UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-10-09 05:14

Szofi a világ tetején

A magyar csapat harmadik ifjúsági olimpiai aranyérmét a 63 kilogrammos cselgáncszozó, Özbas Szofi szerezte meg a Buenos Aires-i játékokon. A Ceglédi VSE sportolója az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozott elsőként, miután eljátszották neki a magyar Himnuszt.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Másfél nap telt el a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia kezdete óta, de már a harmadik aranyéremnél járt a magyar csapat. Remélni és bízni lehetett a 63 kilogrammos ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó, Özbas Szofi jó szereplésében, ám amit hétfőn produkált, az minden várakozást felülmúlt...

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

„Bemelegítésként” a kanadai Rachel Krapman ellen lépett tatamira a nyolcaddöntőben, s nem is totojázott sokat; 2:56 perc alatt ipponnal legyőzte.
Özbas Szofinak ezért a pillanatért éri meg ennyit dolgozni
Özbas Szofinak ezért a pillanatért éri meg ennyit dolgozni
A következő körben a tét már a legjobb négy közé kerülés volt, és a holland Marin Visser már jóval keményebb diónak ígérkezett. A két dzsúdós már már idén is kétszer találkozott egymással. Májusban, a kolozsvári Európa−kupa-viadalon (ekkor Szofi nyert), majd júniusban, a korosztályos Európa-bajnokságon, ahol a holland visszavágott, s végül meg is nyerte a kontinensviadalt. „Egyértelműen a Visser elleni mérkőzésem volt a legnehezebb – így Özbas. – Magamra kellett koncentrálnom, nem érdekelt, hogy kivel kell megküzdenem. Örülök, hogy a taktikám most bevált ellene, és sikerült leszorítanom. Nagyon izgultam, ennek ellenére összeszedett voltam, ennek köszönhettem, hogy meg tudtam verni.” A döntőbe jutásért jöhetett a korosztályos Eb-bronzérmes belga, Alessia Corrao, akivel szemben Szofi egy wazari értékű akciót hajtott végre, s ezt az előnyt a meccs végéig meg is tudta tartani, tehát biztossá vált: a Ceglédi VSE sportolója érmes lesz a játékokon. A legkomolyabb erőpróba, az aranycsata azonban még előtte állt, amelyet a tunéziai Mariem Khlifi ellen kellett megvívnia. Mariemet két perc alatt kétszer megintették, majd Szofi is kapott egy büntetést. A vezetőedző, Bíró Norbert szerint meg kellett volna kapnia Khlifinek a harmadik intését is, ám ez senkit sem érdekelt, hiszen a golden scoreban Özbas leszorította a tunéziait, így ifjúsági olimpiai bajnok lett! „Nem tudom, mi lesz öt perc múlva, és azt sem, mi lesz néhány nap múlva. Az biztos, hogy egyelőre nem tudom felfogni, ami történt velem. Képtelen vagyok rá, hogy körülírjam, hogy mennyire boldog vagyok. Ilyenkor érzem, hogy megéri a rengeteg munka, amit ebbe a sportba fektetek. Ma én voltam a legerősebb fejben, nem foglalkoztam semmivel és senkivel, csak azzal, hogy meg kell csinálnom” − mesélte Szofi oldalunknak, miután eljátszották neki a magyar Himnuszt. A lány korántsem pihenhet még, ugyanis október 16-án utazik tovább a Bahamákra, ahol a junior-világbajnokságon is bizonyítani szeretne, tehát a munka továbbra sem állhat meg. Szofi elmondta, nagyon sajnálja, hogy nem maradhat az olimpia végéig szurkolni a többieknek, ugyanakkor bízik benne, hogy az eggyel nagyobbak között is nagy dolgot tud letenni az asztalra.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!