UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-07-24 11:33

Búcsú az ifiévektől

Az érdiek 16 esztendős úszója, Barócsai Petra három éremmel (egy arany, két bronz) tért haza a Helsinkiben rendezett junior Európa-bajnokságról, s így – utolsó éves versenyzőként – összesen hét dobogós helyezéssel köszönt el a korosztályos kontinensviadaloktól. A Mol Új Európa Alapítványa által támogatott versenyző a nagy sikerek után pihen, kihagyja a glasgow-i felnőtt Európa-bajnokságot, és gőzerővel készül a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Már két hét is eltelt minden idők legsikeresebb junior Európa-bajnoksága, a helsinki kontinensviadal óta, de még mindig lehetetlen volt végére érni a magyar sikeremberek ünneplésének. Nem is csoda, hiszen fiataljaink összesen hússzor állhattak dobogóra Finnországban.

A 16 éves Barócsai Petra kihagyja a felnőtt Eb-t, és az ifi olimpiára készül Fotó: Pass Ferenc
A 16 éves Barócsai Petra kihagyja a felnőtt Eb-t, és az ifi olimpiára készül Fotó: Pass Ferenc
Az Érdi Úszó Sport Kft. 16 éves versenyzője, Barócsai Petra például sorozatban immár a harmadik korosztályos Eb-jéről tért haza éremmel: 2016-ban és 2017-ben is két-két dobogós helyezéssel zárt. Utolsó fellépésén, Helsinkiben pedig hármat is szerzett: aranyat a 4x200 m-es gyorsváltóval, bronzot 100 m pillangón és a vegyes csapatok 4x100 m-es gyorsváltójának tagjaként. „Természetesen boldog vagyok a szereplésem miatt, ez volt az eddigi legjobb Európa-bajnokságom. Vannak olyan számok, amelyeket kicsit sajnálok, mert gyengébben sikerültek, mint terveztem, de a száz méter pillangó kárpótolt mindenért. A másik bronznak is örültem, a váltógyőzelemre pedig egyszerűen nincsenek szavak. Óriási verseny volt, Késely Ajna pedig megint fantasztikusan hajrázott. Elképesztő, hogy Hódmezővásárhely és Netánja után sorozatban harmadszor is meg tudtuk nyerni ezt a számot.” Természetesen a magyar csapat és Barócsai is elégedetten tért haza Finnországból, de a munka csak rövid időre áll meg. A néhány hetes pihenést ugyanis hamarosan kőkemény edzések váltják fel, augusztusban a felnőtt Európa-bajnokság, míg októberben az ifjúsági olimpia következik. Petra remek teljesítménye után a glasgow-i felnőttkeretbe is bekerült, csakhogy edzőjével közösen úgy döntött, az idén még kihagyja a nagyon kontinensversenyét. „Nehéz volt ezt kimondani, hiszen az első felnőtt-világversenyemre készültem, és óriási megtiszteltetés lett volna a váltóban úszni. De rengeteget kivett belőlem az utóbbi néhány hónap. A végső szót én mondtam ki, de edzőm, Selmeci Attila is támogatott. Bízom benne, hogy hosszú távon ez volt a helyes döntés. Most kipihenem magamat az év hátralévő megméretéseire, s remélem, a jövőben többször lesz még lehetőségem felnőtt Európa-bajnokságon szerepelni.” Így aztán Skócia helyett Argentína kerülhet a fókuszba Petra számára, hiszen – a kitűnő Eb-szereplés után – minden bizonnyal rajtkőre állhat a Buenos Aires-i játékokon is. Azt mondja, az ifi olimpia méltó lezárása lehet utánpótláséveinek; ő legalábbis szép búcsúra készül. Aztán pedig jöhetnek a még az eddigieknél is nagyobb feladatok. Hiszen az iskola mellett már a felnőttek között kell helytállnia. „Magántanuló vagyok, de amikor csak tehetem, bemegyek az órákra. A jövő tanévtől könnyebb lesz, mivel kinőttem az utánpótláskorból, kevesebb versenyen indulok. De ez nem azt jelenti, hogy ne lennének hasonló céljaim, mint eddig. Mindenképpen szeretnék bekerülni a felnőttválogatottba, és minél több nagy eseményen ott lenni.” Petra felkészülését a Mol Új Európa Alapítványától kapott pénz is nagymértékben segíti. Amint mondja, a sporteszközök folyamatos pótlását (úszósapka, úszószemüveg, úszódressz) szeretné megoldani az elnyert összegből. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.