UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-08-16 11:10

Nagy csapat, szép remények

Minden eddiginél nagyobb, akár 77 fős magyar csapat utazhat a nem egészen két hónap múlva kezdődődő III. nyári ifjúsági olimpiai játékokra. Fábián László, a MOB sportigazgatója szerint nemcsak létszámban, de eredményekben is erős lehet a Buenor Airesben szereplő küldöttség, amely elsősorban nem az érmekért, hanem a 2020-as „nagy” olimpián, Tokióban is hasznosítható tapasztalatokért indul útnak.

Pandi, a játékok kabalafigurája. Forrás: NOB
Pandi, a játékok kabalafigurája. Forrás: NOB
Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu „Maximálisan elégedettek vagyunk” – kezdi Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, miután befutott a hír, legalább 73 magyar sportoló ott lesz a kevesebb, mint két hónap múlva, október 6-án rajtoló Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A férfi strandkézilabda-válogatott részvétele egyébként az utolsó pillanatokban dőlt el: a társaság Új-Zéland visszalépésével lépett elő kvótaszerzővé. Örömteli tény: korábban még nem vett részt ekkora magyar delegáció a korosztályos játékokon. Igaz, a multisportesemény történelme sem nyúlik vissza olyan régre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2007-ben döntött az ifjúsági játékok létrehozásáról, a „nagy” olimpiák mintájára négy évente nyári és téli játékokat is rendeznek. Az argentin viadal lesz a harmadik nyári a sorban Szingapúr (2010) és Nanking (2014) után. „Még két dzsúdó-, egy atlétikai és egy súlyemelőkvóta sorsa kérdéses, ha ezeket is megszereznék fiataljaink, akkor hetvenheten lehetnének kint, ami minden álmunkat felülmúlja. Szakmailag különösen értékes, hogy ott lehetnek a csapatsportágaink képviselői is, a strandkézilabdázók mellett a háromszor hármas kosárlabdázók is kvalifikálták magukat. A magyar utánpótlás jelenlegi minőségét mutatja, hogy a létszámot tekintve ennyire erősek leszünk, és szerintem az eredményekben sem fogunk csalódni” – teszi hozzá az olimpiai bajnok öttusázóból lett sportvezető.
Késely Ajna öt aranyérmet nyert Helsinkiben, az ifjúsági olimpián is sztár lehet Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna öt aranyérmet nyert Helsinkiben, az ifjúsági olimpián is sztár lehet Fotó: Pass Ferenc
Buenos Airesben majdnem négyezer 14 és 18 év közti sportoló méreti meg magát, 32 sportágban 241 aranyérem talál gazdára. A szervezők a sport mellett a kultúrára és az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. „Hosszú távon változások lesznek, a NOB szándéka az, hogy mindinkább a sport felé tolja a mérleg nyelvét. Ez módosíthatja majd az országok szakmai elképzeléseit is. Jelen pillanatban az ifjúsági olimpia több országban is a sportra, a nagy versenyekre történő felkészülés egyik eszköze. Most sokkal inkább a környezet, a semmihez sem hasonlítható olimpiai miliő megismerése a lényeges. Eszköz, nem pedig cél a jó eredmény annak érdekében, hogy aztán majd a felnőttek olimpiáján mutassák a legjobb teljesítményt a versenyzők” – beszél a NOB törekvéseiről Fábián. A MOB sportigazgatója úgy látja, hazánk eddig az aranyközépút megtalálására törekedett az eredményességet is szem előtt tartva, de a fiatalokra a kelleténél nem nagyobb nyomást helyezve. „Komoly hangsúlyt fektettünk az elmúlt hat-nyolc évben az utánpótlás-nevelésre, azon belül főleg a létszámbővítésre. Miközben mindenképpen érdemes és jó lemérni, hogy a korosztályos sport milyen szakmai szinten áll, egy kicsit talán túldimenzionáljuk a versenyeket, nagyobb jelentőséget tulajdonítunk nekik, mint kellene.” Fábián szerint a közvélemény túl hamar akar túl nagy eredményeket a sportolóktól. „Most próbálunk ezen kicsit tompítani. Az a cél, hogy a tehetséges fiatalokból sikeres felnőtt váljék, és nem feltétlenül az ifjúsági olimpián kell világraszóló eredményeket elérni. Természetesen vannak olyan sportágaink, mint az úszás vagy a torna, ahol a Buenos Airesbe utazók már a felnőttek között is bizonyítottak. Például a glasgow-i úszó Eb-n Késely Ajna és Milák Kristóf csillogott, s ők persze az ifjúsági olimpián is sztárok lehetnek. Tőlük, az életkorukból és tapasztalatukból adódóan valóban remélhetők komoly eredmények.”
Kapás Boglárka (középen) nyerte az első ifjúsági olimpiai aranyérmet Magyarországnak
Kapás Boglárka (középen) nyerte az első ifjúsági olimpiai aranyérmet Magyarországnak
A sporttörténelmi első ifjúsági olimpiai aranyat 2010-ben az úszó, Kapás Boglárka nyakába akasztották Szingapúrban. Azóta a dobogó tetején álló magyarnak még tizenegyszer kellett lejátszani a Himnuszt. A legeredményesebb sportolónk is az UTE kiválósága, összesen három éremmel, köztük két arannyal. Az úszóknak egyébként is jól megy az ifi olimpiákon. A magyar színekben elnyert 38 érem közül 14-et ők nyertek: 8 arany, 2 ezüst és 4 bronz elosztásban. Az ő példájukat követheti most Késely vagy Milák. A MOB 2010-ben (a termés: 6, 4, 5), 2014-ben (6, 6, 11) és most sem fogalmazott meg hivatalos célt az érmek számát illetően. „Természetesen elvárjuk, hogy mindenki becsülettel készüljön és szerepeljen ezen az olimpián. Tisztességgel álljon helyt, a viselkedésével is megmutatva, hogy a magyar csapat tagja . A felnőttek esetében sem szeretünk előre az érmekről beszélni, hát még most! Buenos Aires dobogós hely nélkül is lökést kell adjon minden résztvevőnek, hogy aztán a fiatalok még elszántabban haladjanak tovább azon az úton, amely a felnőtt sikerek felé vezeti őket” – szögezi le Fábián László. Ami pedig a helyszínt illeti: Argentínában két hónappal a start előtt a fő létesítmények már készen állnak. A versenyszámoknak összesen tizenkét helyszín ad otthont. Az olimpiai falut 31 épület alkotja: 1200 két-háromszobás lakást építettek fel, amelyeket az olimpia végén, október 18. után értékesítenek. A lakóközpont kulcsát jelképesen már tavasszal átadták a fiatal argentin sportolóknak.
Buenos Aires készen áll FORRÁS: NOB
Buenos Aires készen áll FORRÁS: NOB
„Ez az olimpia az egyik leginspirálóbb, legkülönlegesebb projekt Buenos Aires történetében. Minden érték megtalálható benne, amelyről azt mondjuk: szeretnénk, hogy a városunkat is jellemezze. Buenos Airesnek ugyanaz a vágy, mint az idelátogató sportolóknak: kemény munkával minél tovább fejlődni és maradandót alkotni a jövő számára” – fogalmazott a tavaszi ünnepségen Horacio Rodríguez Larreta, a dél-amerikai főváros polgármestere. Az idei játékokon debütál a strandkézilabda mellett a futsal; az egyéni sportok közül pedig a sportmászók, a görkorcsolyázók, a breaktáncosok és a karatékák készülhetnek történelmi, első ötkarikás részvételükre. Magyarokért jelen állás szerint 21 sportágban szoríthatunk majd.