UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-08-10 13:42

Határ a csillagos ég

„A magyar vízilabda-válogatott, legyen szó bármilyen korosztályról, mindenhová győzni megy. Csak az arannyal leszünk elégedettek Szombathelyen!” ‒ hangsúlyozza az elmúlt évtizedekben oly sokszor ismételt mondatot Horváth János, az ifjúsági fiúcsapat szövetségi edzője. A tréner úgy érzi, megvan az erő a játékosaiban, hogy megnyerjék a szombaton kezdődő U18-as világbajnokságot.

Sztrik Martin ‒ utanpotlassport.huAugusztus 11. és 19. között a vízilabdáé lesz a főszerep Szombathelyen, ugyanis hazánkban rendezik az ifjúsági korosztály világbajnokságát. A fiúk a húszcsapatos tornán a B-csoportban kaptak helyet Görögország, Argentína, Oroszország és Kína társaságában. Horváth János szövetségi edző szerint a görögök és az oroszok nagyon erősek, papíron talán jobbak is, ugyanakkor előbbieket a tavalyi Európa-bajnokságon megverték a tanítványai, az utóbbiak ellen pedig döntetlent játszottak ugyanott, majd a bronzmérkőzésen háromgólos sikert arattak velük szemben.

Csak az arannyal lesz elégedett a világbajnokságon az ifjúsági fiúválogatott  Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
Csak az arannyal lesz elégedett a világbajnokságon az ifjúsági fiúválogatott Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
„Mindkettő nagyon kemény ellenfél, a görögöké a mezőny talán két legjobb centere, az oroszoknak pedig nagyszerű lövőik vannak. De aki világbajnok akar lenni, annak mindenkit le kell gyűrnie, és mi bizony vébét szeretnénk nyerni!” ‒ állítja határozottan a szakvezető. Holnaptól a szombathelyi Tófürdő medencéjében szereplő gárda tagjai a múlt évben a Máltán rendezett U17-es Európa-bajnokságon – amint az ez előbbiekből is kiderült – a harmadik helyen végeztek Montenegró és Spanyolország együttese mögött. A bronz, ha csalódást nem is, némi hiányérzetet keltett a fiatal pólósokban, így a mostani cél egyértelmű: megnyerni a világbajnokságot. „A ráhangolódás rendkívül intenzív volt, szerettük volna megfelelően felkészíteni a játékosokat fizikailag a rájuk váró kemény időszakra – magyarázza Horváth. – Jól bírták a terhelést, s ez sokat számíthat majd a világbajnokságon, hiszen kilenc nap alatt nyolc meccset játszunk. Amit elterveztünk, azt sikerült megvalósítani, problémamentes volt ez a néhány hét. A srácok keményen dolgoztak, és roppant módon motiváltak.” A játékosok az elmúlt esztendőkben sok nemzetközi tapasztalattal gazdagodtak, hazai közönség előtt szerepelni azonban újdonság lesz nekik, és a teljesítményükre is hatással lehet.
Horváth János szövetségi edző Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
Horváth János szövetségi edző Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
„A fizikai mellett a mentális tényezők is meghatározók lesznek Szombathelyen, így azokra is figyelmet kellett fordítanunk. A rokonok, a barátok, a hazai szurkolók jelenléte lökést is adhat, de akár gondot is okozhat. Ha a megfelelési kényszer miatt egyéni játékot folytat valamelyik pólós csak azért, hogy bizonyítson a jelenlévőknek, akkor könnyen megégethetjük magunkat. Csapatként kell működnünk, erre összpontosítunk a felkészülés kezdete óta.” A felnőttválogatott Európa-bajnoki blamázsa után felerősödtek az utánpótlás-nevelést érő kritikák is a sportágban (Kongjon-e a vészharang?). Sokakban felvetődik a kérdés: a közeljövőben milyen elvárásaink lehetnek a magyar vízilabdázókkal szemben? Az ifjúsági együttes esetleges vb-sikere akár egyfajta válaszként is szolgálhatna….
Az ifjúsági válogatott világbajnoki csapata Forrás: VLV
Az ifjúsági válogatott világbajnoki csapata Forrás: VLV
„Semmivel sem vagyunk esélytelenebbek, mint a papíron legjobbak, de a vébén a pillanatnyi forma dönt majd. Hogy elégedettek lennénk-e az ezüst- vagy a bronzéremmel? Nos, egyáltalán nem! Ami persze nem azt jelenti, hogy garantáljuk az első helyet, de a magyar pólóválogatott ‒ legyen szó bármilyen korosztályról ‒ mindenhová győzni megy. A cél a csillagos ég, én erre nevelem a fiúkat. Másképp nem is lehet nekivágni egy vébének.”

A szervezés De milyen nézőközönséget várnak a mobillelátókkal kibővített medenceparton a szervezők, akiknek nem újdonság a világverseny rendezése, hiszen 2013-ban a junior-világbajnokság zajlott ugyanebben a környezetben? Az idén az öt évvel ezelőttivel azonos, rutinos csapat garantálja a rendezés szakmai hátterét. Nemcsik Balázs, a szervező bizottság vezetője szerint nívós viadal várható. Olyan játékosok szerepelnek majd, akiket néhány éven belül jó eséllyel a legnagyobbak között láthatunk viszont. „Nagyon sok érdeklődőre számítunk, öt éve is rengetegen kilátogattak az uszodába. Ez hozzávetőleg kétezer nézőt jelent. Jó hangulat várható, és maga a környezet is biztosan elkápráztatja az érkezőket, hiszen mesés helyszínen zajlik majd a világbajnokság.”

Az ifjúsági válogatott világbajnoki csapata Kapusok: Grieszbacher Márk (KSI), Korom Dániel (Vasas) Mezőnyjátékosok: Baksa Benedek (UVSE), Bóbis Botond (KSI), Csorba Tamás (BVSC), Dala Döme (UVSE), Ekler Bendegúz (AVUS), Fekete Gergő (Debrecen), Fodor Olivér (BVSC), Schmölcz Norman (KSI), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Szieben László (UVSE), Vékony Ákos (KSI)

Az ifjúsági válogatott csoportmeccsei Augusztus 11., 18.10: Magyarország‒Kína Augusztus 12., 19.30: Magyarország‒Görögország Augusztus 14., 19.30: Magyarország‒Argentína Augusztus 15., 19.30: Magyarország‒Oroszország