UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-10-19 19:26

Ez szép volt, gyerekek!

Az eddigi legsikeresebb szereplésével zárta a magyar küldöttség az ifjúsági olimpiát. Versenyzőink tizenkét arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet szereztek Argentínában, ezzel a negyedik helyen zártak a hivatalos éremtáblázaton. A kérdés az, hogy az igencsak biztató eredményből milyen következtetéseket lehet levonni a tokiói vagy inkább a párizsi olimpiára nézve.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA nem hivatalos versenyszámokat leszámítva tizenkétszer szólt a magyar himnusz a harmadik nyári ifjúsági olimpián, Buenos Airesben. A magyar csapat szereplése nyilvánvalóan az egyébként is igen magas várakozásokat felülmúlta, több sportág fiataljai bizonyították, hogy korosztályukban a földkerekség legjobbjai, vagy legalábbis a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak.

A magyar csapat érmesei Buenos Airesben Forrás: MOB
A magyar csapat érmesei Buenos Airesben Forrás: MOB
A helsinki junior Európa-bajnokság után ismét taroltak az úszók. Az utánpótláséveitől éppen az ifjúsági olimpián elbúcsúzó Milák Kristóf és Késely Ajna egyaránt három-három aranyérmet gyűjtött. Az érdiek 18 éves klasszisát a felkészülés alatt két héten át húzódó betegsége sem vetette vissza: előbb 400, majd 200 m gyorson nyert ismét aranyat a korosztályos kontinensviadal után, majd talán legerősebb számán, 200 m pillangón is megmutatta, hogy ő világ legjobbja. És nem mellékesen „száz pillén” egy ezüsttel gazdagította a magyar éremkollekciót. Nehéz szavakat találni Késely Ajna teljesítményére is. A Kőbánya SC 17 éves kiválósága miután bemelegített – és nem jutott döntőbe – 200 m vegyesen, elvarázsolt mindenkit a Buenos Aires-i uszodában. Előbb 800 m gyorson verte meg a hazaiak kedvencét, a szám aktuális junior-világbajnokát, a nála egy évvel idősebb Delfina Narella Piganitellót. Később kétszázon és végül a zárónapon, négyszázon is megismételte ezt a bravúrt. Ezzel megcsinálta a mesterhármast az idei felnőtt Eb-n három dobogós helyezést elérő versenyző, azaz három számban is győzött az ifjúsági olimpián, csak úgy, mint példaképe és mentora, Egerszegi Krisztina 1992-es barcelonai felnőttjátékokon. És Késely klubtársa, a mindössze 16 esztendős Berecz Blanka is bizonyított: a helsinki Európa-bajnokság után Argentínában is nagy fölénnyel nyert a „magyar számon”, a 200 m pillangón.
Az úszók hét aranyat vállatak a tizenkettőből Forrás: MOB
Az úszók hét aranyat vállatak a tizenkettőből Forrás: MOB
A vívócsarnok is magyar sikerektől zengett. Már csak azért is, mert nem volt más nemzet, amely két aranyéremnek is örülhetett volna. A Vasas fiatalja, Rabb Krisztián már az olimpia első versenynapján jókora meglepetésgyőzelemmel indított, ahogyan azt  Ravasz Etele válogatott keretedző is megerősítette, szétverte a mezőnyt, beleértve a kadétkorosztály egyéni világbajnokát, a román Pastint. Két nappal később pedig Pusztai Liza bizonyította, hogy finoman szólva is rendben van a magyar kardutánpótlás. Ha neki kellett ezt még egyáltalán bizonyítani… A BVSC kadét világ- és Európa-bajnok, felnőtt Eb-bronzérmes és még mindig csak 17 esztendős versenyzője elbírta az esélyesség terhét, és az egy igazán nehéz asszója után – a bolgár Ilieva ellen a negyeddöntőben – már nem lehetett megállítani. Felülmúlta régi nagy riválisát, a mexikói Natalia Botellót, akivel már több nagy csatát vívott az elmúlt években. Nagyszerűen hozták magukat a másik magyar sikersportág, a kajak-kenu fiatal képviselői. Pedig egyáltalán nem volt könnyű dolguk, ugyanis a szervezők alaposan megbonyolították a viadalt, amely a legkevésbé sem hasonlított például egy hagyományos világversenyre.
Kiss Ádám is a csúcsra ért Argentínában Fotó: Szalmás Péter/MOB
Kiss Ádám is a csúcsra ért Argentínában Fotó: Szalmás Péter/MOB
A versenyzőknek a megszokott síkvízi verseny mellett szlalomban is helyt kellett állniuk, emellett pedig nem elő- és középfutamokat, majd döntőket rendeztek, hanem kieséses rendszerben döntötték el a helyezéseket. Az UTE kajakosát, Rendessy Esztert mindez egyáltalán nem zavarta meg, nagy fölénnyel nyerte szinte az összes futamát, kétség sem férhetett a sikeréhez. A váci Kiss Ádám sem engedett senkit maga elé, s aranyérmes lett ő is. A cselgáncsozóknak már a kijutás is borzasztó nehéz volt Argentínába, miután országonként csupán egy fiú és egy lány vehetett részt a játékokon. Akik viszont kijutottak, parádésan teljesítettek. Özbas Szofi meg sem állt az aranyéremig, míg a 100 kg-os Vég Zsombor bronzérmet szerzett. És még sokáig lehetne folytatni a fantasztikus sikerek, a huszonnégy magyar érem történetét, méltatását. Na meg, hogy a magyar csapat az oroszok, a kínaiak és a japánok mögött a parádés negyedik helyet szerezte meg az éremtáblázaton megelőzve az Egyesült Államokat, a házigazda argentinokat, a franciákat, az olaszokat és még sorolhatnánk, ami akárhogyan is nézzük, nem akármilyen teljesítmény…

