UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-07-10 15:03

Nincs megállás

Első helyen végzett a magyar női U20-as kosárlabda-válogatott a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság C csoportjában. Az eddig történtekről beszélgettünk a vezetőedzővel, Cziczás Lászlóval, valamint három kulcsjátékossal is: Studer Ágnessel, Gereben Líviával és Török Ágnessel.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott veretlenül, elsőként jutott tovább a C csoportból a nyolcaddöntőbe a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. Cziczás László együttese először a horvátokat (86−51) győzte le magabiztosan, majd viszonylag könnyedén jutott túl a letteken 66−51) is, végül a lengyelek sem okoztak különösebb gondot (56−36). A vezetőedző így értékelt oldalunknak a három párharcot követően: „A fő célunk az volt, hogy megnyerjük a csoportunkat, hiszen így valamelyest könnyebb dolgunk lehet a kiseséses szakaszban. A nyolc közé jutásért Belgiummal találkozunk, s mindenképpen nyernünk kell, itt ugyanis már nem lehet hibázni. Büszke vagyok a lányokra, mert igazi csapatként dolgoznak együtt.  Örülök, hogy szinte mindenki kapott játéklehetőséget az összes mérkőzésen.” A lettek elleni találkozó negyedik negyedének első percében rémisztő jelenetnek lehettek szemtanúi a kilátogatók: „Az utolsó tíz percet csúnya baleset nyitotta; Studer Ágnes hatalmasat botlott, arccal a padlóra. Még férfi sem biztos, hogy ekkora esésből egymaga felkel, egyből le kellett mennie a pályáról a 19 esztendős irányítónak” – írtuk vasárnap esti tudósításunkban. [video width="640" height="360" mp4="https://www.utanpotlassport.hu/wp-content/uploads/2018/07/Latvia-v-Hungary-Full-Game-FIBA-U20-Womens-European-Championship-2018-1.mp4"][/video]   Studert az esetet követően egyből kórházba szállították, s kisebb csodával felérően kiderült, hogy nem súlyos a sérülése; a nyaka rándult meg, illetve minimális agyrázkódást szenvedett.

Balról: Studer Ágnes és Török Ágnes Forrás: FIBA
Balról: Studer Ágnes és Török Ágnes Forrás: FIBA
„Ha velem történt volna ugyanez, még mindig a kórházban feküdnék. Ági igazi maximalista és harcos. A történtek ellenére mindenképpen pályára akart lépni másnap, a lengyelek ellen. Én pedig nem tudtam nemet mondani neki. Úgy érezte,  jól van, és az orvosok is rábólintottak akaratára” – foglalja össze Cziczás. Studer így összegzett a történtek után: „Azt beszéltük a vezetőedzővel, hogy bemelegítek, és ha jól érzem magam, akkor játszhatok. Igaz, ő ezt nem szerette volna. Talán még jót is tett a mozgás, mert rettenetesen le van merevedve a nyakam. A lényeg az, hogy jó úton haladunk a lányokkal, s remekül működünk együtt. Apróbb hibákon természetesen javítanunk kell, de az irány az jó. Mindenképpen menetelünk tovább!” A mester arról is beszélt, hogy Gereben Lívia, aki eddig 56 pontot dobott a három meccsen, a csapat egyik fő motorja, egyik legjobb kosárszerzője. Kiemelte, hogy nagyon jó formában van, és nagy önbizalommal játszik. „Közel sem játszottunk eddig tökéletesen, de a csapat szíve hatalmas volt, és az összetartó erőnk is megmutatkozott - kezdi Gereben. Nagyon örülök, hogy eddig ilyen jól kijött a lépés, és annak, hogy jó formában vagyok. Bízom benne, hogy a folytatásban is tartom ezt a szintet, esetleg fejleszteni is tudom. Innen kezdve nincs lehetőségünk hibázni, minden apró hiányosságot javítanunk kell. Ezek közé tartozik a makulátlan védekezés és a taktikai elemek maradéktalan betartása is. Úgy gondolom, a belgák elleni nyolcaddöntő nem okozhat problémát, győznünk kell.” A csapat egyik kulcsembere Török Ágnes is. Ő így fogalmazott az eddig történtek után:
Balról: Gereben Lívia és Kiss Virág
Balról: Gereben Lívia és Kiss Virág
„Örülök, hogy elértük az elsődleges célunkat, és megnyertük a csoportot. Fontos volt, mert így viszonylag könnyebben menetelhetünk be a négy közé. Jelenleg csak a belgák elleni meccsre koncentrálunk, nem szabad másra gondolnunk.  Támadójátékunknak mindenféleképpen fejlődnie kell, s ennyi labdát sem szabad eladnunk, mert később visszaüthet. A lányokkal azt beszéltük, hogy csak most kezdődik igazán az Eb, az eddiginél is komolyabban oda kell tennünk magunkat. Magamtól azt várom, hogy mindent adjak ki magamból, s úgy érzem, ez eddig sikerült. De a csapattal együtt kell fejlődnöm tovább.” Amennyiben a magyar alakulat túljut a belgákon, a szerb-szlovák mérkőzés győztesével találkozik a nyolc között. Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk Irány az elődöntő! Stabil nyitás Kettőből kettő Veretlenül a csoport élén Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.