UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2018-09-05 14:56

Új klub őstehetsége

Már önmagában az sem szokványos, hogy Miskolcon öttusázik valaki, az még kevésbé, hogy a helyi klubból kijut egy felnőtt világbajnokságra. Az meg a legkevésbé, hogy egy olyan tizenkilenc éves hölgyről van szó, aki mindössze két éve indult el az első versenyén a sportágban. És mindehhez tegyük hozzá, hogy korábban az öttusa egyik ágát sem űzte, ami végképp egyedülállóvá teszi a még nagyon rövid, de máris tartalmas pályafutást.

Arday Attila –  utanpotlassport.huA bevezető alapján talán nem kell nagyon megmagyarázunk, miért illik Guzi Blankára az őstehetség kifejezés, ha mégis, akkor néhány tény az idei nyárról. Miután két évvel nagyobbak között megnyerte a hazai utánpótlás-bajnokságot (egy ősi magyar sportágban), első nagyobb nemzetközi versenyén, a barcelonai junior Eb-n egyéniben ezüstérmet nyert, a csapattal pedig aranyat. A másodikon, a kladnói junior-vb-n – először vett részt olyan viadalon, ahol selejtezőt és döntőt is tartottak – az egyéni tizenegyedik hely mellé csapatbronz társult. Az első felnőtt-vb-je pedig szeptember 7-én, pénteken kezdődik Mexikóvárosban; az első versenyszám, a női váltó mindjárt az övé.

A sestriere-i magaslati edzőtáborban, immár a felnőtt-vb-csapattal (Guzi Blanka jobbról a második)
A sestriere-i magaslati edzőtáborban, immár a felnőtt-vb-csapattal (Guzi Blanka jobbról a második)
„A klubunk nagyon fiatal, 2010-ben alakult, én vagyok a legidősebb öttusázója, tizenöt versenyző között – mutatta be a sportág helyi múltját Guzi Blanka, a miskolci Swimming Pentathlon Club tagja, aki a közeli Kistokajról származik. – Hét-nyolc éven át kézilabdáztam, három éve kezdtem el az öttusa edzéseit. Egyéni sportágat kerestem, olyat, amibe ha beleteszek valamit, remélhetőleg ki is jön belőle valami, és változatos. A lovaglás nagyon vonzott, bár most már nem ez a kedvenc számom. Hamar ráéreztem, és élvezem, főleg, ha jó lovat kapok. Volt időszak, amikor egy kicsit tartottam tőle, de már egyre jobban várom a lovasedzéseket" – folytatta Blanka, majd elmesélte, hogyan barátkozott meg a többi számmal. – „Az úszás és a vívás volt a legnehezebb, a medencében fejlődgetek, a párbajtőrrel még küszködöm. A futással nem volt sok problémám, a kedvenc versenyszámom pedig a kombinált lett, ebben vagyok a legeredményesebb. Nagyon tetszik, ahogy ekkora tétnél a lőállásban ki tudom zárni a környezetemet, és mindig csak magamra tudok figyelni.” Az év legnagyobb öttusaeseményén, a felnőtt-vb-n a még fiatalabb Gulyás Michelle-el indul váltóban, a cél elsősorban a tapasztalatszerzés. Utána pedig földtudományi szakos egyetemi hallgatóként (halasztva a sport miatt), a földrajz és a biológia nagy barátjaként tanulmányozhatja Mexikót, Amerikát. Mellettük Ázsia, főleg Kína és Japán vonzza nagyon – arrafelé is lesznek világversenyek… További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.