MAGYAROK A DOBOGÓN Aranyérmesek (12): Milák Kristóf (úszás; 200 m gyors, 400 m gyors, 200 m pillangó), Rabb Krisztián (vívás, kard egyéni), Berecz Blanka (úszás, 200 m pillangó), Késely Ajna (úszás; 200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors), Pusztai Liza (vívás, kard egyéni), Rendessy Eszter (kajak egyéni), Kiss Ádám (kajak egyéni) Ezüstérmesek (7): Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó), Gönczöl Laura (kenu egyéni), Balázs Krisztián (torna, talaj), Bácskay Csenge (torna, ugrás), Szél Anna (birkózás, 57 kg), Endrész Klaudia (atlétika, távolugrás), Huller Dániel (atlétika, 400 m gát) Bronzérmesek (5): Vég Zsombor (cselgáncs, 100 kg), leány strandkézilabda-válogatott (Hadfi Gréta, Mátéfi Dalma, Benzsay Rebeka, Braun Laura Csenge, Gajdos Dorottya Fanni, Léránt Sára, Király Réka, Pintér Klaudia, Landi Gabriella), Gulyás Michelle (öttusa, egyéni verseny), Balázs Krisztián (torna, nyújtó), Buzsáki Virág, Vas Blanka (kerékpár, kombinált csapatverseny)

Pusztai Liza a korosztályos Eb és vb után az ifi olimpián is nyert Fotó: Szalmás Péter/MOB
Pusztai Liza a korosztályos Eb és vb után az ifi olimpián is nyert Fotó: Szalmás Péter/MOB
Az ifjúsági olimpia ugyanakkor nem tévesztendő össze a „nagy” olimpiával. Az eseménynek – lévén, hogy utánpótláskorú sportolókról van szó – sokkal inkább fesztivál jellege van. Ez mutatja azt is, hogy olyan sportágak – lásd breaktánc – is terítékre kerülnek, amelyek Tokióban még biztosan nem lesznek műsoron. És a már pedzegetett lebonyolítás is eltérő egyes sportágak tekintetében – például kajak-kenuban. S a korosztályos cselgáncs-világbajnokságra sem csak összesen két versenyző kvalifikálhat országonként… A legfontosabb persze, hogy milyen következtetéseket lehet a Buenos Airesben látottakból levonni a 2020-as tokiói vagy sokkal inkább a 2024-es párizsi olimpiára. A MOB sportigazgatója, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó szerint, aki a helyszínen volt jelen az esemény teljes időtartamában, az ifjúsági olimpia nem alkalmas arra, hogy különösebb jóslatokba bocsátkozzunk a jövőre nézve. Részint a már említett lebonyolításbeli sajátosságok okán, részint pedig azért, mert eltérő az egyes nemzetek utánpótlás-nevelési kultúrája. Van olyan felfogás, például az orosz vagy éppen a magyar, amely már ebben a korban is eredményességre neveli a versenyzőket, rendre a legerősebb összeállítású csapatával érkezik a korosztályos eseményekre. És vannak olyanok is, amelyek a felnőttsportra hegyezik a versenyzőiket, és az utánpótlás-viadalokat tapasztalatszerzésre, a fiatalok építésére fordítják. Az persze nincs eldöntve, hogy melyik a helyes út, annyi mindenesetre biztos, hogy a mieink esetében arra kell figyelni, hogy a fiatalok fejlődése folytonos maradjon és a most megszerzett medálokat később még ennél is értékesebb érmekre váltsák be a felnőttek olimpiáján. Az mindenesetre feltétlenül biztató, hogy a szingapúri és a nandzsingi játékok produkcióját is sikerült felülmúlni. Mi mást lehet ezek után mondani: ez szép volt, gyerekek!

ÉREMTÁBLÁZAT 1. Oroszország 29 arany, 18 ezüst, 12 bronz; 2. Kína 18, 9, 9; 3. Japán 15, 12, 12; 4. Magyarország 12, 7, 5; 5. Olaszország 11, 10, 13; 6. Argentína 11, 6, 9; 7. Irán 7, 3, 4; 8. Egyesült Államok 6, 5, 7; 8. Irán 6, 3, 3;  9. Franciaország 5, 15, 7; 9. Ukrajna 5, 7, 6.