UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-08-01 21:46

Bronz a kötött végére

Parádésan zárt a magyar kötöttfogású birkózócsapat a Rómában zajló junior Európa-bajnokságon, hiszen a kedden megszerzett ezüst- és bronzérem mellé szerdán a 72 kilogrammos Lévai Tamás nyert további harmadik helyett. A női szakág is megkezdte versenyét, s az 55 kilós Szekér Szimonetta teljesítményével kiharcolta, hogy csütörtökön a bronzért léphessen szőnyegre.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A 72 kilogrammos kötöttfogású, Lévai Tamás bronzérmet nyert a Rómában zajló junior Európa-bajnokság harmadik napján, amikor a női szakág első programcsomagjának a főtáblás mérkőzései mellett az esti programban a kötöttfogás utolsó öt súlycsoportjának helyosztóit bonyolították le. Lévairól tudni lehetett, hogy jó formában van, hiszen egy hónappal ezelőtt az U23-as kontinensviadalon is ötödik lett, s parádésan menetelt súlycsoportjában kedden, Olaszországban is. Lévai úgy került a legjobb négy közé, hogy olasz és bolgár ellenfelet győzött le simán, technikai tussal, azonban az elődöntőben az orosz Jarbilovval mérkőzött meg, aki 7–2-re jobbnak bizonyult nála, így a vigaszág győztesére kellett várnia azért, hogy szőnyegre léphessen élete első érméért világversenyről.

Lévai Tamás (jobbról az első) életében először áll dobogón világversenyen Forrás: birkozoszov.hu
Lévai Tamás (jobbról az első) életében először áll dobogón világversenyen Forrás: birkozoszov.hu
Nem sokat vacakolt a lehetőséggel a Budapesti Honvéd SE versenyzője; másfél perc alatt győzött technikai tussal úgy, hogy egy válldobást, egy pörgetést, valamint egy dobást is végrehajtott a zónán kívülre. A vezetőedző, Struhács György szerint nagyon megérdemelte Tamás ezt a medált, ugyanis remekül birkózott. Kiemelte: kedvező volt a sorsolása, s szerencsére ezzel tudott is élni. Nem úgy, mint a kadét-világbajnoki ezüstérmes, Eb-harmadik, 97 kilós Érsek Róbert, aki a vigaszágon folytathatta szerdán, miután a szintén kadét vb-második osztrák Raggingertől vereséget szenvedett a negyeddöntőben, s ellenfele beverekedte magát a döntőbe. Róbert azonban meglepő módon 6-5-re kikapott szerdai meccsén az olasz Svaicaritól, így neki véget ért a viadal. Érdekesség, hogy Érsek megint vezető pozícióból engedte ki kezéből a párharcot. Ugyanúgy, mint az osztrák ellen. Struhács egyértelműen mentális problémát lát a dolog mögött. A mester egyébként összességében tökéletesen elégedett a kötöttfogású fiúk teljesítményével, akik összesen három érmet szereztek, miközben az előzetesen kitűzött cél az egy dobogós helyezés, illetve egy pontszerző hely volt. A szakvezető elmondta, hogy a világbajnokságig legfőképpen azon dolgoznak, hogy az általuk indított akciókat ne tudják megkontrázni, mert hát erre sokszor volt példa Rómában... A leányok is megkezdték küzdelmet, s három magyar hölgy is bizonyíthatott. Azonban a legjobb négy közé csupán egy tudta beverekedni magát. Az 55 kilogrammos, kadét Európa-bajnoki második és harmadik Szekér Szimonetta úgy jutott be, hogy technikai tussal legyőzte a svájci Loetschert, majd nagyon szoros mérkőzésen múlta felül a német Nürnbergert. Az elődöntőben viszont már nem bírt az orosz Nicsenkóval, így csütörtökön bizonyíthat a vigaszág győztese ellen a bronzért. Kadét Európa-bajnokunk, Bognár Erika csak a vigaszágban reménykedhet a 59 kilogrammosok versenyében, mivel a negyeddöntőben kikapott az orosz Kazimovától, s ellenfele bejutott az aranycsatába. Az 50 kilós Kiss Krisztinának viszont véget ért a kontinensviadal, mert legyőzője, a török Erge is kikapott a folytatásban.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA Női szakág, 1. programcsomag A magyar szereplők 50 kg (16 induló): Kiss Krisztina (Kaposvári SI), 55 kg (12 induló): Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), 59 kg (16 induló): Bognár Erika (Kecskeméti TE) Selejtező. 55 kg: Szekér Szimonetta−Eveline Loetscher (svájci) tus 8−0-nál Nyolcaddöntő. 50 kg: Aynur Erge (török)−Kiss Krisztina 10−0, 59 kg: Bognár Erika−Zsenja Hacsatrijan (örmény) 10−0 Negyeddöntő. 55 kg: Szekér Szimonetta−Anna Nürnberger (német) 3−3 (győzelem az utolsó ponttal), 59 kg: Alina Kazimova (orosz)−Bognár Erika 12−1 Elődöntő. 55 kg: Alekszandra Nicenko (orosz)−Szekér Szimonetta 4−0 Vigaszági mérkőzés. 97 kg: Luca Svaicari (olasz)−Érsek Róbert 6−5 Bronzmérkőzés. 72 kg: Lévai Tamás−Anthony Sanders (német) 9−0 A kötöttfogás 2. programcsomagjának győztesei és magyar eredményei 60 kg: Andrej Ginc (Németország), ...13. Török Tamás 67 kg: Aliakszander Liavoncsik (Fehéroroszország), ...17. Gyürky Tibor 72 kg: Ulvu Ganizade (Azerbajdzsán), ...3. Lévai Tamás (Magyarország) 82 kg: Alekszandr Komarov (Oroszország), ...9. Takács István 97 kg: Artur Szargszjan (Oroszország), ...7. Érsek Róbert

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk Rómát látni, és… Szőke a döntőben! Ezüst- és bronzérem Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.