UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-09-27 19:41

Felvették a kesztyűt

Remekül kezdték a MAC-Újbuda felnőtt jégkorongcsapatának utánpótláskorú játékosai a szlovák Extraliga 2018/19-es évadát. A fiatalok teljesítményéről az együttes vezetőedzőjét, Majoross Gergelyt kérdeztük, aki elmondta: elégedett játékosaival, akiknek még szokniuk kell az új szintet.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMegkezdte történetének első szlovák Extraliga-szezonját a MAC-Újbuda felnőtt jégkorongcsapata. A legutóbbi évadban a hazai élvonalbeli bajnokságban aranyérmes gárda egy győzelemmel és öt vereséggel (kettő a ráadásban) jelenleg a tizenkettedik helyen áll a „szomszédban”. Erre első ránézésre mondhatnánk, hogy nem túl fényes, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy idő kell az alkalmazkodáshoz, a magasabb szint, ritmus felvételéhez.

Remekül kezdték a MAC fiataljai a szlovák bajnokságot Forrás: MAC Budapest
Remekül kezdték a MAC fiataljai a szlovák bajnokságot Forrás: MAC Budapest
Az viszont kifejezetten örömteli, hogy fiatal magyar játékosok kaptak lehetőséget az újbudai csapatban, a gólokkal és óriási ütközésével kitűnő Szabad Kevin (21), Kreisz Brúnó, Szigeti Ákos, Bugár Gábor és Fejes Nándor. Ki lehet jelenteni, hogy nem okoztak csalódást. Ezt így látja a vezetőedző, Majoross Gergely is. „Elégedett vagyok az eddigi teljesítményükkel, tekintve, hogy nagyon sok az újdonság ezen a szinten, és fel kell venniük a tempót. Rengeteget dolgozunk velük a szakmai stábbal közösen, hogy ez minél gyorsabban menjen. Budapesti csapat még sosem játszott ilyen szinten, ezért ahhoz, hogy minden úgy menjen, ahogyan mi szeretnénk, még idő kell.” A szapporói hősök egyike, Majoross úgy látja, a legnagyobb kihívás a sebesség a fiataloknak. Sokkal kevesebb idejük van dönteni, nehézkesebb a koronggal való játék, egyszóval ez nem a hazai Erste Liga szintje. De ezt nem csak nekik, hanem az egész csapatnak szokni kell. „A legnagyobb problémája, illetve nehézsége a magyar utánpótláskorú játékosoknak, hogy nincsenek igazán nagy feladatok, kihívások elé állítva. Hazai szinten az igazán tehetségesek így is, úgy is vezérek, húzóemberek lesznek, ezáltal biztonságos környezetbe kerülnek. Nyilvánvaló, hogy ez a mostani szinten már nem működik, ennél több kell.” A csapat filozófiájához tartozik a fiatal játékosok menedzselése, így egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy több utánpótláskorú hokissal vágnak bele az új kalandba. „Az utánpótlásbázisból indult ki az egész klub. Büszkék vagyunk rá, hogy vannak olyan játékosok – például Nagy Krisztián, Terbócs István, Garát Zsombor – akik már a felnőttmezőnyben is komoly tényezők, és most is akadnak olyan fiatalok, akiknek szép jövőt jósolunk.”
Szabad Kevin három góllal és egy asziszttal a csapat legeredményesebb játékosa Forrás: MAC Budapest
Szabad Kevin három góllal és egy asziszttal a csapat legeredményesebb játékosa Forrás: MAC Budapest
Az egyik közülük a csapat 21 esztendős támadója, Szabad Kevin lehet. Három góljával és egy asszisztjával a csapat legponterősebb játékosa. „Pazarul kezdte az előszezont, utána sokat hibázott, gyengén teljesített. Aztán elmagyaráztuk neki a problémákat, és úgy látom, megértette, tanult belőle. Azóta újra fegyelmezetten, remekül jégkorongozik, és nem csupán a góljaira gondolok, a csapatjátékból is hasznosan veszi ki a részét.” Rajta kívül a többi fiatal is megállta a helyét az első fordulókban, nem ijedtek meg a lehetőségtől. És hogy ez mit jelenthet a magyar jégkorongsport szempontjából? „Igazából ez lehet a Szlovákiába vándorlásunk legnagyobb hozadéka. Gyakran Nem előfordul, hogy világklasszis játékosokkal szemben kell szembenézniük. Bőven van még tennivaló, de egyelőre jól veszik az akadályokat.” A MAC-Újbuda együttese a következő meccsét pénteken 19 órakor játssza, a Nitra csapatát fogadja a Tüskecsarnokban. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.