UtánpótlásSport
2023. december 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-07-03 14:35

Tehetségtámogatás

Az idén a MOL több mint 30 millió forintot fordít a Tehetségtámogató Program Sport pályázatának keretében fiatal sportolók támogatására. Az okleveleket Budapesten adták át, ünnepélyes keretek között, s a rendezvényen a MOL vezetői mellett Lubics Szilvia ultramaratonista, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, valamint az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete, Nagy Viktor válogatott vízilabdázó és Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyző vett részt.

Sz. M.utanpotlassport.hu A MOL Új Európa Alapítványa a Tehetségtámogató Program Sport pályázatának keretében tizenharmadik éve támogatja azokat a fiatal sportolókat, akik már bizonyították tehetségüket országos vagy nemzetközi versenyeken, de továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük. Idén a szakmai zsűri döntése alapján 84 sportoló részesült támogatásban, amelynek az összértéke meghaladja a 30 millió forintot. Velük együtt az elmúlt évek során több mint 2000 fiatal sportoló felkészülését segítette már az Alapítvány, köztük a kétszeres olimpiai bajnok kardvívóét, Szilágyi Áronét is, aki jelenleg jószolgálati nagykövetként segédkezik.

A MOL Új Európa Alapítványa a Tehetségtámogató Program Sport pályázatának keretében 13. éve támogatja a fiatal sportolókat. A Kopaszi-gáton megjelent díjazottak.
A MOL Új Európa Alapítványa a Tehetségtámogató Program Sport pályázatának keretében 13. éve támogatja a fiatal sportolókat. A Kopaszi-gáton megjelent díjazottak.
„Én kétezerhatban kerültem be a támogatottak közé, abban az évben, amikor junior Európa-bajnok lettem, és igyekeztem betörni a felnőtt mezőnybe ‒ emlékszik vissza a nagykövet. ‒ Ehhez először a felszerelés-támogatást nyertem el, majd az utazáshoz is kaptam anyagi segítséget. Így jutottam el olyan versenyekre ‒ Dél-Amerikába vagy a Távol-Keletre ‒ amelyekre önerőből valószínűleg nem tudtam volna, úgyhogy ez nagyon sokat lendített a pályafutásomon” ‒ hangsúlyozza a program fontosságát a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, aki a sportban fennálló pénzügyi nehézségekről is beszél. „A sportoló életének részét képezi, hogy financiálisan is megtervezi az előtte álló időszakot. Látja, hogy milyen forrásból, mit tud magának finanszírozni és vállalni. Ezt követően nyilván az eredményességen múlik, hogyan jön ez vissza. Ami viszont látványos folyamat, hogy most már az egyre fiatalabb korosztályokban is adódnak pénzügyi nehézségek. El kell fogadnunk, hogy ilyen irányba halad a világ és a sport, de az biztos, hogy ebben a világban az Új Európa Alapítvány nagy segítséget nyújt.” Szilágyi Áron korábban szakmai zsűritagként is tevékenykedett, és elmondása szerint a legnehezebb feladat kétségkívül a pályázatok elbírálása, hiszen a pályamunkák mindegyike tele van országos és nemzetközi érmekkel. Abban viszont biztos, hogy azok, akik megkapják a támogatást, fényes sikereket fognak elérni. Idén a közel 600 pályázó díjazottai közül 71 a 18 év alatti, 13 pedig a 18. életévét betöltött, eredményes sportpályafutást folytató klasszisjelölt. Mivel a finanszírozás teljes összegét növelték, átlagosan 360 ezer forint áll a tehetségek rendelkezésére, amelyet eszközvásárlásra vagy útiköltségre használhatnak fel. Tavaly ez az össze még „csak” 250 ezer forint volt. Az idei nyertesek között olyan kiváló fiatal sportolók szerepelnek, mint Pusztai Liza világ- és Európa-bajnok kadet kardvívó, Pavuk Tíra korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes futó, Németh Nándor junior világ- és Európa-bajnok úszó és Görbe Soma az olasz CIV OHVALE bajnokságban szereplő gyorsasági motorversenyző. Az okleveleket Gáborné Haáz Andrea a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezető igazgatója, Apáti-Tóth Kata a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó és Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyzőadta át, de a rendezvényen jelen volt Lubics Szilvia ultramaratonista és Nagy Viktor magyar válogatott vízilabdázó is.