UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-08-18 19:27

Az álom kapujában

Sima, rajt-cél győzelemmel jutott a Kielcében zajló leány U18-as kézilabda-világbajnokság döntőjébe a magyar válogatott. Bohus Bea együttese a dél-koreaiakat múlta felül 34–29-re, és nyugodtan várhatja, hogy az orosz vagy a svéd válogatott lesz az ellenfele a vasárnapi fináléban.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA dél-koreaiak ellen sosem könnyű. Különösen nem, ha korosztályos válogatottakról beszélünk. Az ázsiai kontinens első számú csapata az európaitól egészen eltérő játékstílust képvisel, mind védekezésben, mind támadásban nehéz ellenük felvenni a ritmust. Ezt a magyar válogatott szövetségi edzője, Bohus Bea is megerősítette a lengyelországi leány U18-as kézilabda-világbajnokság előtt.

Schatzl Natalie öt gólt szerzett a dél-koreaiak ellen Forrás: IHF
Schatzl Natalie öt gólt szerzett a dél-koreaiak ellen Forrás: IHF
A mieink a pénteki szünnapon még a szokottnál is többet videóztak, próbálták felfedni a kellemetlen rivális gyengeségeit. De a legfontosabb kérdésekre csak a pályán kaptuk meg a választ. Például arra, hogy a magyar válogatott az eddigi találkozókhoz hasonlóan ezúttal is pazarul rajtolt. Magera Noémi nagy védésekkel segítette a csapatot, miközben elöl Kuczora Csenge bombáira, és két szélsőnk, Arany Rebeka és Schatzl Natalie szinte hibátlan játékára nem volt válaszuk a koreaiaknak. Így az első tíz perc végére magabiztos előnyt szereztek  a lányok (8–4). Noha a félidőben egyszer még megtorpant a magyar csapat, a rövid kihagyás után ismét remekelt, többek között Vámos Petra találatainak köszönhetően kényelmes, már-már megnyugtató előnyt épített ki a félidőre. A 19–12-es vezetés azt sejttette, hogy a tavalyi Eb-vel ellentétben sikerül döntőbe jutniuk. A folytatás első percei aztán nem elsősorban a magyar gólokról szóltak, így valamelyest felzárkóztak az ázsiaiak (23–18). Az utolsó negyedóra kezdetére viszont már eldőlt az összecsapás. Az egész világbajnokságon rendre a második félidőben remeklő Bánfai Kíra jóvoltából kialakult a tízgólos különbség (28–18). Így a hajrában megint csak nem kellett izgulnunk, csupán a gólkülönbség volt kérdéses. Mivel a mieink koncentrációja a végén már kihagyott, lényegesen kisebb differencia maradt, mint amit a mérkőzés képe mutatott (34–29). De ez részletkérdés. A lényeg, hogy a magyar válogatott – amelynek, mint utólag kiderült, az ismeretlen ázsiai játékstílus sem okozott gondot – újabb magabiztos sikerével – a serdülők Eb-aranya és a juniorok vb-elsősége után – immár a világbajnoki döntőben van. És nyugodtan várhatja, hogy a vasárnap esti fináléban az orosz vagy a vb-n korábban már legyőzött svéd válogatottat kapja ellenfélnek. A mérkőzést követően a magyar válogatott szövetségi edzője, Bohus Bea értékelt: „Nagyon erős dél-koreai csapatot győztünk le, s ehhez hatvan percen keresztül kellett koncentrálni. Fontos volt a megfelelő visszarendeződés, hogy elkerüljük a gyors indításgólokat, ez volt a kulcs. A lányok maximálisan betartották a taktikai utasításokat, emellett pedig nagyon kreatívak voltak, jó volt nézni, ahogyan együtt gondolkoznak a pályán. Nincs sok idő a döntőig, pihenünk, videózunk, és készülünk az utolsó ütközetre.”

LEÁNY U18-AS VILÁGBAJNOKSÁG, KIELCE (LENGYELORSZÁG) Elődöntő MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 34–29 (19–12) Magyarország: Herczeg, Magera, Szabó (kapusok), Albek, Arany 4, Bánfai 6, Borgyos, Kácsor 2, Kellermann, Kuczora 6, Pál 2, Schatzl 5, Simon 3, Tóth N., Vámos 6, Varga. Szövetségi edző: Bohus Bea

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.