UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-08-20 12:00

Sokat érő tapasztalat

A leányoknál a németek, a fiúknál a svédek értek a csúcsra az U18-as strandröplabda Európa-bajnokságon. A mieink mind a lányoknál, mind a fiúknál eljutottak a főtábláig, de ott már nem tudtak meccset nyerni. Buday Balázs szövetségi kapitány szerint még sincs ok bánkódni.

K. T. I. - utanpotlassport.hu A német leányválogatott, azaz a Müller, Kunst kettős nagy csatában, de két szettben (23:21, 23:16) húzta be az Eb-aranyérmet az oroszok elleni fináléban a vasárnap este véget ért brnói Európa-bajnokságon. A fiúknál a svéd  Hellvig, Ahman duó bizonyult a legjobbnak, ők is két játszmában, a végén kifejezetten simán intézték el a kettes számú cseh párost (21:18, 21:10). A mieinket mindkét szakágban a 25. helyre rangsorolták be, ami 48 világranglista pontot jelent – ez pedig, még ha a főtáblás győzelem nem is jött össze a magyaroknak, bőven ad okot az örömre a szövetségi kapitány, Buday Balázs szerint. „A lányok részéről már az is óriási bravúr volt, hogy eljutottak a főtáblára. Az már az egészen extra kategória lett volna, ha egy győzelem is összejön, ami Ciprus ellen nem is volt messze.” A fiúkat egészen elképesztő pech-sorozat sújtotta az Eb-előtt és alatt is. A tavaly egészen a kilencedik helyig menetelő Stréli Bence, Hajós Artúr párosból utóbbi kiöregedett. Helyét a főleg teremröplabdás rutinnal rendelkező Iván Gergő örökölte volna meg, de a kiutazás előtti hétvégén lebetegedett, így az utolsó pillanatban az újonc Sándor Bencét kellett riasztani. A magyar páros végül Brnóban, a kontinensbajnokság előestéjén edzett először együtt…

Stréli Bence a hálónál. Forrás: archiv/hunvolley.hu
Stréli Bence a hálónál. Forrás: archiv/hunvolley.hu
„Sándor Bencének így is nagy-nagy köszönet jár, hogy egyáltalán elvállalta az Európa-bajnokságot. Iván Gergővel sem lett volna feltétlen összeszokott a páros, de így még nehezebb dolgunk volt. Stréli Bence rutinja jól jött, az angolok ellen például nagyon agresszív játékkal rukkolt elő, amivel sokáig tudtuk tartani a lépést, de aztán kijött az összeszokatlanság” – idézte fel a történteket Buday Balázs. A magyar csapatnak már a sorsolás sem kedvezett. A negyedik kalapból, ahonnan alapesetben verhető ellenfelet kellene kapni, a házigazdaként három párost is elindító Csehország egyik duóját sorsolták a mieink mellé. „A csehek jól taktikáztak, erre nem nagyon lehet mást mondani” – tette hozzá a szövetségi kapitány. „Ez az, amit Oroszországban tavaly ki tudtunk védeni, köszönhetően annak, hogy még mi is negyedik kalapban szerepeltünk. Ez egy furcsa szabály, amivel jó lenne kezdeni valamit, de egyelőre ilyen. A házigazda plusz csapata a negyedik kalapból kerül ki. Ez is egyfajta kedvezés azoknak, akik elvállalják a rendezést.” A strandröplabdázás világa fokozatosan átalakul: az elmúlt két évben már a helyszíni selejtezőknek köszönhetően egyre több „kiscsapat” is eljut legalább a főtábláig. A korábbi években szinte bebetonozott helye volt a legjobb 32-nek, akik közé nagyon nehéz volt odaférni. A jég tavaly tört meg, amikor az orosz Eb előtt új szabályokat vezettek be, ezzel tudott élni az akkori leány és fiú csapat is – emlékeztetett Buday Balázs, aki szerint azzal, hogy két év alatt másodszor is összejött a főtáblás szereplés, komoly előrelépés kapujába került a magyar röplabdázás. „Szinte biztos, hogy jövőre már mindkét csapat előkvalifikáció nélkül is ott lehet a főtáblán, onnan pedig csak a szerencse kérdése, hogy milyen csoportba kerülünk. A mostani tapasztalatok viszont nagyon-nagyon hasznosak lesznek a jövőre nézve. Majdnem annyira, mint az elnyert világranglista-pontok” – fogalmazott a telefonban Buday Balázs.

U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BRNO A csoportmeccsek eredményei Fiúk Szlovákia–Magyarország 2:0 (21:9, 21:10) Anglia–Magyarország 2:0 (21:19, 21:13) Csehország–Magyarország 2:0 (21:9, 21:12) Leányok Csehország–Magyarország 2:0 (21:7, 21:12) Szlovákia–Magyarország 2:0 (21:13, 21:16) Ciprus–Magyarország 2:1 (21:19, 14:21, 15:13)

Egyéb korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.