UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-07-22 08:26

Mint a nyíl

Bronzéremmel tért haza a magyar küldöttség az Ankarában megrendezett ifjúsági darts Európa-bajnokságról. A Katona Bence, Lakatos Gergely duó huszonnyolc páros között lett harmadik. „Még szép…” – mondják nevetve, hiszen a kontinensviadalt megelőzően napi hét-nyolc órát edzettek.

Sztrik Martin  ‒ utanpotlassport.hu Hat magyar versenyző vett részt a törökországi ifjúsági darts Európa-bajnokságon. Katona Bence, Lakatos Gergely, Serfőző Balázs és Szabó Dániel mellett két lány, Czipó Vivien és Kovács Tamara állt a táblák elé Ankarában.

Katona Bence (balról) és Lakatos Gergely az Ankarában nyert trófeával Forrás: Magyar Darts Szövetség
Katona Bence (balról) és Lakatos Gergely az Ankarában nyert trófeával Forrás: Magyar Darts Szövetség
A legnagyobb sikert a páros versenyben érték el a mieink: Katona Bence és Lakatos Gergely bronzérmet szerzett a huszonnyolc duóból álló mezőnyben. A fiúk elmondása szerint egyáltalán nem kalkuláltak a dobogós helyezéssel, a legfontosabb az volt, hogy a legjobbjukat nyújtsák, és nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva térjenek haza. „Úgy utaztunk el, hogy végezzük el a feladatunkat, és utólag ne legyen semmi, amit megbánnánk. Ettől függetlenül tudtam, ha Gerivel azt nyújtjuk, amit tudunk, bármire képesek lehetünk. Az áttörést az jelentette, amikor elhittük, hogy tényleg meg tudjuk csinálni. És aztán sikerült is” ‒ mondja Katona Bence, aki mindössze egy éve űzi a sportágat versenyszerűen. A 17 éves fiú a versenyt megelőző héten napi hét-nyolc órát edzett, de a tanítási időben is mindennap legalább két órát áll a táblával szemben. „A legnehezebb, hogy az iskolaszezonban összehangoljam a dartsot és a tanulást. Sajnos akadtak olyan napok, amikor valamelyik kimaradt, de próbálom a legtöbb energiát belefektetni mindkettőbe. Ez kell ahhoz, hogy elérjem a célomat, ami nem más, minthogy egyszer a PDC, vagyis a profik színpadán állhassak.” Lakatos Gergely számára a cél ugyanaz: felnőni a feladathoz, és az elitben célozni. Noha ő is csupán egy éve dartsozik, minden esélye megvan arra, hogy valóra váltsa álmát, hiszen bombaként robbant be a sportág ifjúsági mezőnyébe. Amellett, hogy Törökországban bronzérmet szerzett párosban, a múlt hónapban az olaszországi korosztályos soft Európa-bajnokságon is remekelt; ott egyéniben aranyérmes lett. „A tévéközvetítéseknek köszönhetően viszonylag hamar beleszerettem a dartsba, nagy kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam magamat. Eleinte hetente egy-kétszer vettem nyilat a kezembe, de aztán minél jobb akartam lenni, ezért elkezdtem komolyan edzeni ‒ meséli a Smile DC versenyzője. ‒  Amikor belevágtam, eszembe sem jutott, hogy érmeket szerzek Európa-bajnokságokon. Később viszont már megfogalmaztam magamban, hogy mihamarabb szeretnék dobogóra állni. De hogy ez már egy év után sikerült, hatalmas öröm a számomra.” A fiúk azt sem titkolják, mi a kedvenc kiszállójuk: Gergely a dupla tizenhatot és a dupla tizennyolcat kedveli a legjobban, Bence pedig a dupla tizenhat mellett a dupla tizennégyre dobál a legszívesebben. A fiúk párosban elért sikere mellett a Czipó Vivien, Kovács Tamara duó érte el a legjobb eredményt Ankarában: a lányok kettőse ötödik lett a kontinensviadalon. További korosztályos híreink DARTSBAN a sportági aloldalunkon.