UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-08-29 14:46

Sűrű mezőnyben éremért

„Nehéz bármit is mondani a várakozásokról, hiszen rettenetesen sűrű lesz a mezőny. Itt nem lesz olyan, hogy jó a sorsolás, mindenkinek ki kell hoznia magából a legtöbbet, ha oda szeretne érni a helyosztókig. Most azt mondom, hogy akkor lennék elégedett, ha lenne érmesünk, s az már csak a hab lenne a tortán, ha további egy pontszerző helyre is odaérne valaki” - vélekedik a junior szabadfogású birkózóválogatott vezetőedzője, Bánkuti Zsolt két és fél héttel a korosztályos vb előtt.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Két és fél hét múlva kezdődik a junior birkózó világbajnokság a szlovákiai Nagyszombatban (Trnavában). Korábban már beszámoltunk a kötöttfogású válogatott felkészüléséről , ám most a szabadfogású fiúkat is górcső alá vesszük. A római Európa-bajnokság alig egy hónapja ért véget, s a fogásnem remekelt, ugyanis a 86 kilogrammos Szurovszki Patrik ezüstérmet szerzett, míg az 57 kilós Farkas Rajmund az ötödik helyen végzett.

Bánkuti Zsolt
Bánkuti Zsolt
A vezetőedzőjük, Bánkuti Zsolt elmondta, hogy ennek tükrében Szlovákiából is éremmel szeretne hazatérni: „Nehéz bármit is mondani a várakozásokról, hiszen rettenetesen sűrű lesz a mezőny. Itt nem lesz olyan, hogy jó a sorsolás, mindenkinek ki kell hoznia magából a legtöbbet, ha oda szeretne érni a helyosztókig. Most azt mondom, hogy akkor lennék elégedett, ha lenne egy érmesünk, s az már csak a hab lenne a tortán, ha további egy pontszerző helyre is odaérne valaki. De természetesen, amennyiben mindenki kihozza magából a maximumot, jól birkóznak, és tegyük fel, csak egy ötödikünk van, szerintem akkor sem lenne keserű a szám íze.” A mester arról is beszélt, hogy közvetlenül a kontinensviadal után Szurovszki példáját hozta fel tanulságként a fiúknak: „Rögtönzött értékelést tartottam a srácoknak még Rómában. Elmondtam nekik, remélem, hogy motiválja őket Patrik teljesítménye. Láthatták, bárki ellen lehet esélye egy magyar szabadfogásúnak is. Mindig azt állítottam, s ez most sincs másképpen, hogy semmivel sem rosszabbak a többieknél, csupán kishitűek. Bízniuk kell magukban, a képességeikben, akkor nem lehet gond.” A vezetőedző hozzátette, hogy leginkább a lábfogásból kialakított helyzeteket gyakorolják a hátralevő időszakban, de fontosnak tartja azt is, hogy fejben rendben legyenek a fiúk: „Szerintem egy ember egyszer érheti el évente a csúcsformáját. Megközelítheti többször is, de a legjobbjához csupán egyszer érhet el. Mi leginkább az Európa-bajnokságra próbáltuk időzíteni ezt a teljesítmény-fokozatot, azonban egyénenként változó, kinek hogyan sikerült. Másfél hetes pihenőt kaptak az olaszországi megméretés után, a célunk az, hogy mindenkinél átmentsük azt a szintet, amit az Eb-n mutatott. Ez nehéz feladat lesz.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.