UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-08-01 11:30

Felnőtt a nagyokhoz

Ahogyan a junior-világbajnok magyar csapat valamennyi játékosa, úgy Szabó Kitti is az NB I-ben folytatja pályafutását a következő évadtól. A 19 éves irányító öt esztendő után hagyja el a Nemzeti Kézilabda Akadémiát, és a fiatalokra építő Vác együttesébe igazol. A debreceni sikerről, a balatonboglári időszakról és az élvonalbeli tervekről is beszélgettünk vele.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Éppen két hete, hogy a női U20-as kézilabda-válogatott aranyérmet nyert a debreceni korosztályos világbajnokságon. Az utolsó utánpótlás-eseményén fellépő társaság veretlenül végzett az élen, miközben kétszer is legyőzte a norvégokat. A magyar csapatban remekül játszott, és fontos gólokkal járult hozzá a sikerhez Szabó Kitti.

A junior-világbajnok Szabó Kitti a Vácban folytatja Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A junior-világbajnok Szabó Kitti a Vácban folytatja Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A 19 esztendős irányítóra a döntőben különösen fontos szerep hárult, hiszen poszttársa, a válogatott csapatkapitánya, Lakatos Rita megsérült. Ebben a helyzetben is jól teljesített, és természetesen szívesen emlékszik vissza az északiak elleni aranycsatára meg az egész tornára. „Már a felkészülés alatt éreztem, hogy nagy dolgokra lehetünk képesek. Volt valami a levegőben, rendkívül elhivatottnak és motiváltnak éreztem az egész csapatot. Amit pedig Debrecenben kaptunk, azt valószínűleg sosem felejtjük el. Fantasztikus hangulatban játszhattuk valamennyi meccsünket, és a végén világbajnokok lettünk.” Szabó nemcsak a junior-világbajnokságon, hanem az évad közben is kitűnően kézilabdázott. A Nemzeti Kézilabda Akadémia NB I/B-s együttesében 17 mérkőzésen 55 gólt szerzett. Nem csoda, hogy az élvonalból is keresték, s ő végül a Vácban kötött ki. Azt mondja, rengeteget köszönhet a NEKÁ-nak, a balatonboglári akadémia nélkül biztosan nem tartana ott, ahol most. „Emlékezetes ötéves időszakot hagyok magam mögött. Kisgyerekként kerültem az akadémiára, és most onnan igazolhatok az NB I-be. A legjobb edzők keze alatt fejlődhettem fantasztikus közösségben, amelyben szakmailag és emberileg egyaránt sokat léptem előre.” De az utánpótlásévek után az ősztől már a „nagyok” között kell helytállni, méghozzá az elmúlt évad hatodik helyezett alakulatában. Igaz, Kitti dolgát megkönnyítheti, hogy a Pest megyei együttesben rendre meghatározó szerephez jutnak a fiatalok. „Az előző szezonban nagyon rokonszenves volt számomra a váci klub filozófiája, az, hogy bátran küldtek pályára hazai utánpótláskorú játékosokat. Emellett pedig úgy gondolom, fekszik nekem maga a játékstílus is, ami a váciak jellemzője. Most, az első hetekben a beilleszkedésen és az élvonalbeli ritmus felvételén van a hangsúly, de az is egyszerűbben megy úgy, hogy több válogatottbeli csapattársam is itt játszik.” Szabó bizonyára gyakran jut lehetőséghez Vácott is, s azt mondja, minden pályán töltött percében azon lesz, hogy meghálálja a bizalmat. Miután pedig megkapaszkodott az NB I-ben, az lesz a célja, hogy beverekedje magát a felnőttválogatottba. Csoda egy junior-világbajnoki arany után?

Hol játszanak a világbajnoki aranyérmes juniorválogatott játékosai a 2018/19-es évadban? Binó Boglárka: Békéscsaba, Faluvégi Dorottya: FTC, Fodor Csenge: Győri Audi ETO KC, Giricz Laura: Békéscsaba, Háfra Noémi: FTC, Hlogyik Petra: FTC, Hornyák Bernadett: Szombathely, Kácsor Gréta: Vác, Klujber Katrin: Dunaújvárosi KKA, Kuti Bettina: Eger, Lakatos Rita: Byasen (norvég), Márton Gréta: FTC, Pásztor Noémi: Budaörs, Tóvízi Petra: Debreceni VSC, Suba Sára: Vác, Szabó Kitti: Vác

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.