UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-08-26 19:46

Az első határt simán átlépték

„A negyeddöntő lesz a kulcs, de az az egyik legnehezebb műfaj” – állítja Faragó Tamás, az ifjúsági világbajnokságon Argentína ellen kezdő leány magyar válogatott szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató. A tréner szerint ígéretes korosztály állt össze, a célkitűzéssel azonban óvatos: egytől nyolcadik helyig bármi lehet a csapatban.

A válogatott bő kerete. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
A válogatott bő kerete. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
K. T. I. – utanpotlassport.hu Hétfő délután Argentína ellen száll medencébe a magyar leány ifjúsági válogatott Belgrádban, a korosztályos világbajnokság első csoportmeccsén. A mieinkre Kazahsztán, majd a kvartett rangadójaként az Egyesült Államok vár a folytatásban. „Jó a hangulat” – nyilatkozta már a vb helyszínéről Faragó Tamás az utanpotlassport.hu-nak. „Fejben és fizikálisan is rendben vagyunk, a munkát, amit előre el lehetett, azt elvégeztük. De a java csak most jön: egy ilyen torna tele van meglepetésekkel és igazán úgyis a medencében dől el, milyen volt a felkészülés. Két könnyebbnek ígérkező meccsel kezdünk, a csoport rangadója – és talán az egész torna egyik legnagyobb fokmérője – az amerikaiak elleni, harmadik találkozónk lesz” – tekintett előre a montreali olimpiai bajnok, aki elárulta, a röszkei határátkelőnél extra segítséget is kaptak, mikor megtudták, hogy a világbajnokságra tartó pólócsapatról van szó, soron kívül ellenőrizték és engedték át őket. „Mindez számomra csak azt mutatja, mennyire szeretik ezt a játékot nálunk és a határ túloldalán, Szerbiában is." A tréner, aki Petőváry Zsolttal együtt készítette fel a csapatot, színvonalas tornára számít. Faragó Tamás elmondta, az ellenfeleket látva úgy érzi, nemcsak Magyarországon, de a világ több pontján is nagyon jó vízilabda-generáció nőtt bele az ifjúsági korosztályba. „Miközben a férfiaknál akár a felnőtt, akár az utánpótlástornák élmezőnye egyre inkább a balkáni országokra plusz néhány csapatra korlátozódik, addig a női vízilabdázás tényleg a világról szól. Olyan országok foglalkoznak vele egyre komolyabban, mint Amerika vagy Ausztrália, Kanada és Kína, újonnan pedig Brazília is. Ezen a vb-n is ők lehetnek a legfőbb versenytársaink az európai csapatok mellett.” Faragó Tamás válogatottja tavaly, az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. „Fejben gyorsabb gondolkodást, játékban gyorsabb és hatékonyabb passzokat várok a lányoktól, mint egy éve tették. Hogy ez mire lehet elég? Nem szeretnék konkrét helyezésekről beszélni. Az a minimum, hogy a negyeddöntőig el kell jutni. Az lesz mindennek a kulcsa. Ugyanakkor egy mentálisan nagyon nehéz műfaj. El kell tudni viselni azt a nyomást, hogy ha nyersz, két lépésre kerülsz a döntőtől, akár első is lehetsz, de ha veszítesz, lehet csak nyolcadikként mész haza” – tette hozzá az utánpótlás-igazgató. Ha Magyarország megnyeri a csoportját, a lebonyolításnak köszönhetően rögvest a negyeddöntőbe kerül és a szerdai, amerikaiak elleni mérkőzést követően pihenhet egy napot. Ha második vagy harmadik helyen végez, akkor már csütörtökön újabb mérkőzés vár válogatottunkra. Az elődöntőket szombaton, a döntőt és a végső helyosztókat vasárnap játsszák Belgrádban. Remélhetőleg, Röszke után, saját határaikon is könnyedén lépnek át lányaink.

A VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Magyari Alda  (POLO SC), Pápai Barbara (UVSE) Mezőnyjátékosok: Ármai Zita (FTC), Dömsödi Dalma (Szentes), Faragó Berta (BVSC), Huszti Vanda (Dunaújváros), Kudella Panna (Szentes), Muzsnay Fanni (FTC), Pap Mónika (UVSE), Peresztegi Nagy Kinga (POLO SC), Petőváry Luca (BVSC), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC )

PROGRAM Augusztus 27., hétfő: Magyarország–Argentína, 16.30 Augusztus 28., kedd: Kazahsztán–Magyarország, 13.00 Augusztus 29., szerda: Magyarország–Egyesült Államok, 10.20

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.