UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-08-19 20:18

Nem jött össze a tripla

Szinte végig az eredmény után futott, majd vereséget is szenvedett a leány ifjúsági kézilabda-válogatott a Kielcében zajló U18-as vb döntőjében. Bohus Bea együttese hatalmasat küzdve, 29–27-re kapott ki az oroszoktól, így a nyáron szerzett két aranyérem után ezüsttel gazdagította a magyar éremkollekciót.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huSzinte hihetetlen sorozat befejezésére készülhetett vasárnap este Lengyelországban a leány U18-as kézilabda-válogatott. Ugyanis a serdülők Eb-aranyérme és a juniorok világbajnoki elsősége után Bohus Bea együttese is veretlenül jutott a vb-döntőbe. Így az oroszok elleni utolsó összecsapáson akár a nyár előtt meseszerűnek hangzó tripla is összejöhetett a lányoknak.

Nem sikerült megfékezni az oroszokat, 29–27-es sikerükkel az övék lett az aranyérem Forrás: IHF
Nem sikerült megfékezni az oroszokat, 29–27-es sikerükkel az övék lett az aranyérem Forrás: IHF
Persze az év harmadik aranycsatája még véletlenül sem ígérkezett könnyű feladatnak. Az orosz csapat a mieinkhez hasonlóan magabiztos sikerekkel menetelt a döntőig, ezért egyértelműen szoros csatára volt kilátás. Az első percek ennek megfelelően alakultak, s persze – világbajnoki döntőben mi mást várhatnánk? – mindkét csapat hatalmas elánnal vetette magát a mérkőzésbe. Az elején főleg a kapusokat és az együttesek támadójátékát lehetett dicsérni, így nem csoda, hogy egyik fél sem tudott felülkerekedni. Pazar megmozdulásoknak azonban így is lehetett örülni, ilyen volt Arany Rebeka látványos ejtése vagy éppen Kácsor Gréta két bődületes átlövésgólja. A 17. percben 9–8-nál még a magyar válogatott vezetett. Utólag kiderült, hogy a mérkőzésen utoljára. A félidő hátralévő része, gyengén sikerült, elöl elfogyott az ötlet, megállt a csapat játéka, míg az oroszok bombáit nem igazán lehetett megfékezni. Ezért a szünetben viszonylag tekintélyes, háromgólos előnyben volt az ellenfél (12–15). A folytatásban bár akadtak fellángolásai Bohus Bea csapatának, az igazi átütőerő, ami az eddigi mérkőzéseken megvolt, hiányzott. Ettől függetlenül akadtak jó teljesítmények a mi oldalunkon: a második harminc percben Kuczora Csenge hatszor talált a kapuba, míg Kellermann Dóra remekül szállt be a mérkőzésbe. A 35., a 48. és az 56. percben is csak egy gól volt közte, de a következő lépést egyszer sem sikerült megtenni. Még az utolsó percekben is többször megvolt az esély a felzárkózásra, de a megvalósításba rendre hiba csúszott. Hol ziccerrontáson, hol belemenésen, hol pedig egyszerűen egy rossz passzon múlott a siker. Az oroszok 29–27-es győzelmükkel világbajnokok lettek, a magyar csapat pedig kitűnő két hét után ezüstéremmel lett gazdagabb. Bohus Bea együttese a világbajnokságon ismét bizonyította: kivételesen ígéretes korosztálya a magyar kézilabdasportnak, és persze azt is, hogy a világ egyik legjobb csapata. Bánfai Kíra pedig egyenesen a legjobb jobbszélső, miután beválasztották a torna álomcsapatába. Ezúttal – be kell látni – az oroszok jobbak voltak. De jelentkezzen, aki július elején nem írta volna alá a következő forgatókönyvet: két válogatottunk aranyéremmel zár, a harmadik pedig egészen döntőig menetel.

LEÁNY U18-AS VILÁGBAJNOKSÁG, KIELCE (LENGYELORSZÁG) Döntő MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 27–29 (12–15) Magyarország: Herczeg, Magera, Szabó (kapusok), Albek, Arany 2, Bánfai 1, Borgyos, Kácsor 3, Kellermann 2, Kuczora 8, Pál 4, Schatzl 3, Simon 2, Tóth N. 1, Vámos 1, Varga. Szövetségi edző: Bohus Bea

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.