UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-09-07 15:16

A legkisebbektől a legnagyobbakig

A győzteseknek nyilván nyerőszám lesz, de a szervezők hasonlóképpen bíznak benne, hogy a szerencse is társukul szegődik a karatésok sorszáma szerint 21. Budapest Openjén, s a korábbi évekhez hasonlatosan minden szempontból sikeres lesz a hétvégi, több felnőtt kategóriában pénzdíjas viadal.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu  A sportág egyik legnagyobb eseményének számít a Budapest Open névre hallgató nyílt nemzetközi karatebajnokság, amelyet idén már 21. alkalommal hirdettek meg a házigazdák.

A legkisebbek is tatamira lépnek a karatésok hétvégi Budapest Openjén a pestszentimrei Sportkastélyban Forrás: karate.hu
A legkisebbek is tatamira lépnek a karatésok hétvégi Budapest Openjén a pestszentimrei Sportkastélyban Forrás: karate.hu
Szombaton és vasárnap lépnek tatamira a pestszentimrei Sportkastélyban a hazai és külföldi harcművészek, s nemcsak a felnőttek, hanem szép számmal mutatják meg magukat az ifjabb évjáratúak – a gyerek, ifjúsági és kadét korosztályokhoz tartozók – is formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt. A hatévesektől a 15 esztendősökig jutnak bemutatkozási lehetőséghez a japán eredetű küzdősport legfiatalabb elkötelezettjei, de helyet kapott a kínálatban a juniorok és az U21-esek fellépése is. Rebicek Gerd, a szervezőbizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy hatalmas mezőnyre számítanak most is, bár szívesen eltekintenének attól a „plusztól”, amire a tavalyi, 20. versenyük rajtja előtt pár nappal kényszerültek, amikor is újra kellett tervezniük az egész programot, akkorára duzzadt ugyanis az indulók száma. Végül harminc ország 165 klubjából 1960-an regisztráltak, s az eseményt nyolc tatamin tudták lebonyolítani. A főszervező elmondása szerint a 2018-as Budapest Open remek alkalmat kínál arra, hogy felmérjék az utánpótlás - benne a kadét, a junior és az U21 – versenyzőinek felkészültségi szintjét, ami azért lényeges, mert az említett korosztályok legjobbjai kvalifikációs pontokat tudnak szerezni a 2019 februárjában esedékes Európa-bajnokságra. Dr. Mészáros János, a honi karatésok első embere azt emelte ki, hogy két évtized alatt a viadal Európa egyik meghatározó versenyévé nőtte ki magát, amely a karate olimpiai programba kerülését követően is nagyon fontos szerepet tölthet be a sportág életében. A szövetség elnöke hozzáfűzte: reméli, hogy a Budapest Open rangja a jövőben tovább növekedik, és a következő ciklusban elérhetik, hogy akár az olimpiai kvalifikációs rendszer egyik állomásává válik a magyarországi rendezvény. Amelyen ezen a hétvégén bizonyosan lesznek majd olyanok kumitében, vagyis a küzdelmi versenyszámokban, akik a 2020-as ötkarikás játékokon már olimpiai érmekért lépnek tatamira Tokióban. További korosztályos KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.