UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-18 20:33

Váncza bronzérmes, Vátzi bronzmeccses

A 63 kilogrammos Váncza István a vigaszágon két fölényes győzelemmel, ellenfeleinek pontot sem adva, mindkettőt technikai tusba űzve megnyerte a magyar küldöttség első érmét Nagyszombatban. Szerdán Vátzi Bálint követheti, aki egészen az elődöntőig menetelt a 97 kilósok között.

Váncza István bronzérmes Nagyszombatban Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Váncza István bronzérmes Nagyszombatban Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
K. T. I. - utanpotlassport.hu „Felemás az érzés. Nagyon örülünk a bronznak, egy világbajnoki érem mindig nagy dolog, Váncza Pisti ráadásul csak másodéves, így jövőre még akár előrébb is léphet. Szintén nagyon elégedettek vagyunk Vátzi Bálinttal, az elődöntős ellenfele ezen a napon egyszerűen jobb volt. De hozzá kell tenni, rengeteget fejlődött, ugyanez az osztrák srác év elején még simán legyőzte” – emelte ki a Nagyszombatban zajló birkózó junior-világbajnokság második napjának pozitívumait Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. A 63 kilogrammos Váncza valódi vigasságot teremtett a vigaszágból. Előbb – a Magyar Birkózó Szövetség hivatalos Facebook-oldalát idézve – „kidobta a teremből” grúz ellenfelét, a kadet Európa és világbajnok, junior Európa-bajnok, U23-as Eb-bronzérmes Leri Abuladzét (9–0), majd a bronzcsatában az indiai Szagart intézte el technikai tussal, aztán az ellenfél edzője által kikért és elvesztett challenge után 9–0-ra. A nap másik nagy magyar menetelését 97 kilóban Vátzi Bálint mutatta be. Kadét Európa-bajnokunk előbb technikai tussal verte a görög Michail Ioszifidiszt, majd egy levitellel, egy billentéssel és egy pörgetéssel 8–0-ra legyőzte az ukrán Olakszandr Jevdokimovot is, így már az elődöntőnél járt. Ott aztán a tavalyi junior Eb-n ezüstérmet nyert Felix Ragginger nagy falatnak bizonyult (2–5). Szerdán 18 órától birkózhat majd az éremért a Dorogi NC neveltje. Egyetlen kihagyásnak köszönhetően a 87 kilogrammos Szőke Alex elmaradt a várakozásoktól, és lemaradt az éremről. „Ha van bennünk csalódottság, akkor az Alex vigaszági mérkőzése miatt van. Egy megnyert meccs volt, remek taktikával 5–1-re vezetett húsz másodperccel a vége előtt… Aztán egyetlen koncentrációs megingás elég volt ahhoz, hogy az egész munka kárba vesszen. Nagyon színvonalas, erős az idei junior-világbajnokság, sajnos az ilyen hibák nem férnek bele. Kár érte, mert tudása alapján abszolút éremért kellett volna birkózzon” – foglalta össze a grúz Temuri Tcskujaszelidze ellen történteket Struhács György. A 60 kilósok között induló Török Tamás és a 82 kilós Takács István szerdán a vigaszágon folytathatja, míg a 67 kilogrammban indult Gyürky Tibor és a 72 kilós Bak Gergely kiesett.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT Kötöttfogás, 2. programcsomag 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg: Bak Gergely (FTC), 82 kg: Takács István (BVSC), 97 kg: Vátzi Bálint (Dorogi NC) Selejtező: 72 kg: Bak Gergely–Tyler Dow (amerikai) 9–2, 82 kg: Takács István–Sztaniszlav Rilszkij 3–1 Nyolcaddöntő: 60 kg: Török Tamás–Kim Szejongmin (dél-koreai) 3–2, 67 kg: Joilson De Brito Ram (brazil)–Gyürky Tibor 5–4, 72 kg: Bak–Kuldep Malik (indiai) 10–7, 82 kg: Alekszander Komarov (orosz)–Takács 10–0, 97 kg: Vátzi Bálint–Michail Ioszifidisz (görög) 9–0 Negyeddöntő: 60 kg: Vijaj (indiai)–Török 11–2, 72 kg: Minto Majeda (japán)–Bak 7–3, Vátzi–Olekszandr Jevdokimov (ukrán) 8–0 Elődöntő: Felix Ragginger (osztrák)–Vátzi 5–2 Vigaszág: 63 kg: Váncza István–Abuladze (grúz) 9–0, 87 kg: Szőke Alex–Temuri Tcskujaszelidze (grúz) 5–5’ (nagyobb értékű akcióval) Bronzmérkőzés: Váncza–Szagar (indiai) 9–0

Amit eddig a világbajnokságról írtunk Nagyszombat − nagy dobás? Vegyes nyitány Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.