UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-09-28 08:57

A négy muskétás

Bár helyezésbeli elvárásokat nem fogalmazott meg a szövetség a vívókkal szemben, a kapitány szerint két-három érmet is hazahozhat Buenos Airesből a csupán négy fős csapat. A legfőbb esélyes a kardvívó Pusztai Liza, de a többieket sem kell félteni: Dékány Kinga, Zsoldosi Karolina és Rabb Krisztián is világranglista top tízesként zárta a legutóbbi kadétszezont.

A négy muskétás: Rabb Krisztián, Pusztai Liza, Dékány Kinga és Zsoldosi Karolina Forrás: hunfencing.hu
A négy muskétás: Rabb Krisztián, Pusztai Liza, Dékány Kinga és Zsoldosi Karolina Forrás: hunfencing.hu
Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu „Indulhatnánk már!” – felelte lényegre törően Rabb Krisztián arra a kérdésre, mennyire várja az október 2-ai indulást Buenos Airesbe. A Vasas 16 esztendős tehetsége kadétvilágbajnoki bronzéremmel a zsebében az ifjúsági olimpiára is vérmes reményekkel utazik. „A mezőny jórészt megegyezik a veronai vb legjobbjaival, átnézve a nevezetteket, nincs olyan lehetséges ellenfelem, akit ne ismernék. Olyan akad, akivel még nem vívtam, de őt is kielemeztük a napokban, így remélhetőleg komoly meglepetés nem érhet. Jó formában vagyok, ha sikerül kihozni magamból a maximumot, a dobogón végezhetek” – mondta az utanpotlassport.hu kérdésére. Krisztián a legfiatalabb és egyúttal az egyetlen fiú a négy kvótaszerzőből. Tőröző és párbajtőröző „kollégái” közül csak lányoknak sikerült a kvalifikáció.
Karolina csak a kvótaszerzés után tudta meg, mi is volt a tét a kadét-vb-n Forrás: hunfencing.hu
Karolina csak a kvótaszerzés után tudta meg, mi is volt a tét a kadét-vb-n Forrás: hunfencing.hu
Szintén tizenhat esztendős, így a dél-amerikai mezőnyben a rutintalanabbak közé tartozik majd a tőrvívó, Zsoldosi Karolina. „Már július közepe óta edzésben vagyok, most már tudható, kik lehetnek ellenfeleim, így őket elemezzük, valamint járok még erőnléti edzőhöz és sportpszichológushoz is, hogy mentálisan minél felkészültebb legyek” – mesélte még a szeptember 19-ei eskütétel előtt Karolina. A Ferencváros válogatott reménysége elárulta, a kadét-vb előtt nem is számolt azzal, hogy októberben akár Buenos Airesben is jelenése lehet. „A tizenhat közé kerülésért vívtam, és akkor edzőim már tudták, hogy megvan a kvalifikáció, de nem mondták meg, csak a vesztes nyolcaddöntő után. A vb-re úgy utaztunk ki, hogy szóba sem került az ifjúsági olimpia. Elsőre nem is tudtam, miről van szó, aludnom kellett rá egy-két napot, hogy felfogjam, mit értem el.”
Dékány Kinga éremért megy Buenos Airesbe. Forrás: fie.org
Dékány Kinga éremért megy Buenos Airesbe. Forrás: fie.org
Nem úgy Dékány Kinga, akinek –  miután két hónappal a 16. születésnapja után minden idők legfiatalabb női magyar bajnoka lett párbajtőrben –  feltett szándéka volt, hogy éljen a soha vissza nem térő lehetőséggel, és kvótát szerezzen az ifjúsági olimpiára. „Szeretnék éremmel hazajönni” – fogalmazta meg az egyértelmű célt az Alföldi Vívó Klub versenyzője, aki éppen a héten ünnepelte 17. születésnapját. S hogy mi kell ehhez? „Jó állapotban érzem magam, de őszintén megvallva az eddigi versenyeimen nem is fizikailag, inkább mentálisan fáradtam el idő előtt. Remélem, sikerül jól időzítenünk, és erőben, fejben egyaránt a csúcson leszek Buenos Airesben.”
Pusztai Liza újabb érmet szerzett a hétvégén a szocsi világ-kupaversenyen Fotó: Polyak Attila/Origo
Pusztai Liza újabb érmet szerzett a hétvégén a szocsi világ-kupaversenyen Fotó: Polyak Attila/Origo
A csapat legeredményesebb tagja Pusztai Liza, aki kétszeres kadét világbajnokként készülhet az utolsó nagy megmérettetésére a korosztályos riválisok ellen. A BVSC kardvívójának teljesítményét már korábban is kiemelt figyelem övezte, hát még azután, hogy tavaly a felnőtt Európa-bajnokságon lett bronzérmes. „Másoktól is hallom, hogy esélyesként tekintenek rám, de ez nem újdonság. Az elmúlt években eredményeimnek köszönhetően megszoktam már, hogy esélyesként utazom a korosztályos versenyekre. Nem volt ez másként Veronában sem, és ott sem nyomasztott a teher.” A felnőttek szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor szerint a négyes bármely tagja képes lehet a nyolcas döntőig menetelni, Pusztai Liza, Dékány Kinga és Rabb Krisztián pedig eddigi eredményei alapján abszolút éremesélyes is lehet. „A felnőtt Európa-bajnoki bronzérmével Pusztai Liza kiemelkedik a magyar csapatból. Eredménysora magáért beszél. Így anélkül, hogy plusz terhet helyeznénk a vállára mondhatom, hogy benne van a legnagyobb potenciál Buenos Airesben is. De a többiek sem véletlenül jutottak ki. Nem túlzás, az ifjúsági olimpiára vívásban nehezebb kvalifikálni, mint végül ott megnyerni a versenyt” – jelentette ki a szövetségi kapitány.
Rabb Krisztián vb-bronzzal kvalifikált Forrás: fie.org
Rabb Krisztián vb-bronzzal kvalifikált Forrás: fie.org
Udvarhelyi Gábor hozzátette: bár nagy figyelem övezi a viadalt, az ifjúsági olimpiára a vívószövetségen belül is igyekeznek inkább sportünnepélyként gondolni, így az eredményességet sem tekintik annyira fajsúlyosnak, mint egy korosztályos Európa- vagy világbajnokságon. Reméli, hogy sikerül folytatni a hagyományt, mely szerint legalább egy érmet minden ifjúsági olimpiáról hazahoztak eddig a vívók: 2010-ben a tőröző Lupkovics Dóra lett harmadik, 2014-ben a kardvívó Záhonyi Petra állhatott fel a dobogó legalsó fokára, míg a párbajtőtöző Esztergályos Patrik bajnoki címet nyert. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.