UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-07-06 21:43

Ezüst, eső

Mindkét százas magyar második helyen végzett a győri U18-as atlétikai Eb második napján. Míg Takács Boglárka egy kicsit csalódott volt, Illovszky Dominik boldogan beszélt a futásáról.

Arday Attila – utanpotlassport.huAz idő egyszer, csütörtök este már megkegyelmezett az U18-as Eb-nek, de még egyszer, péntek este már nem tette. Egy nappal korábban villámlott, mennydörgött, de Győrtől egy kicsit arrébb a Kisalföldön. Most előbb csöpögött, majd zuhogott, aztán szakadt, csak szakadt. Egy rövid időre félbeszakította a lányok távolugródöntőjét is, nekünk a legrosszabbkor. Endrész Klaudia a második sorozatban elért 615-tel a negyedik helyen állt, vagyis közel a dobogóhoz, amikor felázott a nekifutó és az elugróléc (viszont az ugrógödörben a vizessé vált homokból ragyogó várakat lehetett volna építeni), sejteni lehetett, hogy nem nagyon ugranak már nagyobbat a hölgyek. Miközben az amúgy is megtelt médialelátón még jobban összetömörültek a nyomtatott sajtó képviselői (csak a tribün nyolcvan százaléka fedett, ázni kezdtek a laptopok), Klaudiának nem sikerült javítania, sőt egy helyet visszacsúszott, így ötödik helyen fejezte be a versenyt. Májusi egyéni rekordja (625 centi) tükrében, ez kicsit csalódás lehet neki, talán hullatott is néhány könnycseppet, az európai ranglista alapján viszont reális az eredmény, ráadásul ifjúsági olimpiai kvótát ér. Ezt már tulajdonképpen azzal elérte, hogy a 12-es döntőből bekerült a 8-as fináléba. Az európai ranglistát 638-cal vezető Larissa Iapichino is ott lesz Buenos Airesben, Győrből azonban szomorúan megy haza, mert csak hetedik lett. „Lassúak voltak lábaim, csalódott vagyok” – mondta.

Illovszky Dominik már azzal kijutott Buenos Airesbe, hogy döntőbe került
Illovszky Dominik már azzal kijutott Buenos Airesbe, hogy döntőbe került
Hasonló történt Illovszky Dominikkal és Takács Boglárkával 100 méteren, mint Endrész Klaudiával: számukra is kvótát ért már az is, hogy a döntő nyolc résztvevői lettek, arra azért figyelniük kellett, hogy ki ne zárják őket (mondjuk rossz rajtért). Előbb Takács Boglárkán volt a sor, és a nyolcas pályán, szinte súrolva a lelátót holtversenyben beért a második helyre, megszerezve az első érmünket. A vegyes zónában aztán percekig eltakarta könnyeit, azt hittük meghatódottságában, de nem. „Van bennem egy kis csalódottság. Én szeretek küzdeni, harcolni, aranyért jöttem, mégha a nevezéseken szereplő idők alapján ez nem is volt reális” – mondta. Szabad szemmel nem is lehetett látni, a három legjobb közül kit kellene elsőnek kihozni, végül az óra sem mutatott köztük különbséget, csak a célfotó, így érthetőek Boglárka szavai az aranyról. Illovszky Dominiknak belső pálya jutott a fináléra az elődöntőnek is köszönhetően, ahol negyedik lett. Itt azonban, a döntőben ő is másodikként ért be, fényes érmet szerezve. „Nagy elégtétel ez számomra a tavalyi évem, a sérülésem után. Reménykedtem benne, hogy elcsípek egy érmet, talán aranyat, de így is boldog vagyok. Jól jöttem el a rajttól, de a végén éreztem, hogy jönnek a többiek is." Fekete István 17.58-cal került 12-ből nyolcba súlylökésben, ahol hét kvóta volt kiírva Európának az ifi olimpiára. Nemzetenként egy számban csak egy indulhat majd Buenos Airesben, itt azonban a nyolcas döntőben mindenki más nemzetiségű volt, Fekete pedig a hetedik helyen állt, így nagyon rezgett a léc. És le is esett, mert visszacsúszott a nyolcadik helyre. Szűcs Szabina hétpróba gerelyhajító számában 35.32-őt dobott, ezzel a hatodikról a nyolcadik helyre került. Végül itt is fejezte be a viadalt női 800 után, 5299 ponttal.  Farkas Bence 21.69-es egyéni csúccsal jutott tovább a 200 méter előfutamából. 400 méteren Molnár Janka már a döntőben van, az elődöntő második futamában 54.20-as egyéni csúccsal lett második. Szombat délután ismét Huller Dániel lesz az egyik főszereplő, ezúttal már az elődöntő vár rá 400 gáton, amelyen a pénteki délelőtti előfutam harmadik legjobb idejével jutott tovább. „Számítottunk rá, hogy bejutok az elődöntőbe, és aztán akár a döntőbe is, így már az első futásnál fontos volt, hogy jól be tudjam osztani az erőmet – mondta. –Ezt szerintem sikerült megoldanom. Egyelőre jól állok, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy ifjúsági verseny, ahol bárki feljöhet. A gátfutás pikantériája, hogy egyetlen apró hiba végzetes lehet, így fokozottan oda kell figyelni. Nagyon örülök, hogy hazai közönség előtt teljesíthetek. Rettenetesen jó érzés, amikor a családtagok, barátok és teljesen idegen emberek is neked szurkolnak. Egyszerűen leírhatatlan, ezt át kell élni.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

U18-as Eb, Győr Fiúk. 100 m: 1. Raphael Bouju (Hollandia) 10.64, 2. Illovszky Dominik 10.70, 3. Pal Haugen Lillefosse (Norvégia) 10.72. Hármas: 10. Fejes Karsa 14.13. Súly: 1. Alekszek Alekszandovics (Fehéroroszország) 20.97, …8. Fekete István 17.58. Diszkosz: 1. Yasial Brayan Sotero (Spanyolország) 64.31, …12. Péringer Márk 50.17. Lányok. 100 m: 1. Gudbjörg Jóna Bjarnadóttir (Izland) 11.75, 2. Takács Boglárka és Pamera Losange (Franciaország) 11.75. 3000 m: 1. Sarah Healy (Írország) 9:18.05, …15. Zatykó Luca 10:29.49. Távol: 1. Tilde Johansson (Svédország) 633, …5. Endrész Klaudia 615. Hétpróba: 1. María Vicente (Spanyolország) 6221, …8. Szűcs Szabina 5299