UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-10-02 18:42

Ismét harcra készen

Kéthetes szeptemberi szünettel készült a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára az érdiek 18 éves úszója, Milák Kristóf. Fültőmirigy-gyulladását azonban már százszázalékosan maga mögött hagyva Argentínára és az ottani kilenc számára koncentrál. Egyértelmű célja, hogy minél fényesebb érmekkel térjen haza.

B. V. – utanpotlassport.huHarmadik nagy versenyére készül az érdiek 18 éves úszóklasszisa, Milák Kristóf. A számára négy elsőséget hozó helsinki junior Európa-bajnokság után aranyéremmel tért haza a glasgow-i felnőtt Eb-ről is. Az természetesen egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy helye lesz az utazó csapatban, amelybe mindössze 4 fiú és 4 lány fért be, ami az idei, tizenkét aranyérmet hozó korosztályos kontinensviadal tükrében nem túl sok.

Milák Kristóf a pillangó mellett háton is nagyot alkothat Argentínában Fotó: Pass Ferenc
Milák Kristóf a pillangó mellett háton is nagyot alkothat Argentínában Fotó: Pass Ferenc
Az utóbbi hetekben, a közvetlen ifjúsági olimpiai felkészülés közben azonban nem minden a tervei szerint alakult: szeptember elején fültőmirigy-gyulladást kapott, ezért kéthetes kényszerpihenőre vonult. Utána azonban teljes erőbedobással vetette magát újra a munkába. „A betegséggel a hátam mögött mondhatnám, hogy az esélytelenek nyugalmával utazom Buenos Airesbe, de azért ez persze nem így van. Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy mennyi munkát tettem bele az egyes úszásnemekbe, és ezek után mit várhatok magamtól. Azt viszont megígérhetem, minden erőmmel azon leszek, hogy minél fényesebb érmeket hozzak haza.” Erre bőven lesz lehetősége: a megszokott három pillangószám (50, 100, 200 m) mellett 50, 100, 200, 400 m gyorson, 50 és 100 m háton, azaz összesen kilenc számban indul az ifjúsági olimpián. Lehet ezt egyáltalán bírni? „Sosem szoktam bírni, de aztán csak kibírom valahogy… - mondja mosolyogva Milák, majd kitér arra, hogyan készül élete első olimpiájára. – Egyelőre nem izgulok, szerintem a későbbiekben sem fogok. Ugyanarra számítok, mint az EYOF-on, annyi a különbség, hogy három évvel idősebb vagyok. Várom a versenyeket, igyekszem felkészülni a váratlan helyzetekre is.” Selmeci Attila tanítványa rögtön az első versenynapon medencébe ugrik Buenos Aires-ben, október 7-én, vasárnap a 400 m gyors és a 100 m hát előfutamaiban is vízbe száll, magyar idő szerint 15 órától. Aztán következnek a pillangószámok… További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.