UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-10-11 12:53

200 vagy 800 méter? Késelynek nyolc!

Buenos Airesben az ifjúsági olimpia negyedik versenynapja jóval csendesebbnek ígérkezett a magyarok számára, mint a diadalok sorát hozó korábbiak, de egy aranyérem így is összejött. Késely Ajna 200 gyorson nem talált legyőzőre, miközben a szintén kétszeres bajnok Milák Kristóf újabb számban jutott döntőbe. Remeklő strandkézilabda-válogatottjaink az utolsó csoportkörben is megőrizték hibátlan mérlegüket. Az éremcsatába nem számító kontinensek közti vívóversenyen pedig Rabb Krisztián és Pusztai Liza is örülhetett.

Munkatársainktól – utanpotlassport.hu Itt találják a korosztályos játékok vasárnapi, hétfői és keddi napjáról szóló hírfolyamunkat. Élő közvetítés a játékokról ITT. Itt a vasárnapi, a hétfői és a keddi dobogósok listája. A szerdai részletes programot hírfolyamunk alatt közöljük. 2:55 Hat versenyzővel a vége előtt Balázs Krisztián őrzi második helyét a nyújtó selejtezőjében, ezzel matematikailag is biztossá vált, hogy ott lesz a szer fináléjában. 2:19 Még 11 tornász eredményére és gyakorlatára várunk a nyújtó selejtezőjében. Balázs Krisztián a második helyen áll 13.366 pontjával, a japán Kitazono Takeru (13.600) az egyetlen, aki képes volt megelőzni, mióta a teljes mezőnyből másodikként bemutatta saját gyakorlatát. 25 versenyzőn vagyunk túl.

Balázs Krisztián. Forrás: Magyar Tornász Szövetség/Archív
Balázs Krisztián. Forrás: Magyar Tornász Szövetség/Archív
1:17 Balázs Krisztián 13.366 pontot kapott nyújtón a gyakorlatára, ezzel 12 tornász után vezet a selejtezőben, még 24 gyakorlat van hátra, ám megnyugtatónak tűnik a helyzete: több mint nyolc tizeddel vezet a második helyen álló, kínai Yin Dehang előtt. Ilyen magas pontszámmal pedig eddig bármelyik számban döntőbe lehetett volna kerülni a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. 1:05 A Sándorházi Viviennel felálló Zéta csapat 110:106-ra verte a Szigmát a tollaslabdázók csapatversenyének negyeddöntőjében. A Pápai Balázst soraiban tudot Delta ugyanakkor kikapott 110:93-ra a Thétának keresztelt vegyescsapattól. 0:41 Az oroszok megállíthatatlanok voltak a 4x100 m vegyesváltó döntőjében, amelyet 3:35.17-es új juniorvilágcsúccsal nyertek meg! A második helyre a kínaiak, a harmadikra a lengyelek jöttek be. Zombori Gábor, Bőhm Sebestyén, Milák Kristóf és Kalmár Ákos négyese több mint 8 másodperces hátrányban az oroszok mögött, negyedikként ért célba.
Késely Ajna beérte Milák Kristófot: kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok! Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Késely Ajna beérte Milák Kristófot: kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok! Forrás: Magyar Úszó Szövetség
0:17 Késely Ajna másodszor is aranyérmes Argentínában! A Kőbánya SC immáron kétszeres ifjúsági olimpiai bajnoka (a harmadik napon 800 gyorson nyert) a legjobb idővel jutott a fináléba, ahol aztán ötven méter után még csak a negyedik helyen állt (27.98), száz méter után viszont elsőként fordult (58.03), százötvennél pedig két tizeddel is vezetett a második helyen tempózó, kínai Jang Csün-hszuan előtt, végül tizenhét százados előnnyel, elsőként is csapott célba (1:57.88)! Ajna ezzel a 8. magyar aranyérmet szerezte a Buenos Aires-i játékokon!  0:13 Meglepetésre második középdöntős futamot nem az orosz Andrej Minakov nyerte 50 m pillangón, hanem a hármas pályán úszó olasz, Thomas Ceccon. A második futam valamivel gyorsabb volt, mint Milák Kristófé, így a magyar úszó összesítésben a 4. helyen jutott be a csütörtöki döntőbe. 0:08 Futamgyőztes Milák Kristóf! Az ifjúsági olimpián eddig két arany- és egy ezüstérmet nyert érdi tehetség szinte végig vezetve 23.84-es idővel nyerte meg az első középdöntőt 50 m pillangón. A délután 23.99-es idejéhez képest 14 századot tudott gyorsulni!
