UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-09-19 19:58

Fogadom!

Hetvenkilenc magyar sportoló tette le az olimpiai esküt a MOM Kulturális Központban, ugyanis október 6-án kezdődik Buenos Airesben a 3. nyári ifjúsági olimpiai játékok.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A MOM Kulturális Központban tette le az esküt az október 6-án kezdődő Buenos Aires-i, 3. nyári ifjúsági olimpiai játékokra készülő 79 magyar sportoló.

Hetvenkilenc magyar fiatal tette le az olimpiai esküt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia előtt Fotó: MOB/Szalmás Péter
Hetvenkilenc magyar fiatal tette le az olimpiai esküt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia előtt Fotó: MOB/Szalmás Péter
Az ünnepélyes keretek között tartott rendezvényt abszolút a generáció stílusához igazították. Így a hangulatról Dolák-Saly Róbert író és előadóművész, valamint Aranyosi Péter humorista gondoskodott, ráadásul kiválóan. Dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a megnyitóbeszédében arra kérte a sportolókat, ne csak az eredményességre koncentráljanak, legalább annyira törekedjenek arra, hogy érezzék jól magukat, és fedezzék fel Buenos Aires-t. „Ezek a fiatal versenyzők ma olimpikonná válnak, miután letették az esküjüket, róluk szól most minden. Egy felnőtt versenyző – nagyon jó esetben – akár négy-öt ötkarikás játékon is részt vehet, azonban az ifjúsági olimpia más. Ide egyszer juthatnak el a versenyzők. Látják majd, mennyire emberközeli az esemény, leválasztják róla a sok giccset, a luxust, ami tapasztalható a felnőttek között. Azt szeretnénk, ha mindenki tisztességesen helytállna, kihozná magából a legtöbbet. Garantálni tudom, hogy hatalmas élmény lesz.” A fogadalomtétel előtt dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is köszöntötte a fiatalokat: „Az ifjúsági olimpia új távlat a sportban. Barátságok alakulnak ki, emellett rengeteg sikeres karrier kezdetének lehetünk a szemtanúi. Ez a megméretés nagy kibontakozási lehetőséget nyújt a jövő bajnokainak. Mindenki bizonyított már, aki itt van, de tovább kell adni a valódi versenyzői erényeket is, hiszen a példamutatás elengedhetetlen az őket következő generációnak, amely róluk vesz példát.” Az eskü szövegét korábbi és aktív olimpikonok Kulcsár Krisztián vívó, Cseh László úszó, Karakas Hedvig judós, dr. Kamuti Jenő vívó, Berki Krisztián tornász, Kovács Katalin kajakozó, Fábián László öttusázó, Baji Balázs atléta, Kökény Beáta kézilabdázó, Imre Géza vívó és Vörös Zsuzsanna öttusázó - mondták el videón keresztül. Argentínában 13 nap alatt harminckét sportág 4000 ezer versenyzője küzd 286 versenyszámban 1256 éremért.