UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-08-09 09:25

Mi lesz a Vég?

Nehéz, mégis sikeres szezonja van eddig a Ceglédi VSE 16 esztendős cselgáncsozójának, Vég Zsombornak. Három hónapig sérüléssel bajlódott, mégis – két hét felkészüléssel – bronzérmet szerzett a szarajevói ifjúsági Európa-bajnokságon, így tovább harcolhatott álmáért: az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokért. A történet azonban nem ennyire egyszerű.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Nem akármilyen szezonja van a 16 esztendős cselgáncsozónak, Vég Zsombornak. A CVSE sportolója tavaly nagyon komoly célokat tűzött ki maga elé: érmes szeretne lenni az Európa-bajnokságon, valamint kvalifikálná magát az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A mese tökéletesen kezdődött, ugyanis Zsombor megnyerte a follonicai Európa-kupa-viadalt, majd a zágrábin is felállt a dobogóra, harmadik lett. Ekkor azonban jött a hideg zuhany:

Vég Zsombornak van miért kiabálnia
Vég Zsombornak van miért kiabálnia
Ungvári Zoltánnal bemelegítés után gyakoroltunk márciusban, s a fogásküzdelemben megbotlottam, kifordult a térdem, ezáltal leszakadt a porc belőle – így Vég. – Az orvosok azt mondták, hogy nagyon jó esetben is három-négy hónap lesz, mire teljesen felépülök. Tulajdonképpen ekkor az összes idei álmom szertefoszlani látszott, de nem akartam feladni.” „Nagyon különleges fiú. Ha el szeretne érni valamit, eléri. Olyan akaraterővel bír, amit eddig csak kevés sportolónál láttam. Kiskorában folyamatosan azt hajtogatta, hogy nagyra szeretne nőni, és lám, hatalmas lett. Pedig nem volt rá sok esély, hogy valóban így lesz, mert a családja nem nagy termetű. Az orvosok kevés esélyt adtak rá, hogy képes lesz tatamira állni a kontinensviadalon, de ő rendbe szeretett volna jönni, és rendbe is jött” – eleveníti fel Bíró Tamás, Zsombor edzője. A ceglédi fiú valóban felépült. Mi több, parádés csaták után bronzérmet szerzett a szarajevói ifjúsági Európa-bajnokságon úgy, hogy előtte mindössze két hetet készülhetett, s három hónapot bajlódott a sérülésével. „Ha nem lett volna a sajnálatos baleset, akkor Sipőcz Richárd mellett most lenne egy másik aranyérmesünk is” – vélekedett az ifjúsági fiúk szakágvezetője, Bíró Norbert a június végi kontinensviadal után. Ez azonban nem volt elegendő az ifjúsági olimpiai kvótához. Amellett, hogy a világranglista legjobb öt versenyzője közé kellett beverekednie magát, több pontot kellett szereznie, mint hazai vetélytársa, a 73 kilogrammos felnőtt magyar bajnok Nerpel Gergely, aki szintén bronzérmes lett az Eb-n – csak egy fiú képviselheti Magyarországot Argentínában. A szövetség mindkettőjüket delegálta a hongkongi, illetve a makaói Ázsia-kupa-versenyre, mondván, ott dőljön el minden. Zsombor arany- és ezüstérmet szerzett, míg Gergely kétszer lett második. Hozzá kell tenni: Hongkongban Vég a világranglista-vezető kazah, Bekarisz Szaduakasztól kapott ki nagy csatában. Ezzel a szerepléssel mindkét dzsúdósnak ugyanannyi pontja van a ranglistán, tehát itthon kell meghozni a döntést. Először a Magyar Judo Szövetség edzőbizottsága tesz ajánlatot, majd az elnökség teszi le voksát, a végleges döntést aztán a Magyar Olimpiai Bizottság hozza meg augusztus közepén. „Mielőtt kimentek Ázsiába, megkérdeztem a szövetségi vezetőt, hogy néz a másik gyerek szemébe, ha megváltozik a sorrend. Azt mondta, ez nem lesz probléma. Szerintem egyébként nem is gondolták, hogy bármi változhat. De ha már feldobtuk a labdát egy sportolónak, és ő ezt lecsapta, akkor nagyon csúnya dolog lenne azt mondani, hogy ez már nem számít. Szerintem mindenképpen Zsombornak kell megkapnia a kvótát” – zárta le Bíró Tamás. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.