UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-08-31 17:12

Másodikként tovább

Óriási csatában 22−20-ra kikapott a szerbektől, majd még nagyobb küzdelemben 17−16-ra legyőzte az olasz csapatot a magyar U18-as 3x3-as fiúválogatott a Debrecenben zajló korosztályos Európa-kupán. Szarvas Gábor alakulata ezzel csoportmásodikként jutott tovább a legjobb nyolc közé, s ellenfele az eddig veretlek német gárda lesz.

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu  A magyar fiú U18-as 3x3-as kosárlabda-válgoatott csoportmásodikként jutott tovább a legjobb nyolc közé a Debrecenben zajló korosztályos Európa-kupán. A megnevezés ne tévesszen meg senkit, ez a torna a szakág Európa-bajnokságának felel meg.

Nagy csatában maradtak alul Mokánszki Mátéék (fehérben) a szerbek ellen Forrás: FIBA
Nagy csatában maradtak alul Mokánszki Mátéék (fehérben) a szerbek ellen Forrás: FIBA
Szarvas Gábor együttese először a szerb alakulat ellen lépett pályára, s rendkívül szerencsétlenül alakultak az események. A mieink öt ponttal is vezettek (20−15), s mindössze egy pontra voltak attól, hogy megnyerjék a találkozót. Azonban folyamatos faultokba botlottak, a bírók pedig kicsit sem kegyelmeztek, ítélték ellenünk a büntetőket... A szerb fiúk pedig nem hibáztak, kiharcolták a hosszabbítást, amit végül jobban bírtak, s 22−20-as győzelmet arattak. Ezzel a szerbek csoportelsősége biztossá vált, mivelhogy nem sokkal korábban a nagy esélyes olasz gárdát is maguk mögé utasították. Szarvas Gábor így nyilatkozott oldalunknak a találkozót követően: „Tulajdonképpen mondhatni, teljesen mindegy volt a szerbek elleni meccs, mert tudtuk, hogy bármi is történik, utána az olaszok ellen nyernünk kell. Egy lépésre voltunk a sikertől, s − finoman fogalmazva − a bírók sem segítettek minket. Összességében viszont megérdemelten nyert az ellenfél, ugyanis képzettek a játékosai, illetve mi alakítottuk ki a kétes helyzeteket. Nem volt könnyű feldolgozniuk a fiúknak, hogy így kaptak ki, szó szerint a padlón voltak. Egy óránk maradt, hogy összekaparjuk őket, s jöhetett is a következő, mindent eldöntő ütközet.” Olaszország válogatottja a hazai rendezésű kvalifikációs tornát hibátlanul zárta, így némiképp meglepő volt a magyarok elleni győzelmi kényszerhelyzete. Döcögősen indult a párharc, az olaszok stabilan tartották két-hárompontos előnyüket, ám a végjátékban a mieinknek sikerült kiharcolniuk az újabb hosszabítást. Megkezdődött az orosz roulettehez hasonlítható ráadás. Az ellenfél megszerezte a vezetést, ám Mokánszki egyenlített. Folyamatosan oda-vissza érkeztek az akciók, nagyon feszült pillanatok voltak, az utolsó támadásnál azonban ismét Mokánszki pöccintett vissza egy támadó-lepattanót, ezzel 17−16-os győzelmet aratott a hazai csapat. Ez egyben azt is jelentette, hogy másodikként jutott tovább a csoportjából. A negyeddöntőben a  tornán eddig veretlen német együttessel kell farkasszemet néznie a magyar alakulatnak. A vezetőedző elmondta, nagyon boldog, hogy ott lehetnek a legjobb nyolc között, szerinte megérdemelték a fiúk. Összegezte: nem félnek az ellenféltől, szeretnének ott lenni az elődöntőben!

U18-AS EURÓPA-KUPA, DEBRECEN Csoportmérkőzés, 1. forduló. Szerbia−Magyarország 22−20 Csoportmérkőzés, 2. forduló. Magyarország−Olaszország 17−16

Amit eddig a tornáról írtunk: Félpályára fel! További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.