Zombori nyolcadik lett 50 m háton Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Zombori nyolcadik lett 50 m háton Forrás: Magyar Úszó Szövetség
23:40 Zombori a hetes pályáról, erős rajttal, ám kevésbé jól sikerült benyúlással a 8. helyen ért célba 50 m háton, a hetedik helyezett mexikói Guillermo Ruben Cruztól összesen hét ezred választotta el... 23:33 Négy szám és egy eredményhirdetés telt el az uszodában úgy, hogy nem volt magyar érdekeltség, ami az elmúlt napok eseményei után egészen szokatlanul hat. De már csak pillanatok kérdése és jön Zombori Gábor az 50 méter hát döntőjében... 23:13 Elmaradt a bravúr! Ilyés Laura 50 m háton a középdöntő második futamában a 8. helyen csapott a célba, 30.05-ös idejével közel hét tizedet rontott a délutáni úszásához képest, így nem volt esélye bejutni a fináléba. 22:55 „Csepke" a francia Martín oldalán a 9. helyen zárt és ezzel kiesett a breaktáncosok vegyespárosainak selejtezőjében.
Bácskay Csenge Forrás: Magyar Torna Szövetség
Bácskay Csenge Forrás: Magyar Torna Szövetség
22:07 Véget ért a selejtező gerendán, Bácskay Csenge maradt a 11. helyen, 12.033 pontos gyakorlatával két tizeddel maradt le a még finálét érő 8. pozíciótól. 21:39 Bácskay Csenge hét versenyzővel a szám vége előtt a 11. helyre csúszott vissza a gerenda selejtezőjében, így már most biztos, hogy nem lehet ott a szer fináléjában. Mint korábban írtuk, 12.033 pontot kapott a gyakorlatára. A selejtezőben jelenleg a kínai Xijing Tang vezet 13.800 ponttal, míg a nyolcadik, utolsó továbbjutó helyen a brit Amelie Morgan áll, az ő neve mellett 12.233 pont szerepel. 21:20 Pekler Zalán negyeddöntős a mixcsapatok 10 m-es légpuska számában. A Mongóliából érkező Enkhmaa Erdenechuulu társaként 10–7-re nyert a Changhong Zhang (kínai), Amira Hamid (bangladesi) kettős ellen. Az eredmény, hasonlóan a vívók mai sikeréhez nem számít hivatalosan a magyar csapat sikereihez. Ez az a versenyszám, amelyben négy éve Péni István, aki most nagykövetként segíti a küldöttséget, első helyezett lett.
