UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2018-08-12 17:06

Sporttörténelmet írtak

A fiú magyar nyolcas tavaly egy-két hajót tudott legyőzni, idén a junior-világbajnokságon már A-döntőt evezett és hatodik helyet szerzett. A szakmai stáb nemcsak büszke, de már előre tervez: a leány és az U23-as férfi válogatottnál is indítanának nagy evezős egységet.

Soha egyetlen korosztályban sem evezett még döntőt magyar nyolcas egység, Racicében összejött a bravúr. Forrás: Facebook
Soha egyetlen korosztályban sem evezett még döntőt magyar nyolcas egység, Racicében összejött a bravúr. Forrás: Facebook
K. T. I. - utanpotlassport.hu Már azzal is sporttörténelmet írt a nyolcfős magyar fiú hajó a racicei junior-világbajnokságon, hogy eljutott a döntőig. Világbajnoki mezőnyben legutóbb 32 éve indult nyolcas magyar egység, a legjobb hatig pedig még sosem jutott el. A mieink olyan tradicionálisan nagy evezős nemzeteket búcsúztattak, mint a hazai pályán versenyző csehek, vagy a franciák és az oroszok. A fináléban aztán a 6. hely jött össze a Rakonczai Péter, Felmér Márk, Talpos Norbert, Papp Benedek, Pajor Krisztián, Király Miklós, Kunstár Márk, Király Csaba, illetve a kormányos Kovács Péter alkotta csapatnak. „Felfigyeltek ránk" – fogalmazott Lőrincz Attila szövetségi kapitány, utánpótlás-fejlesztésért felelős sportági koordinátor, aki társaival együtt tavaly dolgozta ki a nyolcasprogramot. „Nincs ebben újdonság, a legtöbb nemzet hasonló stratégiát alkalmaz, a tömegbázis kialakítása érdekében, vagy épp amiatt, mert már bőven megvan az ilyen nagy hajókhoz is a merítés. Örülök, hogy tavaly sikerült elindulnunk nekünk is ebben az irányban, és még ha hosszú út is vár még ránk, máris látszik az elvégzett munka eredménye" – tette hozzá a sportvezető, arra emlékeztetve, hogy tavaly csupán két hajót tudott megelőzni a korosztályos Eb-n a magyar nyolcas, most pedig egy erősebb mezőnyben jött össze az A-döntő. A juniorok további két pontszerző helyet gyűjtöttek be. A leány kormányos nélküli kettes és a fiú kétpárevezős egyaránt megnyerte a B-döntőt és így összesítésben hetedik lett. A siker értékét növeli, hogy mind a három magyar hajó olyan számban szerepelt, amely az olimpiai programnak is része – hívta fel a figyelmet Lőrincz Attila. „Minden hajónkról elmondható, hogy kihozta magából a maximumot. Eredetileg úgy számoltunk, egy vagy két pontszerző hely is bravúros lenne, ehhez képest összejött három. Remélhetőleg azoknak is nagy élmény és motiváció ez a világbajnokság, akik most még nem tudtak a pontszerzők közé kerülni. Abban bízunk, hogy a csapat minden tagja új lendületet kap majd a vb-szerepléstől." Lőrincz Attila elárulta, a jövőben bővíteni szeretnék a nyolcasprogramot és az U23-as férfi, valamint a junior leány mezőnyben is szeretnének elindítani egy-egy nagy egységet. "Az egyéni és a nyolcas. Evezésben ez a két hajó a királykategória. Hatalmas siker, ha valaki egyéniben ér a csúcsra, de egy szövetség munkájának igazi fokmérője a nyolcas. Ha az a hajó erős, akkor az adott ország is erős. Ha a nyolcas döntős, akkor tisztelik a szövetséget. Szóval óriási presztízse van. Remélhetőleg az elvégzett munka és a látható előrelépés segít abban, hogy megtaláljuk a szükséges anyagi forrásokat is a program bővítésére és ezzel nemcsak a most kiöregedő junior csapattagoknak, hanem a lányoknak is új alternatívát tudunk majd ajánlani" – tette hozzá a szövetségi kapitány. A csehországi világbajnokságon kilenc hajóban összesen 34 magyar sportolóért szoríthattunk.

JUNIOR EVEZŐS-VB RACICE, CSEHORSZÁG - A-DÖNTŐBE JUTOTT 6. helyezett JM 8+ Edző: Dani Zsolt 1 Rakonczai Péter (SZVE) 2 Felméri Márk (VVEC) 3 Talpos Norbert (Külker) 4 Papp Bendek (CSEK) 5 Pajor Krisztián (Külker) 6 Király Miklós (SZVE) 7 Kunstár Márk (SZVE) 8 Király Csaba (SZVE) kormányos: Kovács Péter (SZVE) - B-DÖNTŐBE JUTOTT 7. helyezett JW 2- Edző: Ficsor László 1 Tremmel Flóra (DNHE) 2 Elek Boróka (DNHE) - 7. helyezett JM 2x Edző: Mácsik Miklós 1 Szklenka Bence (VVEC) 2 Szilágyi Konrád (VVEC)

TOVÁBBI MAGYAR EGYSÉGEK JM 4- Edző: Ficsor László 1 Domokos Mátyás (DNHE) 2 Tallós Farkas (DNHE) 3 Koncsik Dominik (CSEK) 4 Szentpáli Gergő (FEC) - JM 4+ Edző: Alföldi Zoltán 1 Bakó Simon (GYAC) 2 Csiszár András (GYAC) 3 Kaczur Márton (GYAC) 4 Király Kornél (GYAC) kormányos: Oláh Máté - JM 2- Edző: Puruczki Ferenc 1 Erdélyi Gyula (Szolnok) 2 Pomázi Bálint (Szolnok) - JW 4x Edző: Halmainé Mészáros Éva 1 Zsíros Janka (VVEC) 2 László Kíra (Kalocsa) 3 Siska Bettina (Arrabona) 4 Galcsó Flóra (FEC) - JW 2x Edző: Molnár Zoltán 1 Preil Nikolett (BEE) 2 Rozmaring Flóra (BEE) - JW 4- Edző: Pető Tímea 1 Pilisy Zsanett (FEC) 2 Molnár Anna (FEC) 3 Daka Zsófia (SZVE) 4 Tari Kitti (SZVE)

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.