UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-10-16 10:48

Bahamák, itt vagyunk!

A magyar junior cselgáncsválogatott már a Bahamákon van, ahol szerdán veszi kezdetét a korosztályos világbajnokság. A leány és a fiúszakág vezetőedzője is hatalmas sikernek könyvelné el, ha érmet szereznének a fiatalok.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Szerdán kezdetét veszi a junior cselgáncsozók világbajnoksága a Bahamákon. A formaidőzítés miatt némiképp kényelmetlen helyzetben vannak a dzsúdósok, ugyanis alig egy hónapja ért véget a szófiai korosztályos kontinensviadal.

Tóth Benedek bizonyítani szeretne a Bahamákon
Tóth Benedek bizonyítani szeretne a Bahamákon
„Nehéz egy hónapig megtartani a csúcsformát, szinte lehetetlen − mondja Radics Attila, a lányok vezetőedzője. − Sokkal több időt töltenek a versenyzők az egyesületükkel, mint velünk, szerencsére jó a kapcsolatunk az edzőkkel, így folyamatosan nyomon tudjuk követni, hol tartanak. Nemrég érkeztünk meg Szerbiából, ahol egy hetet töltöttünk nemzetközi edzőtáborban. Kicsit nehézkesen ment a munka, de keményen odatették magukat a fiatalok. Igyekeztünk a technikai, a taktikai és a mentális problémákat javítani.” A fiúk vezetőedzője, Horváth László így látja: „Jelen esetben csak arról beszélhetünk, hogy sikerült-e átmenteni a formát vagy nem, hiszen az Eb-re időzítettünk leginkább. Kivéve a nyolcvanegy kilogrammos Tóth Benedeket, mert a Bahamákon ő indul, nem pedig Gőz Roland; így osztottuk fel a hasonló nemzetközi eredmények miatt.”   A vb-n tatamira lép a friss ifjúsági olimpiai bajnok, 63 kilogrammos Özbas Szofi is. Mint arról már korábban beszámoltunk, a lány nem is tudott Argentínában maradni a játékok végéig, ugyanis továbbutazott a Bahamákra, hogy a nagyobbak között is bizonyítson. „Szerintem óriási löketet ad neki az olimpiai bajnoki cím. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni; neki ez volt a legfontosabb versenye az idén, vélhetően nagyon fáradt. A juniorkorosztály magasabb szint. Az ellenfelei erősebbek, idősebbek és tapasztaltabbak, de ezt ő is tudja, tehát felszabadultan dzsúdózhat a vb-n” − foglalja össze a mester. Szófiában a +100 kilogrammos Szigetvári Mercédesz a dobogó legfelső fokára állhatott fel, akkor parádésan versenyzett. A szakember így nyilatkozott róla oldalunknak a kontinensviadal után: „Életében talán kétszer láttam ennyire összeszedetten küzdeni, hihetetlen volt, mindenkit ipponnal vert el.” Radics szerint ha Mercédesz ugyanezt a fantasztikus formát tudja hozni a világbajnokságon is, akkor könnyen lehet, hogy érmet akasztanak a nyakába. Összesen öt lány utazhat a Bahamákra. A már említett három hölgy mellett a Bulgáriában bronzérmes 78 kilós Tóth Fanni, valamint a 70 kilogrammos Balogh Sára is tatamira lép. A szakágvezető szerint ha a csapat egy érmet tudna szerezni, az hatalmas bravúr lenne. Hasonlóképpen vélekedik Horváth is: „Célként azt tűztem ki, hogy legalább egy érmet szerezzenek a fiúk. Itt könnyebben lehet beleszaladni egyszerűbb sorsolásba, mint a kontinensviadalon, mivel az óceániai, az afrikai és az ázsiai régióból is érkeznek versenyzők, akik nem feltétlenül tartoznak az elitbe.” A vezetőedző szerint a nyolc fiúból bárki odakerülhet a dobogós, vagy a pontszerző helyek valamelyikére.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, BAHAMÁK A magyar indulók Fiúk 55 kg: Feczkó Csanád (Miskolci VSC), 66 kg: Kozma Ákos (Kaposvári JK), 81 kg: Tóth Benedek, 81 kg: Gőz Roland (KSI SE), 90 kg: Tóth Apor (Miskolci VSC), 100 kg: Árvai Péter (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi István Egyetem SE), +100 kg: Waczulik Richárd (Újpesti TE) Leányok 44 kg: Beringer Fatime (KSI SE), 63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE), 70 kg: Balogh Sára (Szatymazi SE), 78 kg: Tóth Fanni (KSI SE), +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Bajai JC)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.