Jelen lebonyolítás mellett a csapatverseny már inkább szórakozás és levezetés. Pusztai Lizáék is megkönnyebbülten pacsiznak az asszó után Forrás: FIE
Jelen lebonyolítás mellett a csapatverseny már inkább szórakozás és levezetés. Pusztai Lizáék is megkönnyebbülten pacsiznak az asszó után Forrás: FIE
20:44 Pusztai Liza és Rabb Krisztián az ifjúsági olimpiai bajnoki cím mellé még egy elsőséget begyűjtött, a két kardvívó az első számú európai válogatott tagjaként állhat fel este a dobogó legtetejére, miután a fináléban legyőzték az ázsiai válogatottat a kontinensek vegyes csapatbajnokságán. Pusztai a dél-koreai Jeueun Lee-t, Rabb a szintén dél-koreai Jun Hyunt győzte le saját asszójában. Ez a győzelem, az egyéniekkel ellentétben nem számít az éremtáblázaton, így újabb magyar pontokat sem ér. 20:16 A tollaslabdázó Sándorházi Vivien a negyeddöntőben búcsúzott az ifjúsági olimpiai küzdelmektől, miután két szettben kikapott a thaiföldi Phittayaporn Chaiwantól. A thai versenyző kétszer tizenegy perc alatt 21:9, 21:8-ra verte magyar ellenfelét. 19:57 Bácskay Csenge végzett a gyakorlatával gerendán, tizenegy versenyző után a hatodik helyen áll, pontszáma: 12.033. 19:01 Elkezdődött a tornászok selejtezője leány gerenda számban. A mezőnyben ott van Bácskay Csenge, aki majd tizenegyedikként léphet a szerhez, erre magyar idő szerint pár perccel nyolc óra előtt kerülhet sor. 18:25 Az olimpiai bajnok Berki Krisztián ifjú kollégájának, a ma este egyik kedvenc számában, nyújtón versenyző Balázs Krisztiánnak üzent...

18:10 A fiú strandkézilabda-válogatott is nyerni tudott: az első játékot 15–12-re, a másodikat 20–14-re hozták a mieink Uruguay ellen, ezzel sima 2–0-s sikerrel zártak a csoportutolsó ellen. A mieink, hasonlóan a leányválogatotthoz, hibátlan teljesítménnyel az élen zárták a csoportkört.
A strandkézilabdázók veretlenül nyerték a csoportot Forrás: MOB
A strandkézilabdázók veretlenül nyerték a csoportot Forrás: MOB
17:52 Pusztai Liza és Rabb Krisztián döntőbe került az első számú európai válogatottal a kontinensek vegyes csapatainak vívóversenyén, miután 30:22-re legyőzték Európa hármas számú válogatottját. Rabb Krisztián a spanyol Alonso Santamariát megverte, Pusztai Liza a bolgár Joana Ilijevával szemben viszont kikapott a saját asszójában. A végső helyezés a hivatalos éremtáblázatba nem számít bele, a két magyar kardozó ezzel együtt újabb siker kapujában áll. 17:23 Rendkívül szoros és fordulatos első játékot követően, amelyet 22–20-ra tudott megnyerni, a magyar leány strandkézilabda-válogatott 1–0-ra vezetett Tajvan ellen a csoportkör ötödik fordulójában. A második felvonást 21–15-re hozta Magyarország, így összesítésben 2–0-ra megnyerte a találkozót. A mieink ezzel 100 százalékosak maradtak, és 10 ponttal megnyerték az A-csoportot. 16:24 Pusztai Liza és Rabb Krisztián közös győzelemnek örülhetett a vívók csapatversenyében. A két ifjúsági olimpiai bajnok Európa első számú válogatottjával az afrikai kontinens legjobbjaiból álló csapatot győzte le 30:18-ra. A verseny 17 óra 10 perckor folytatódik. Az elért eredmények a hivatalos éremtáblázatba nem számítanak bele.
Késely Ajna az újabb ifjúsági olimpiai érem kapujában Forrás: buenosaires2018.com
Késely Ajna az újabb ifjúsági olimpiai érem kapujában Forrás: buenosaires2018.com
16:11 Magyarország óriási csatában harmadik lett a 4x100 m vegyesváltó első előfutamában. A lengyelek 3:45.31-es idővel nyertek, a japánok 3:45.34-gyel lettek a másodikok, míg a mieink 3:45.41-et úsztak. A második előfutamban egyedül az oroszok voltak gyorsabbak, ők 3:43.50-nel az egész középdöntő legjobbjai lettek. A kilenc nemzetet felvonultató finálé éjfél után negyed órával kezdődik majd magyar idő szerint. 15:58 Leány 200 m gyorson két magyarért is szoríthattunk: Barócsai Petra és Késely Ajna egyaránt a negyedik futamban kapott helyet a negyeddöntőben. Késely 50 méteren ötödikként fordult, 100 méter után feljött másodiknak a német Julia Mrozinski mögött, az utolsó fordulóhoz viszont már a Kőbánya SC friss ifjúsági olimpiai bajnoka ért előbb, az első pozíciót pedig az utolsó 50 méteren nem is engedte ki kezei közül. Késely 1:59.52-vel, futamgyőztesként és legjobb idővel jutott a magyar idő szerint 23 óra 58 percre kiírt döntőbe, Barócsai a futamban hatodik, összesítésben 15. lett, így 2:02.87-es idejével kiesett. 15:42 Bőhm Sebestyén 200 m mellen a negyedik, legerősebb előfutamban kapott helyet és 50 méter után még az utolsó helyen állt, 150-nél feljött hetediknek, amit végül meg is őrzött. 2:21.75-ös idejével összesítésben nem jutott be az esti fináléba.
