UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-07-04 21:35

Szél Anna döntőben

Az 57 kilogrammos kétszeres kadét Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes birkózó, Szél Anna bejutott a csütörtök esti döntőbe a Zágrábban zajló korosztályos világbajnokságon. A 65 kilós Eb-ezüstérmes Szabados Noémi a bronzcsatát vívta ki, míg a szabadfogású, 71 kilogrammos Mezei Dominik ötödik lett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Megkezdődött a leányok versenye a Zágrábban zajló kadét-világbajnokságon. A kétszeres korosztályos Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Szél Anna most is remekül teljesített; beverekedte magát a döntőbe. Igaz, nem annyira könnyedén, mint két hónappal ezelőtt a kontinensviadalon. Mint emlékezetes, Annának Szkopjéban négy perc sem kellett ahhoz, hogy Európa-bajnok legyen.

Szél Anna az utolsó másodpercekben kezdte tusolni a moldovai Irina Ringacit Forrás: birkozoszov.hu
Szél Anna az utolsó másodpercekben kezdte tusolni a moldovai Irina Ringacit Forrás: birkozoszov.hu
Az orosházi lánynak selejtezőt kellett birkóznia a német Anastasia Blayvas ellen, s viszonylag könnyedén túl is jutott rajta, mint ahogyan a nyolcaddöntőben az indiai Manszi Manszin is. Ám ezután jött a moldovai Irina Ringaci, akivel már a tavalyi világbajnokságon, s idén, az Eb-n is találkozott. Mindkétszer Anna aratott diadalt, ráadásul Szkopjéban, a döntőben mindössze 28 másodperc alatt tusolta Ringacit. Most azonban valamelyest megfordulni látszott a kocka; a moldovai nagyon odatette magát, s Anna csak az utolsó egy percben tudta megfordítani a párharcot, végül 7−5-re nyert. Ritter Diletta, a kadét leányválogatott vezetőedzője elmondta, hogy az orosházi versenyző nagyon fáradt volt egész nap, s a fogyasztás is megviselte. Éppen ezért a szerda esti elődöntő előtt pihenni küldte Annát. Úgy tűnt, hogy jól sikerült, hiszen a négy között rendkívül magabiztos győzelmet aratott a kínai Zsu Ju-pinnal szemben, így csütörtök este szőnyegre léphet az aranyéremért. Nem ment ilyen jól az elődöntője a kínai Zsu Hszi-ru  ellen a 65 kilogrammos Szabados Noéminek. Pedig egész nap remekül birkózott. Ritter szerint tökéletes teljesítményt nyújtott egészen az elődöntőig. Maximálisan betartotta a taktikai és technikai utasításokat. Szabados magabiztosan nyert a nyolcaddöntőben a kanadai Nyla Burgess ellen, majd a török Aysel Severrel szemben is könnyed diadalt aratott. Az FTC versenyzője úgy jutott be a négy közé, hogy pontot sem csináltak rajta, azonban – a korábban említett – Zsuval már nem bírt; technikai tussal kapott ki. Noémi tehát csütörtök este a harmadik helyért lép szőnyegre. A szabadfogású, 71 kilogrammosok között versenyző Mezei Dominik remek birkózással verekedte be magát kedden a szerda esti bronzcsatába; A nyolcaddöntőben a román színekben versenyző Bíró Krisztiánt győzte le, majd a negyeddöntőben intéssel, kitolással és elutasított challenge-dzsel aratott 3−1-s diadalt a litván Vadim Babuskin felett. Az elődöntőben viszont az Európa-bajnok grúz, Bagrati Gagnidze már túl nagy falat volt neki, így csak a vigaszág győztesét kellett megvárnia a bronzcsatához, aki a japán Szuvama Sinoszuke lett. Dominik az első menetben nem tudott mit kezdeni az ellenfelével; fejlefogásból indított egy akciót a japán, majd levitelt hajtott végre, sőt mögé is került, tehát hat pont volt a hátrány két perc után. Mezei kegyetlenül meghajtotta az utolsó néhány másodpercet, de két intésnél nem tudott többet kiharcolni, így 6−2-s vereséget szenvedett, ezzel pedig a nagyon értékes ötödik helyen zárta a vb-t.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB Leány birkózás, 1. programcsomag A magyar szereplők 57 kg (24 induló): Szél Anna (Orosházi Spartacus), 65 kg (24 induló): Szabados Noémi (FTC) Selejtező. 57 kg: Szél Anna−Anastasia Blayvas (német) 6−2 Nyolcaddöntő. 57 kg: Szél Anna−Manszi Manszi (indiai) 7−4, 65 kg: Szabados Noémi−Nyla Burgess (kanadai) 6−0 Negyeddöntő. 57 kg: Szél Anna−Irina Ringaci (moldovai) 9−7, 65 kg: Szabados Noémi−Aysel Sever (török) 10−0 Elődöntő. 57 kg: Szél Anna− Zsu Ju-pin  (kínai), 65 kg: Szabados Noémi−Zsu Hszin-ru  (kínai) Bronzmérkőzés. Szuvama Sinoszuke  (japán)−Mezei Dominik 6−2 A szabadfogás 2. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései 45 kg: Rahman Amuzsadkalili (Irán), magyar induló nem volt. 51 kg: Matthew Ramos (Egyesült Államok), magyar induló nem volt. 60 kg: Hamza Alaca (Törökország), Balázs Bálint kiesett. 71 kg: Bagnati Gagnidze (Grúzia), ...5. Mezei Dominik (Magyarország) 92 kg: Ali Reza Abdolai (Irán), Hencz Joel kiesett.

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról: Szőnyegre, Zágrábban! Korcsog Milán bronzesélyes Bronznap szabadfogásban Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.