UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-10-07 06:26

Fesztiváli hangulat

Fiatalosan, az eseményhez illően nyitották meg helyi idő szerint este tíz órakor a harmadik nyári ifjúsági olimpiát Buenos Airesben.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  „A fiatalok láthatják, mennyire emberközeli az esemény, leválasztják róla a sok giccset, a luxust, ami a felnőttek versenyét jellemzi. Szimplán lehozzák arra a szintre, amennyire le kell akkor, amikor fiatalokról beszélünk” -  fejtette ki a gondolatait az ifjúsági olimpiáról a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián néhány héttel a játékok előtt.

Az Obeliszk előtti téren nyitották meg a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát Forrás: buenosaires2018.com
Az Obeliszk előtti téren nyitották meg a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát Forrás: buenosaires2018.com
És milyen igaza volt: magyar idő szerint vasárnap hajnali egy órától kék fényekkel úsztatták végig Buenos Aires egyik legfőbb szimbóluma, az Obeliszk körüli teret azért, hogy megnyissák a harmadik nyári ifjúsági olimpiát. A világ egyik legszélesebb útjaként emlegetett, kétszer tíz sávos 9 de Julio Avenue kétszázezer érdeklődővel telt meg, majd úgy „árasztották” a térre a versenyzőket, mintha fesztiválon lennének. A fiatalok döntő többsége gyakorlatilag tombolt, s ez nem volt véletlen: megérkezésükkor a hangulatért Matthias Heilbronn „Matty”, elektronikus zenész felelt, aki fergeteges bulit csinált. Az esemény egyébként új fejezetet nyitott az olimpia-történelemben: soha nem volt még példa arra, hogy szabad téren rendezik meg a nyitóünnepséget, nem pedig a központi stadionban. Az is egyedülállónak mondható, hogy csak a zászlóvivők vonultak fel külön, egymást követve. Az első nyári korosztályos játékokon, Szingapúrban az öttusázó Demeter Bence, négy évvel később, Nanjingban a kalapácsvető Halász Bence vitte a magyar lobogót. Ugyanígy, Buenos Airesben a 100 kilós cselgáncsozó, Vég Zsombor képviselhette Magyarországot. Ezután az Obeliszké lett a főszerep, amelyen fiatalos, látványos és izgalmas akrobatashowt mutattak be. A toronyra vetítettek például atlétikapályát, kerékpárutat, folyót, görkorcsolyapályát, s a magasból szimbolizáltak több sportágat is a művészek. A műsor után komolyabbra fordították a szót a rendezők. Az olimpiai zászló ünnepélyes behozatalát követve az ifjúsági ötkarikás bajnok vitorlázó, Teresa Romairone, a Rióban aranyérmes argentin gyeplabdacsapat vezetőedzője, Carlos Retegui és a strandkézilabdázók Buenos Aires-i bírója, Lorena Mac Coll elmondta az esküt. A színpadra érkezett a nemzetközi olimpiai bizottság elnöke, Thomas Bach, aki spanyolul üdvözölt mindenkit, majd kiefejtette, a következő 12 nap arról kell szóljon, hogy azokat a versenyzőket ünnepeljük, akik − néhány kivételtől eltekintve − életük első olimpiáján vesznek részt, s mindent beleadnak abba, amit a legjobban szeretnek: a sportágukat. Az argentin olimpiai bizottság elnöke, Gerardo Werthein is köszönetet mondott mindenkinek, aki segédkezett, hogy létrejöjjön ez az esemény. Ezután az argentin elnök, Mauricio Macri megnyitotta a Buenos Aires-i ifjúsági játékokat. Csupán egy dolog hiányzott ahhoz, hogy minden készen álljon: az olimpiai láng, amely húszezer kilométer után mozgószínpadon érkezett a térre, végül két argentin olimpiai bajnok, a cselgáncsozó Paula Pareto és a vitorlázó Santiago Lange egyszerre gyújtotta meg az üstöt. A 4000 sportoló előtt 32 sportág 286 versenyszáma áll, s összesen 1250 érméért küzdenek meg. A magyar versenyzők programját ITT találják. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról szóló írásainkat  ITT olvashatják.