Szerdán Milák Kristóf kezdte meg elsőnek a szereplését
Szerdán Milák Kristóf kezdte meg elsőnek a szereplését
15:22 Ilyés Laura csupán 14 századdal maradt el a futamgyőztes lett Arina Baikovától 50 m háton a harmadik előfutamban (29.39). Összesítésben a 11. idővel jutott tovább a késő esti középdöntőbe. A leggyorsabb az ausztrál Kaylee McKeown volt (28.17). 15:14 Milák Kristóf a hetedik, utolsó előfutamban kapott helyet 50 m pillangón, ahol az orosz Andrej Minakov mögött másodikként csapott célba, 23.99-es úszásával pedig a második legjobb idővel jutott a magyar idő szerint 23 óra 50 perckor kezdődő középdöntőbe. Az orosz kedden 100 m pillangón épp az érdi tehetség előtt lett ifjúsági olimpiai bajnok. 14:00 A magyarok közül elsőként az úszókra várt feladat az aktuális előfutamokban. Közülük is leghamarabb (délután 3-tól) a már két arany- és egy ezüstérmet begyűjtő Milák Kristófra 50 m pillangón.

A MAGYAROK SZERDAI PROGRAMJA ÚSZÁS. 15:00-16:30: előfutamok (fiú 50 m pillangó – Milák Kristóf, leány 50 m hát – Ilyés Laura, fiú 200 m mell – Bőhm Sebestyén, leány 200 m gyors – Barócsai Petra, Késely Ajna, fiú 4×100 m vegyes váltó – Magyarország) VÍVÁS. 15:30-20:45: kontinensek vegyes csapatainak versenye (Dékány Kinga, Pusztai Liza, Zsoldosi Karolina, Rabb Krisztián) STRANDKÉZILABDA. 16:40-17:30 leány csoportmérkőzés (Magyarország–Tajvan) STRANDKÉZILABDA. 17:30-18:20 fiú csoportmérkőzés (Magyarország–Uruguay) TORNA. 19:00-21:50: szerenkénti selejtezők – leány gerenda (Bácskay Csenge) TOLLASLABDA. 19:45-21:15: leány egyes negyeddöntők (Sándorházi Vivien) JUDO. 20:00-21:55: kontinensek vegyes csapatainak versenye (Özbas Szofi és Vég Zsombor) BREAKTÁNC. 21:45-23:00: kontinensek vegyes csapatainak selejtezője („Csepke” Török Enikő) TOLLASLABDA. 23:00-02:00: kontinensek vegyes csapatainak negyeddöntője (Pápai Balázs, Sándorházi Vivien) ÚSZÁS. 23:00-00:40: középdöntők (fiú 50 m pillangó – Milák Kristóf?, leány 50 m hát – Ilyés Laura?), döntők (fiú 200 m mell – Bőhm Sebestyén?, fiú 50 m hát – Zombori Gábor, leány 200 m gyors – Barócsai Petra, Késely Ajna?, fiú 4×100 m vegyes váltó – Magyarország?) TORNA. 00:00-03:00: szerenkénti selejtezők – fiú nyújtó (Balázs Krisztián)