UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-09-12 10:06

És akkor megcsörrent a telefon...

Cegléden kezdte pólós pályafutását, majd az ország egyik legeredményesebb utánpótlás-nevelő egyesületeinek egyikéhez került. Az idén ott volt a Szombathelyen rendezett ifjúsági világbajnokságon a bronzérmes csapatban, majd tagja lehetett a juniorok (vagyis a két évvel idősebbek) minszki Európa-bajnokságán hetedik helyezett együttesnek is. Mindkét eseményen a válogatott húzóembere volt a KSI SE 17 éves játékosa, Bóbis Botond.

Sztrik Martin ‒ utanpotlassport.hu „Igazából nem volt kérdés, hogy melyik sportágat válasszam. Édesapám élvonalbeli vízilabdázó volt, a pályafutása után pedig sikeres edző lett. A bátyám ugyanezt az utat járta, és járja: ő is tréner lett. Szinte a medenceparton nőttem fel, és rengeteg időt töltöttem a ceglédi strandon” ‒ meséli a 17 éves Bóbis Botond, aki nyolc esztendős kora óta pólózik. A KSI SE kiválósága augusztus közepén részt vett az U18-as korosztály szombathelyi világbajnokságán, egy héttel később pedig már Minszkben ugrott vízbe az U19-esek Eb-jén.

A szombathelyi ifjúsági világbajnokság bronzmérkőzésén a legjobb játékosnak választották Bóbis Botondot, aki – nem mellékesen – a torna legeredményesebb magyar pólósa volt Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
A szombathelyi ifjúsági világbajnokság bronzmérkőzésén a legjobb játékosnak választották Bóbis Botondot, aki – nem mellékesen – a torna legeredményesebb magyar pólósa volt Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
A csapattársaid csak Bóbitának becéznek… Amikor a KSI-be kerültem, akkor aggatták rám ezt a becenevet. Kezdetben az edzőim hívtak csak így, majd a srácok is átvették. Nekem tetszik… Hogyan esett a választás annak idején a KSI-re? Viszonylag korán kiderült, hogy van tehetségem a vízilabdához, így már kiskoromban komoly célokat tűztem ki magam elé. Elkezdtünk gondolkodni otthon, melyik csapat lenne a legjobb számomra, és a KSI mellett döntöttünk, mivel ez a pólóműhely az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő szakosztálya. Az utat apukám tervezte meg nekem, és ezért nagyon hálás vagyok neki. Tartalmas időszakon vagy túl. Milyen felkészülés előzte meg a nyár végi megméretéseket? Kemény és megterhelő volt. Maga a felkészülés nyolc-kilenc hétig tartott, és a gyakorlásokon a leginkább az erősítésre fektettük a hangsúlyt. Mindenki próbált mindent beleadni, hiszen nagy tervekkel utaztunk Szombathelyre. Hétvégente volt csak némi pihenőm, olyankor a családommal voltam, kikapcsolódtam, horgásztam. A vébén elképesztő kilenc napotok volt, megjártátok a mennyet, de a poklot is. Az elődöntőben kikaptatok a spanyoloktól egy góllal, másnap a bronzmeccsen viszont legyőztétek Szerbiát, így éremmel zártatok. Aztán meghívást kaptál az U19-es keretbe is. Mikor tudtad meg, hogy számítanak rád az idősebbek válogatottjában is? Éppen Szombathelyről tartottunk hazafelé, amikor csörgött a telefonom; Keszthelyi Tibor másodedző volt a vonal másik végén. Közölte, hogy én is utazom az Eb-re… El sem akartam hinni, még most is hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy számításba vettek. Mit szólt a családod ahhoz, hogy bővülnek a nyári feladatok? Ez vicces sztori, hiszen mindenki nagyon várt már haza, én meg közöltem velük, hogy nemsokára utazom Minszkbe. Kikerekedett a szemük, de természetesen nagyon örültek. Hogyan bírtad fizikailag a két világversenyt? Erőnlétileg önmagában egy vébé vagy Eb is különösen megterhelő, egymás után kettő pedig extra összpontosítást erőnléti felkészültséget igényel. Elő kellett rántanom a tartalékokat. Úgy érzem, sikerült. Ez nem is kérdés, hiszen az ifjúsági korosztály legeredményesebb magyar játékosa lettél, a juniorok között pedig szintén húzóembere voltál a csapatnak. Hogyan értékeled az Eb-n elért hetedik helyet? Csalódottan, mert meggyőződésem, hogy a csapat előrébb végezhetett volna. A juniorkorosztály már közel van a felnőttszinthez, így nagy ugrás volt számomra ezekkel a srácokkal egy csapatban szerepelni. A követelmény nagyjából ugyanaz volt velem szemben, de nem kellett négy negyedet végigjátszanom. Hamarosan kezdődik az új évad, és az ifjúsági bajnokság mellett a felnőttélvonalban is megmutathatod magad a KSI-vel. Mit vársz a csapattól? Óriási öröm volt tavaly, hogy feljutottunk az OB I-be. Az elsődleges cél természetesen a bennmaradás, de megpróbálunk minél előrébb végezni. Az ifik között tavaly lemaradtunk az aranyéremről, így ott javítani szeretnénk. Izgatottan várom az első meccseket!