UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-07-13 22:07

Tovább él az álom

Végig kiegyensúlyozott, fantasztikus játékkal győzte le a magyar válogatott Dél-Koreát a Debrecenben zajló női U20-as kézilabda-világbajnokság elődöntőjében. 30 – 25-re nyertek a lányok, Háfra Noémi, Klujber Katrin és Lakatos Rita értékelt, és persze tekintett előre a norvégok elleni, szombat este 8-kor kezdődő finálé előtt.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMinden jegy elkelt” – írta a hazai szövetség honlapja a Magyarország – Dél-Korea elődöntő napjára a Debrecenben zajló női U20-as kézilabda-világbajnokságon, ami kétségtelen, utánpótlás-eseményen nem kis szó. Persze megmagyarázható a nagy érdeklődés. Ki ne értené, aki látta a csoportkörben mutatott elsöprő, százszázalékos produkciót, a szlovénok magabiztos nyolcaddöntőbeli legyőzését vagy a románok elleni emlékezetes diadalt a négy közé jutásért?

A magyar csapat végig fantasztikus volt, Dél-Korea legyőzésével világbajnoki döntős Forrás: MKSZ
A magyar csapat végig fantasztikus volt, Dél-Korea legyőzésével világbajnoki döntős Forrás: MKSZ
Az elődöntőben az Ázsia-bajnok következett. Dél-Korea egyértelműen a világbajnokság legkiszámíthatatlanabb csapata. A csoportban döntetlent játszott Izlanddal és tizenkettővel kikapott az oroszoktól, a negyeddöntőben viszont nyolccal (!) legyőzte Dániát. Így Háfra Noémiék sem tudták, mire számíthatnak a döntőbe jutásért. Pontosabban, dehogynem. A fantasztikus debreceni publikum megint mögöttük állt, a szurkolók az első perctől kezdve azon voltak, hogy győzelembe hajszolják a magyar válogatottat. Szorosan kezdődött az összecsapás, Hárfa mindjárt két bombagóllal köszönt be, s bár jelentős előnyt nem sikerült kiépíteni, rendre a mieink vezettek. Először a 16. percben kerültek előnybe az ázsiaiak (6–7), de az sem tartott tovább fél percnél. A félidő utolsó tíz perce viszont parádésra sikerült. Golovin Vlagyimir megtalálta a nyerő felállást, s – többek között Klujber Katrin és Kácsor Gréta remek átlövéseinek köszönhetően – 13–9-re elhúztak a mieink. És az előny a szünetre annak ellenére sem fogyott érdemben, hogy az utolsó percekben kissé akadozott a gépezet (14–11). A második játékrész is jól kezdődött. A magyar csapat az első harminc percben tapasztalható nagy tempót diktálta, s ezzel ismét távolodott riválisától, a 40. percben öttel is vezetett (21–16). S bár foggal-körömmel küzdöttek a koreaiak, képtelenek voltak zárkózni. Amikor éppen sikerült volna, mindig segített valaki. Klujber Katrin, Kuti Bettina vagy éppen a hetest fogó Binó Boglárka. Így tíz perccel a vége előtt, az utolsó időkérésüknél és öt gól volt a különbség (26–21). S a helyzet a mérkőzés utolsó szakaszára sem változott. Ha csak annyiban nem, hogy hatezer ember felállva tapsolt a Főnix Csarnokban. Volt is miért. A magyar válogatott 30–25-ös sikerével világbajnoki döntőbe jutott. A mérkőzés után szinte még ünneplés közben, a sikert alig felfogva nyilatkoztak a magyar játékosok. Háfra Noémi: „Végig tartottuk magunkat, amikor hibáztunk, mindig volt valaki, aki átlendítette a csapatot. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen hangulat lesz ezeken a mérkőzéseken, a legboldogabb viszont akkor lennék, ha szombaton aranyérmet tudnánk ünnepelni.” Klujber Katrin: „Nem volt egyszerű felkészülni belőlük, nem nagyon ismerjük őket. Kemény csata volt, de igazi csapatként összefogtunk, és legyűrtük őket. Hatalmas erőt ad, hogy ennyi szeretet kapunk attól a rengeteg embertől, aki kilátogat a mérkőzésekre. Bízom benne, hogy így lesz ez a döntőben is.” Lakatos Rita: „Nagyon nehéz volt, hiszen a miénktől egészen eltérő kézilabdakultúrát képviselnek. Sikerült kiépítenünk négygólos előnyt, amely végig kitartott. Valóban különleges lesz a holnapi találkozó, hiszen együtt nőttünk fel, mindent meg fogunk tenni egymásért.”

NŐI U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN Elődöntő MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 30–25 (14–11) Magyarország: Binó, Hlogyik, Suba (kapusok), Faluvégi 3, Fodor 1, Giricz, Háfra 7, Hornyák B., Kácsor 3, Klujber 6, Kuti 2, Lakatos 4, Márton 1, Pásztor 2, Szabó K., Tóvizi 1. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir A másik elődöntőben: Norvégia–Oroszország 30–23 A további program (július 14.) 17.30: Oroszország–Dél-Korea (bronzmeccs) 20: Magyarország–Norvégia (döntő)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.