elkolbászol a játék alatt, jóvátehetetlen hibákat okozhat a csapatának. Itthon nem ötezer, hanem ötven játékosból kell megalkotni azt a keretet, amelynek tagjai elég koncentráltan tudnak baseballozni: nehéz feladat" – vélekedik a szakvezető. „Akkor lennék elégedett a csapatommal és a munkánkkal, ha az első tíz között végeznénk. A hazai pálya rengeteget számít minden csapatnak. Nekünk is sokat jelent, hogy hazai közönség előtt baseballozhatunk” – zárja rövidre mondandóját.

Sietve kezet fog, majd amilyen gyorsan érkezett, olyan sebességgel tűnik el a Buda névre hallgató pályán. A segédedzők már melegítenek a srácokkal. A játékosok között az egyik legenergikusabb dobó Morua Martin, a vezetőedző fia, aki korábban lapunknak azt nyilatkozta, nem tudna meglenni a hőn szeretett sportága nélkül.

„A baseball egy mozgalmas logikai játék, minden pillanatban más taktikát kell kiagyalni ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. Ez nemcsak sport: gondolkodni kell, játszani, szívből szeretni és nevetni.” – fogalmazta meg lényegretörően a válogatott húzóembere, majd hozzátette, hogy családjukban a baseball szeretete több mint hagyomány, életstílus.

„A csapatban remek a hangulat, olyasmit érzek, mintha egy család lennénk. Rengeteget röhögünk, ugratjuk egymást, de ha a pályán vagyunk mindenki megkomolyodik, és együtt küzdünk minden erőnkkel a célért, a pontokért. Remélem a válogatott jó eredménnyel zár, hatalmas bennünk a küzdőszellem.”

Ezt látom a szemükben. A mieink páros ököllel koccintanak, mint minden meccsen a csapat bemutatásakor. Himnuszok. Játék!

A hétfői meccset a magyar válogatott nagy küzdelemben nyeri meg.  Az ötödik inningben fordítja meg a mérkőzést az addig 2-0-s állásról 3-2-re. Ukrajna veszít. Magyarország győz, először az Európa-bajnokságon, miután az oroszoktól és a franciáktól is vereséget szenvedett. Az idősebbik Morua a levegőben, a fiatalabbik földre borulva. Az addig a háttérből folyamatosan beszűrődő rockzene elhallgat. A virslis, hamburgeres zárva, a büfések két kézzel szorítják a pálya kerítését. A kommentátor égbe kiáltja az eredményt: Magyarország–Ukrajna 3-2! A csapat összeborul.